A netszolgáltatók pár hónapra visszamenőleg vissza tudnak nézni valamit az IP cimememen kivül , (digitális ujjlenyomat, DNS..stb.), van ezekről naplójuk ?
Akkor elég peches lehettél, ha egy iylen bakfitty ügyben kiadták nekik. Nem is értem, mi itt a bűncselekmény . A rendőrök nem is nagyon tudnak angolul, kb itt elbukik a kapcsoaltfelvétel is .)
Meg én úgy tudom, nincsenek informatikai osztályok a nagyvárosokban és fővárosi rendőröknél is, az informatikusokat a kiemelt ügyekhez tartják fenn, szóval az informatikai bcs-eket is informatikailag teljesen laikus rendőrök viszik.
Szóval ez érdekes, hogy ilyennel lebuktál...
De azóta van NAT, mert a te ügyed régi, szóval manapság már egyáltalán nem egyértelmű egy-egy ügyfél kiléte, amennyire én tudom. Vagy tévedek ?
Ezt a DHCP-s nyilvántartást vajon meddig őrzik a szolgáltatók ? Ugyanaddig mint az IP-ket vagy rövidebb ideig ?
De ha jól értem, akkor még nem volt NAT és csak nektek volt egyes egyedül az egész országban kiadva az az IP ?
Azt se értem, hogy annak hogy tudott volna a netszolgálatód uránanézni ,hogy abban az időpillanatban te fenn voltál-e a fb-on ?
Valaki magyarázza el, mi az a DHCP és miket tárol az előfizetőkről :) Egyébként én úgy tudom, a rendőrség csak IP-t és időpontokat kérhet ki.
És fizetsz a netért a szolgáltatónak, szerződés van köztetetek, tehát feléd is tartozik adatvédelemmel, nem ?
"Akkor elég peches lehettél, ha egy iylen bakfitty ügyben kiadták nekik. Nem is értem, mi itt a bűncselekmény ."
E miatt:
"Egyik ismerősöm megkért hogy segítsek feltörni egy fb fiókot. A megoldás az volt hogy csináltam egy fake Facebook oldalt, ezt ő elküldte az áldozatnak aki belépett rajta(többször is) az oldal meg az adatbázisba mentette a felhasználónév jelszó párost."
ezt úgy hívják: "tiltott adatszerzés" (2012. évi C. törvény 422. §) illetve az azt elősegítő "információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása" (2012. évi C. törvény 424. §). És nem, nem pitiáner bűncselekmény.
"A rendőrök nem is nagyon tudnak angolul, kb itt elbukik a kapcsoaltfelvétel is ."
Nem a szimpla közrendőr veszi fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, hanem a képzett, egyetemi diplomával rendelkező nyomozó - ő meg tud.
"Meg én úgy tudom, nincsenek informatikai osztályok a nagyvárosokban és fővárosi rendőröknél is, az informatikusokat a kiemelt ügyekhez tartják fenn, szóval az informatikai bcs-eket is informatikailag teljesen laikus rendőrök viszik."
Rosszul tudod.
A megyei rendőrségeken is van "Informatikai Osztály".
"Ezt a DHCP-s nyilvántartást vajon meddig őrzik a szolgáltatók ? Ugyanaddig mint az IP-ket vagy rövidebb ideig ?"
#5-ös hozzászólásomban le vannak írva a követelmények. Teljesen mindegy hogy NAT-olt vagy nem, a szolgáltatóknak tárolni kell az előfizetőknek kiosztott IP-címet.
"De azóta van NAT, mert a te ügyed régi"
Nem.
"Amúgy februárban történt az eset(nem tudom mikor lettem feljelentve) és szeptemberben jöttek ki."
Februártól szeptemberig ez hét hónap - ez simán belefér a 2003. évi C. törvény 159/A. § (3) bekezdésében megkövetelteknek. Nem "6-7 év".
27 : szerintem maradjunk annyiban, hogy lasszóval kell fogni a rendőröket (nem a járőrt, az irodai munkát végző közrendőrt is), épp tegnap jött velem szembe egy cikk, hogy többszáz rendőr mondott fel az elmúlt időszakban megélhetési gondok miatt. Az én ismeretségi körömben érettségivel is ültek már rendőrök irodában megyeszékhelyen és kb a nullához konvergál az informatikai tudásuk, az egyik inkább elment dolgzoni egy gyárba, mert jobban fizet, mint a nyomozói munka.
Ez Magyarországn, nem az NCIS , a különleges ügyosztályt nálunk a fejeseknek, politikusoknak tartogatják...
Ja, ha megnézel egy fotót magyar rendőrkapitásnyságok (nem falusi, bp-i megyei) belső megjelenéséről, már azokon látszik, hogy leselejtezett 10+ éves gépparkjaik vannak. Hogy lenne nekik kapacitásuk úgy lenyomozni embereket, ahogy az USÁban mondjuk megvan rá a kapacitás ?
A kommentelőnek, aki elmesélte az ügyét , sztem azrét votl pechje, mert a facebook reagált a megkeresésre és ők tényleg profin el tudnak adatokat tárolni .
A netszolgáltató felém való kötelezettségét arra értem, hogy azért oylan szinten nem turkálhatnak a netedben (ha csak nem nemzetbiztonsági ügy), hogy fél éve felléptél-e a facebookra 12 óra 5 perc 10 másodperckor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!