Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Ez adathalászat vagy sem?

Ez adathalászat vagy sem?

Figyelt kérdés

A FB-on a főprofilom mellett van 3 blog vagy bemutatkozó oldalam- csak részben kereskedelmi oldal. (Kézműves termékek bemutatása)

Ezekre a nyár folyamán néhány hét különbséggel értesítés jött, egy "social Network Registry Corporation", miszerint ez megemlítette egy bejegyzésben az oldaladat" -és sorszám. Van amikor több is jött.

"Kedves Admin Oldal.

Igényelned kell oldaladat, mert megállapították, hogy olyan tevékenységről van szó, amely sérti a Facebook oldal közösségi normáira vonatkozó irányelveit. Az Ön védelme érdekében oldalát nem mindenki láthatja a Facebookon, és nem használhatja.

Erősítse meg, hogy Ön az fiók tulajdonosa a következő linkre kattintva:" Itt jön egy tinyurl.com oldal csak hosszabban, nem linkelem be. 24 órám van a leírtak szerint, hogy rálépjek a linkre, különben véglegesen letiltanak. Aláírásban a Meta közösségi szabványok csapata.

Nos, elég fura a megfogalmazás, de nem kapcsoltam rögtön. Linkre ugyan léptem, de nem adtam meg jó adatokat (elfelejtettem melyik email címem tartozik hozzá). Ez egy hete volt, azóta is megvan az oldalam. Ismerősöm is aggódva hívott, hogy neki is jött egy ilyen értesítés és mit tegyen? Mondtam, hogy szerintem adathalászat. Ki mit gondol? És mit kell tenni?

#csalás #értesítés #adathalászat #Network Registry #meta csapata
2022. aug. 14. 11:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Phishing lehet, megpróbálnak bejelentkeztetni egy hamis oldalra, és miután megadtad az adataidat, belépnek a fiókodba és átveszik az irányítását.

Az egyértelmű, hogy átverés, hiszen ha a Facebook hivatalos kommunikál veled, akkor értesítést kapsz a rendszertől, nem egy magát adminisztrációnak kiadó fióktól. Ha valamit csinálnod is kell, azt is az oldalon fogják kérni, nem pedig elnavigáltatnak egy külső oldalra - ami ráadásul még linkrövidítővel el is van rejtve, hogy ne legyen azonnal egyértelmű, hogy nem a Facebookon vagy.

Jól láttad, hogy valami nem kerek, és ezért nem csináltál semmit. Ilyen adathalász, zsaroló, átverő támadások állandóak az oldalon, így nem meglepő ha mások is megkapják. Ignorálni kell, illetve lehetőség szerint jelenteni a Facebookon.

2022. aug. 14. 11:27
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A barátnőm is kapott ilyen üzenetet az év elején, ne foglalkozz vele. A Facebook ha akar valamit, akkor vagy emailben, vagy a támogatási üzenetmappába rakja a mondandóját.
2022. aug. 14. 11:36
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Annyi azonban mégis volt, hogy a Fb biztonsági oldalon megnéztem, volt e valahonnan belépés a fiókomba. És hát volt. Lőrinciből múlt hét szombaton éjjel 22:30 kor. Én Pesten élek. Szóval beléptek. De más nem történt. ez hogy lehet?

Jelszavakat módosítottam, de lehet, hogy kevés?

2022. aug. 14. 11:47
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Kétfaktoros hitelesítés be volt kapcsolva? Akkor addig nem tudnak belépni amíg be nem írják a telefonodra érkező kódot vagy jóváhagyási kérelmet, amit természetesen így csak az lát akinél a telefon ott van.

A másik lehetőség, hogy mobilnetes belépésed volt, és annak helyzetmeghatározása félrement. Ha az eszközazonosítók és belépési idő stimmel, akkor mégis te voltál.

2022. aug. 14. 11:50
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelműen fióklopás a cél. Megadod az adataid, egy key logger kimásolja majd a másodperc töredéke alatt megváltoztatja az adatokat, és kizárnak fiókodból.

Ezer éves piti módszer. A fészbúk eleve nem használ linkrövidítőt, már ez büdös.

Ha valóban volt belépés a fiókodba, és nem csak a suta PC-s IP alapú helymeghatározás írt hülyeséget, akkor érdemes az email jelszót is megváltoztatni.

2022. aug. 14. 11:56
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem használtál véletlenül mobilnetet aznap, amikor Lőrincziből léptek be?

Ugyanis a mobilnet hajlamos arra, hogy óriási hülyeségeket ír.

2022. aug. 14. 12:04
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak a mobilnet. Nálam a vezetékes ex UPC is rendszeresen a környező 20-30km-re lévő városokba jelzi a tartózkodási helyem.
2022. aug. 14. 12:27
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is most megnéztem, hogy hol vagyok a Whatismyip szerint, és hát nem ott, ahol kéne lennem, hanem 50 KM-el odébb.
2022. aug. 14. 14:36
 9/9 NTBS ***** válasza:
Igen, esélyes, hogy fióklopás a cél.
2022. aug. 14. 15:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!