Igaz hogy a telefonom lehallgat engem? Beszélgettem az osztálytársammal az orosz alvás kísérletről és mit dobott fel először a youtube két perc múlva... (Esküszöm hogy így volt!)
Nem csak te tapasztaltad már. :-)
De én azért hihető bizonyítékot a klasszikus értelemben vett lehallgatásra nem találtam.
Mármint arra, hogy tényleg a hangodat továbbítja valahová. Annak azért komoly nyomai lennének, nem kis hálózati adatforgalom-többletet generálna.
Sokkal valószínűbb, hogy a Fb alkalmazás az, ami "hallgatózik", és megpróbálja felismerni, hogy miről beszélgetsz. Aztán a hálózaton már csak azt a pár bájtnyi adatot továbbítja el, pl. hogy "orosz", meg hogy "alvás".
Ezt két dolog is alátámasztja (bár nem elégséges bizonyíték távolról sem):
- Vajon miért olyan batár nagy a Fb alkalmazása? 1-2 megabájtban meg lehetne írni ugyanazt, amit most 50 megabájtban (+ több, mint negyed GB "adat"). Ez Android esetén gyanúsan több, mint puszta programozói lustaság.
- Vajon miért ragaszkodik hozzá, hogy állandóan fusson a háttérben?
Kérdező: én is azt gyanítom, hogy algoritmikusan "megpróbálja kitalálni" esetlegesen hangfelismeréssel: miről lehet szó és amit felismert, azt továbbítja, nem a hangot.
Egy másik válaszolónak, aki a több teremmel arrébb lévő nyomógombos telefonját vitte melóhelyre és megjelent a hirdetés amikor Fb-re felment: lehet, hogy akkor abból az alhálózatból "sokan néztek a beszélgetéssel kapcsolatos információkat" és ezért dobta be.
Az alkalmazások, mint a FB, google, stb lehet, hogy hallgatózik, de mindenkeppen algoritmus csinálja, es üzleti, politikai befolyásolásra, vagy vásárlás motiváciora irányul.
Nem bántásból irom, csak tényszerűen: egy átlagember beszelgetései a kutyát nem érdekli, nehogy azt gondold, hogy konkrét emberi lények hallgatják akár csak reszletben is, vagy csak úgy random emberek beszélgeteseit rögzítik.
A szoros értelemben vett lehallgatás egyrészt hihetetlenül drága "mulatság", másrészt alapos gyanú alapján miniszteri engedéllyel lehet lehallgatni valakit. Azt is kizárólag a gyanú alátámasztása céljából, és tartamáig.
Röviden: van pár alkalmazásod, ami üzleti profil építés érdekében (rosszabb esetben üzleti, politikai manipuláció céljából) "lehallgat", kulcsszavakat keres a kommunikációdban. Ezek általában ártalmatlan adatgyűjtesek, es nincs is kapacitás hosszútávú tárrolásra.
Vicceld meg az algoritmust, és beszélj negatívban: "utalom a palacsintát" ha amúgy szereted.
Vagy beszélj szürreális témákról "a szürke jaguárok lebegése ertesiti a függönybojtot" Egyelőre ez még csak vicces játék, amíg gyerekcipőben jár. 10 év múlva beszéljünk újra az analóg technilógiák reneszánszáról a biztonságos rendszerekben :-D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!