Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Yettel Otthonnet Pro (5G)...

Yettel Otthonnet Pro (5G) csomagot igényelnék, mennyire sanszos, hogy fúrni/faragni kell?

Figyelt kérdés

Sztori a következő. 2017-2020. házat épültem. A telket egy másik családdal közösen vettük meg, két szabadon álló (értsd teljesen elválasztott) házat épültünk rá (a telek osztatlan közös tulajdon, használati és ráépítési megállapodással rendezve). Kb. 20 évig Voda+UPC párosítással éltem, azonban a házépítéskor már tudtam, hogy az adott helyen csak a Telekom szolgáltat, így aztán beköltözéskor átkonvertáltam a dolgokat Magenta1-be (2 SIM, Tv és vezetékes net jelenleg). A gondom az -ami a telepítéskor derült ki-, hogy ahol épültem azon a részen csak valami régi kábel van/volt kihúzva (talán réz....), és az infrastruktúra sem valami fényűző (a területi erősítők stb. amúgy megyeszékhely agglomerációja helyileg), ezek következménye pedig az, hogy telkenként max 100mbit/s sebességű netet tudnak adni, és mivel mi egy telekre ketten épültünk a szomszéddal, így az is feleződött..... Jelenleg max 50mbit/s a sebesség lefelé (hivatalosan azt hiszem 30-as a csomag, ez valami egyedi nem is választható, az ilyen helyzetekre hozta létre a Telekom) Jómagam a net stabilitása végett mindig is a vezetékes hálózatra voksoltam, azonban a Yettel szolgáltatására a sebességnövekedés és főleg az ár/érték arány végett beneveznék (jelenleg a T-s 50 mbit/s internet csomagomért Magentában annyit fizetek, mint légvonalban az 500 méterre lévő tömbházban bárki a gigabitért...).

Ezek az előzmények, most nézzük a fizikai oldalát a helyzetnek. A telken a 2 ház egymás mögött helyezkedik el, én vagyok a hátsóban (belsőben). A telek 40 méter hosszú, van egy letérkövezett szolgalmi út, az alatt fut egy kábelcsatorna a vezetékes internet részére. Jelenleg a telek elején található a Telekom doboza, innen van behúzva a kábel, értelemszerűen hozzám kb. 25 méteren fut be a háztartási helyiségembe, ahol a modem található.

A gondom az, hogy az új építésű házat nem akarom fúrni/faragni... Úgy látom, az, hogy kell e ilyen beavatkozásokat végezni csak akkor derül ki, ha megrendelem a szolgáltatást, aztán kijönnek és megtekintik a helyzetet. Nem lehet ezt valahogy előzetesen felmérni? Mert ha fúrni kell, én meg nem szeretném, és inkább nem veszem igénybe a szolgáltatást, akkor gondolom kiszámláznak egy rakat díjat a kiszállásért meg a felmérésért....? Ez utóbbit abból gondolom, hogy bár a Yettel lehetővé teszi az első 90 napban a szolgáltatás lemondását jogkövetkezmény nélkül, de ez esetben kiszámlázza a telepítési díjat... (Egész pontosan 10000 forint felmérési és 20000 forint létrehozási díjat.) Úgy vélem, ha szükséges vezetéket húzni, akkor -már csak hálózati okokból sem- nem vállalható, hogy mondjuk a telkemen feláll az 5G modem valahol, aztán kihúzzuk előre, onnan meg a kábelcsatornán vissza, ez 50 méter vezetéket jelentene, ami ugyancsak nem tenne jót hálózati szempontból.... Hacsak nem lehet megoldani, hogy a telek elejére legyen telepítve a modem, de az a baj, hogy visszakanyarodunk oda, hogy ez gondolom mind csak a felméréskor derül ki.... Esetleg nem lehet külön megigényelni egy felmérést??

2023. júl. 19. 10:06
 1/7 szántóvető ***** válasza:
55%
tehát felhúztál egy házat 40 millából én sajnálsz 30e Ft-ot hogy felmérjék a terepet?a kérdésedet itt senki nem fogja tudni megválaszolni.
2023. júl. 19. 10:20
 2/7 A kérdező kommentje:

Szia, nem így van :) A 30 ezret valóban ssajnálom kidobni, de idézem az utolsó mondatom:

"Esetleg nem lehet külön megigényelni egy felmérést?"

Gondoltam ebből azért átjön, hogy kifizetnék egy felmérést - amire önmagában 10000-et ír a Yettel, viszont nagyon úgy néz ki (mások tapasztalatait olvasva), hogy felmérés csak akkor kezdődik előre egyeztetett időpontban, ha megrendelem a szolgáltatást. Vagyis igen, a kvázi felesleges telepítés költségét (20000 HUF) nem dobnám ki az ablakon, ha esetleg úgy döntök, hogy nem szeretném furkálni a házat, azonban én ezt ésszerű elgondolásnak tartom, nem fukarkodásnak.

Ami a házat illeti: jómagam és a feleségem kétkezi munkája javarészt, 3 műszak mellett, 2 gyerekre volt CSOK+hitel. Nem minden arany ám, ami fénylik, csak itthon ha valaki házat épül, akkor az biztos fullmiller, de minimum rokona Mészáros Lőrincnek....

2023. júl. 19. 10:46
 3/7 Kancácska ***** válasza:
Vettel 5G képes telefonnal a ház és a telek minden pontján mérni kell. Speedtest alkalmazás kell az nem fogyasztja az adatkeretet. Amennyiben jó a jelerősség és a sebesség akkor elég lehet a beltéri router is.
2023. júl. 21. 13:10
 4/7 Kancácska ***** válasza:
Yettel akart lenni 😁
2023. júl. 21. 13:12
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszi az infót!
2023. júl. 24. 14:44
 6/7 Kancácska ***** válasza:
Látogasd meg a proharver pont hu oldalon a fórumban a yettel topicot, sok választ fogsz találni. Nálam most az otthon net van, az 4G-s. Mivel már van 5G, így kértem és még folyamatban. A napokban jönnek ki, ha megvan tudok róla írni :) Én vezetékes UPC/Vodafone tv-t netet számoltam fel. Utálom a sok kábelt, a fúrást faragást vezetékelgetést. Sokkal jobb, szabadabb így az egész.
2023. júl. 25. 09:03
 7/7 A kérdező kommentje:
Szia, közben megrendeltem. Semmiféle fúrás/faragás nem volt :) A modem/router le lett téve az asztalomra a gép mellé, a torony a közelben van, ráadásul légvonalban rálátni, minden plusz nélkül mezei 1GbE natív alaplapi lan-nal 800mbit-tel hasít, nekem bőven jó a 30 után :D
2023. szept. 12. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!