Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Paypal feltörés, ez hogy...

Paypal feltörés, ez hogy történhetett?

Figyelt kérdés
Apukám paypal fiókját feltörték és olyan módon csaltak le róla pénzt, hogy valami “kinguin” nevű játékprofilt (?) vásároltak. Email-ben is kapott róla értesítést, viszont a vicces az, hogy az én (L) nevem állt a megszólításban. Egyszerűen nem tudom megfejteni hogy lehetséges ez. Valaki tud erről valamit?
2022. márc. 9. 23:32
1 2
 11/16 Shaddark ***** válasza:

Ellentétben a freemailos fiókommal. Ott majd-mind a beérkezettben...

Brutálisan alacsony minőségű / tudású.

Megtartottam a régit - bár nem használom már, csak ha olyan helyre regisztrálok ahová nem akarok többet bemenni.

A gmail.COM ra még sose jött be semmi, mindegyik átverős levél (scam), phising (átverős linket tartalmazó), exploit, spf nélküli email, trójai a spam mappában végzi.

Aztán lehet, hogy azt is át lehet verni, de én még nem láttam olyat.

Ahogyan az általam üzemeltetett céges email szerverbe se jutott még be soha egyetlen egy sem...

2022. márc. 10. 14:46
 12/16 anonim ***** válasza:
Nekem 1-2 otp-s meg vizes kamuszámlát néha átenged, bár a freemail persze egy külön állatfaj, ahhoz nem lehet hasonlítani.
2022. márc. 10. 14:49
 13/16 Shaddark ***** válasza:

Oh, köszi, akkor majd odafigyelek erre.

Bár sose lépek be emailes linkről sehová sem, és fizetni a szolgáltatás weboldalán szoktam. Vagy (ha van) az appjából.

2022. márc. 10. 14:54
 14/16 A kérdező kommentje:
csak hozzátenném, hogy sms-ben jött róla neki értesítés 2 paypal-os tranzakcióról. illetve az emailben az állt, hogy apple telefonon történt a fizetés, amit én használok egyedül a családban. összeköttetésben azzal, hogy az emailes felszólításban az én keresztnevem volt. nem értem, hogy akkor miért nem az ő neve állt benne? illetve, ha engem “törtek fel”, hogy jutottak hozzá apukám adataihoz? egyszer se ütöttem be a paypalját az én telefonomba. igazából csak ez érdekelne. habár nem hiszem, hogy van rá válasz :D
2022. márc. 10. 23:18
 15/16 A kérdező kommentje:

köszönöm a tanácsokat, van mostmár 2fa is beállítva. gmail-t használunk, ott is meg lett változtatva a jelszó, paypalon is.

utánanéztem és a paypal oldalán valóban sok-sok emberrel megtörtént dettó ugyanez. szomorú, 2017-es panasz is volt :/

2022. márc. 10. 23:24
 16/16 anonim ***** válasza:
50%

" hogy jutottak hozzá apukám adataihoz"

Ez nem bonyolult. Elég sok ember van, aki mindenhol ugyan azt a jelszót használja. Facebook, Paypal, Bank, XY forum, webshopok..

Tegyük fel van 50 oldal és te mindenhol ugyan azt a jelszót használod.

Feltörik valamelyik kisebb oldalt ezek közül, ami vacak védelemmel rendelkezik, innen szerez a hacker néhány ezer email:jelszó párost.

Ezt a néhány ezer logint, végig futtatja (programmal, nem kézzel) minden olyan oldalon ahol közvetlenül pénzt lehet belőle csinálni, paypal mondjuk (ezután miden olyan oldalon is, ahol a fiókokat el lehet adni, pl. Netflix, Spotify, HBO...)

Itt lehet okolni a paypalt, hogy feltörték édesapád fiókját, de a valódi gond az, hogy ő több helyen ugyan azt a jelszót használhatta és valamelyik oldalt feltörték.

Ezt elkerülni úgy lehet, hogy mindenhol különböző jelszót használsz, ha ezt nem akarod, akkor a minimum, hogy minden pénzes helyen különbözőt használsz (Paypal, Netbank..)

A legjobb lehetőség erre, ha jelszókezelőt használsz, lehetőleg beépített jelszó generátorral.

A weboldalak nehezen tudják eldönteni, hogy te jelentkezel be egy új eszközről, vagy egy hacker lépett be a fiókodba.

Sok helyen ezért is küldenek email értesítést új bejelentkezés esetén (új = nincsenek sütik a böngészőben)

2022. márc. 14. 00:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!