Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mire jó és hogy működik ez a...

Mire jó és hogy működik ez a LoRaWAN eszköz?

Figyelt kérdés
[link]

#Lora #wifi halow
2023. jan. 12. 10:53
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
2023. jan. 12. 10:57
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

A LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a távoli, alacsony energiaigényű eszközök közötti adatátvitelt. A LoRaWAN egy szabványosított, nyílt rendszer, amely lehetővé teszi a különböző gyártók által készített eszközök kommunikációját egymással.

A LoRaWAN eszközök általában alacsony energiaigényűek, így hosszú ideig tudnak működni akkumulátorról vagy más alacsony energiájú forrásból. A LoRaWAN technológia segítségével az eszközök távoli helyeken is képesek adatot küldeni és fogadni, mert a LoRaWAN jelrendszere nagyon jó távolságtartó képességgel rendelkezik.

2023. jan. 12. 11:19
 3/17 anonim ***** válasza:

Egy LoRaWAN átjáró, különböző, az eszköz hatósugarába eső LoRaWAN szenzoroktól szedi össze az adatokat és továbbítja a szerver/a felhő felé, illetve vice-versa: a felhőtől/szervertől jövő adatok fényében küld jelet a megfelelő LoRaWAN eszközöknek.

De ezt a termék leírása egyértelműen részletezi, illetve ha elolvastad volna az előző, feltehetőleg általad nyitott:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__1..

topik #3-as hozzászólásában belinkelt tartalmakat, értenéd.

2023. jan. 12. 11:20
 4/17 A kérdező kommentje:
Tehát olyan mint a zigbee gateway? Rácsatlakoznak az okos eszközök, és rajta keresztül érik el az internetet?
2023. jan. 12. 11:27
 5/17 anonim ***** válasza:
#4: Igen, nagy vonalakban kb. olyan, csak más frekvencia, hatótáv, más kommunikációs metódus. Az "okoseszközöktől" jövő jeleket gyűjti össze és küldi a szerverre/felhőbe (ami lehet helyi hálózaton is nem kell hozzá feltétlenül Internet), illetve az onnan jövő adatokat küldi az arra alkalmas "okoseszközöknek" (amik nem az Internetre csatlakoznak - értsd: nem fogják a Facebookot olvasni - hanem egy-egy adott szerverre/felhőszolgáltatásra).
2023. jan. 12. 11:38
 6/17 A kérdező kommentje:
Én azt hittem hogy van egy nagy WAN hálózat, LoRaWAN, és vannak LoRaWAN tornyok, és azokon keresztül lehet csatlakozni az internetre. És azt hittem arra való az cucc amit linkeltem hogy a számítógépet rákössük, és azon keresztül csatlakozik a számítógép meg a helyi utp hálózat az internetre.
2023. jan. 12. 14:10
 7/17 A kérdező kommentje:
Tehát tulajdonképpen olyan mint a mobilnet, csak kisebb sávszélesség.
2023. jan. 12. 14:10
 8/17 anonim ***** válasza:

#6: Rosszul hitted. Azért WAN hálózat, mert nagy - kilométeres - kiterjedésű, nem azért, mert Internet-protokollon alapszik.

#7: Nem. A mobilnetet használó telefon a bázisállomáson keresztül Internetre csatlakozik, publikus (Internet irányából látható) IP-címet kap, komplex protokollokat használ.

A LoRaWAN ennél sokkal egyszerűbb, ott az eszközök csak az átjáróval (esetleg egymással) kommunikálnak a belső hálózatukon belül, sokkal egyszerűbb üzeneteket küldenek. Az átjáró már csatlakozhat az Internetre és érhet el adott szervereket, hogy feltöltse/lekérje az adatokat, de az nem a hagyományos "böngészős" Internetezés.

2023. jan. 12. 14:31
 9/17 arpi1969 ***** válasza:
Szerintem a LoRa lényege az, hogy a kis mini gombelemes LoRa eszközök kis antennával elérnek egy 1km-en belüli "profi" LoRa eszközt ami "profi" antennával egy "profi magas" háztetőn vagy "profi" hegytetőn, magaslaton elhelyezett "profi" bázis vevő. azért írok ennyi "profi"-t mert sztem ennek az egésznek ez a lényege hogy apró kis kütyük kommunikálnak egy jól kiépített "bázissal". A wifi-hez képest ezért nagyobb a hatósugár mert az egyik oldal mindig professzionálisan ki van építve, és mert ez még nem mikrohullám hanem sima UHF. én így gondolom legalábbis. A lassított Chirp csak hab a tortán én úgy gondolom
2023. szept. 6. 00:21
 10/17 anonim ***** válasza:

"a kis mini gombelemes LoRa eszközök kis antennával elérnek egy 1km-en belüli "profi" LoRa eszközt"

Több km-es hálózat is lehet - példa egy megvalósításra:

[link]

2023. szept. 6. 01:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!