Érdemes váltani egy Telekom vezetékes internetre (netplusz 30 mbit/sec)? Részletek lent.
Jelenleg egy 4G sim kártyás routerben (tp link) van egy multisim ami hozza a 15-25 mbit/sec sebességet.
Ugyanakkor gondolkozom egy vezetékes neten szintén a Telekomnál, de a sebesség ugyanaz lenne.
Rézkábel, multisim kb. 3500 ft-tal drágább,de ezt nem nézem. Költözést nem tervezek, de ezt sosem lehet tudni.
Itt ami egyedül érdekel, érdemes-e kábelesre cserélni vagy sem. Lehet-e sebesség növekedés valamennyivel még a kábelesen?
Technológiából adódóan nem lesz sebességnövekedés. Mitől lenne? Ha 30Mbit a max sávszél amit az a hálózat tud, és a lakcímen nincs elérhető magasabb sávszél, akkor ez ennyi. Rézvezeték ennyit tud.
A Telekom egyébként sem költ ezekre az elavult hálózatokra, csak amit nagyon muszáj, hogy működőképes legyen.
Majd egyszer bevezetik az optikát, akkor lesz sebességnövekedés.
A másik, hogy évekre én nem kötelezném el magam az analóg hálózat mellett hűségidővel. Csak hűségidő nélkülit kötnék (ha van ilyen).
Tavaly mondtam le az 500-as ex UPC előfizetésemet, és mentem át a Telekomhoz.
1000/1000 optikás netért kevesebbet fiezetek mint az ex UPC és már a vodafos által árban jócskán megemelt 500/20 koaxos netért.
Nyáron a melegben nincs net, ha fúj a szél nincs net, ha van egy hibás ONT az utcában nincs net, ha éppen ballábbal keltek fel az elektronok aznap reggel, nincs net.
Ez volt a koax. Nálad a rézvezetéken ennek a hatványozott szarságaival szembesülhetsz bármikor. Leginkább állandóan.
Akkor jobban járok ha maradok a 4G router multisim megoldásnál?
Hűség 1 év lenne ha jól tudom 10e kötbérrel, ha nem vállalok akkor ezt a teleoitési díjat kell kicsengetni.
Megnéztem az itthoni Gigaerős mobilnetet multisimmel tesztelve egy tp link routerben, illetve a szomszédnak ugyanez az említett rézkábelen bejövő netplusz 30 mega szolgáltatása van, és sebességben vagy az én multisimem alatt van, vagy pedig ugyan akkora a sebessége. Ez így létezhet? Ez többször volt tesztelve is, több szerveren.
Telekommal műszakis (legalábbis annak volt titulálva) ügyintézővel is beszéltem, Ő is kért segítséget egy kollégájától, és azt a választ kaptam, hogy a 30 mega net, az a max, amit garantálni tudnak az 1 mbit, és függ attól, hogy az elosztótól (amit nem tudok, hogy hol van) milyen távolságra vagyok. Elmondta azt is, hogy rézkábelen max 2 tv-t bír el, de előfordulhat szakadozás is.
Mit szeretnél még tudni? Mert szerintem inden ki lett tárgyalva. A 4G max 100Mbit/s sávszélt tud, mondjuk ezt akkor ha az átjátszó állomás tövében használod. Egyébként 20-50Mbit/s amit hozni szokott.
Ha régi 30 éves telefonos hálózaton jön a net akkor ott az 1Mbit/s teljesen normális jelenség. Minél messzebb van az elosztóközpont annál nagyobb a jelveszteség.
#9-es az utolsó bekezdést a rézkábelre írod?
Azt honnan tudom meg, hogy az elosztó központ mennyire van messze?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!