"Az "end device" az egy kis kütyü gps-sel is felvértezve. a stabil garantált távolság a feltételezésem szerint max 100 méter lehet. (lehet hogy tévedek?)"
Igen, tévedsz.
Az a "kis eszköz" akár 9 km-ről küldi a jelet,
"ez a távolság sztem max 100m, de lehet hogy tévedek?"
Igen, tévedsz.
Itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__1..
a #11-es hozzászólásomban levezettem, hogy szokványos LoRa eszközökkel is több km-es távolságokat lehet már áthidalni.
Alacsonyabb frekvencián kisebb a szabadteres veszteség ( [link] ), a LoRa-nál alkalmazott szórt spektrumú moduláció pedig "erős védettséget" ad a "frekvenciaszelektív (kis sávszélességű) szándékos és természetes (fading) zavaró jelekkel szemben." ( [link] )
A jelenlegi rekord 1336 km:
stabil távolság amikor bizonyos feltételeknek megfelel a sikeres kapcsolatok időnkénti gyakorisága, ez szerintem 50 méter lehet. Mondjuk koréten egy üzemben az eszközök közötti stabil kapcsolat.
a rekord az amikor az elvi határt sikerül egyszer egyszer sikeresen megközelíteni.
a chirp moduláció a kis adatsebességgel kombinálva biztosan nagyon jó zavarvédettséget biztosít a fentiekhez
csak pontosítani szeretném a dolgokat hogy a "csodavárás" helyett közelítsen az elképzelés inkább a valósághoz
"stabil távolság amikor bizonyos feltételeknek megfelel a sikeres kapcsolatok időnkénti gyakorisága, ez szerintem 50 méter lehet"
Nem. Kilométerek.
A #15-ös hozzászólásomban belinkelt topikban levő hozzászólásomban kifejtettem, hogy miért lehet nagy távolságot áthidalni vele:
* mert relatíve magas a kimenő teljesítménye
* mert az alacsony frekvencián kisebb a szabadteres veszteség
* mert relatíve alacsony a vételi érzékenység
ezen felül belinkeltem valós hálózatot, ami 9 km-es átmérőjű területet fed le.
Vagy itt:
egy IoT-szolgáltató: az átjáróik Budapesten belül pár száz, a peremkerületeken akár pár km távolságra látnak el.
Egy kísérletben:
is pár km-es távolságokat emlegetnek.
Illetve az alábbi
városi környezetben (tehát sok zaj és terepakadály) végzett mérés során 440 méteres hatótávolságot értek el.
"a rekord az amikor az elvi határt sikerül egyszer egyszer sikeresen megközelíteni."
Az említett esetben háromszor:
"Three messages have been received by the “cablpa-pitilleros” gateway connected to The Things Stack Community Edition."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!