Működne az alábbi ábra? Két catv optikai adó és egy optikai vevő?
"Lényegtelen, hogy a képen hol van a modulátor, elvezeted oda a kábelét."
Nem lényegtelen, mert abba a szobában ahol a modulátor van, oda csak egy koax kábel megy, és arra van kötve a modulátor és a pc tv tuner. Tehát ott van mégegy splitter. És azt még nem is mondtam, hogy a modulátort néha átvisszük a másik szobába, tehát úgy kéne megoldani, hogy a koax hálózat bármelyik végpontjára rákötjük, működjön.
"Nem lényegtelen, mert abba a szobában ahol a modulátor van, oda csak egy koax kábel megy, és arra van kötve a modulátor és a pc tv tuner"
De - mégegyszer kihangsúlyozva - lényegtelen.
Az általam közölt ábra, csak a logikai felépítést vázolja fel az általad közölt ábra alapján. Hogy fizikailag hogyan oldod meg, az más kérdés.
"És azt még nem is mondtam, hogy a modulátort néha átvisszük a másik szobába, tehát úgy kéne megoldani, hogy a koax hálózat bármelyik végpontjára rákötjük, működjön."
Ha a 2. épületben levő osztók két irányúak, és a multiplexerek csak a bemeneteken szűrnek (szóval az általam közölt ábrán az 1310 nm-es vevőtől jövő ágnál csak a DVB-T antenna sávját engedi át, az 1550 nm-es optikai adóra menő, osztótól jövő ág meg a DVB-T modulátor sávját engedi át), akkor elvileg a "lenti", TV-k irányába menő osztóba is beköthető lenne a modulátort.
"Meg gondoltam rá hogy lenne mégegy modulátor, a másik házban."
Újfent: a multiplexer szűrésén áll vagy bukik a dolog.
De az összevissza analóg koaxos kötözgetések helyett - amik csak további problémákat hoznak - én egy ilyen komplex hálózatnál szvsz. erősen elgondolkodnék az Ethernet hálózatra (csavart érpár + optika az épületek között) való váltáson.
Így a hálózat bármelyik pontján lehet adást generálni illetve venni (ha a TV nem tud streamelt adást venni, akkor TV-okosító kell), nem kell a multiplexerek frekvenciatartományaival meg 4 osztóval vacakolni, elég lenne egy-egy switch a két épületben.
"Az a gond hogy egyszálas optikai kábel van."
Hát az gond. Ha mindkét irányba akarsz forgalmazni, akkor vagy kétirányú multiplexelés kell, vagy kétszálas optika.
"De úgysem képesek streamet venni a tv-k."
Pedig ha a hálózat bármely pontjáról akarsz műsort szórni (illetve venni), és nem akarsz mindenféle analóg szűrőkkel, multiplexerekel, osztókkal vacakolni, akkor a digitális műsorszórás lehetne a megoldás (pláne, hogy összeboronálható az Internet-eléréssel, vagy egyéb belső hálózati dolgokkal - fájlmegosztás, NAS, otthonautomatizálás, biztonsági rendszer, stb...). Persze ehhez a TV-khez szükségesek TV-okosító eszközök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!