Ha egy weboldal olyan domaint használ, ami nem a neve és csak átirányítja egy másik oldalára, de nekem sokkal jobban testhezálló lenne az a név, akkor nem lehet kérvényezni, hogy nekem adják?
Nyilván azért vették meg azt a domain nevet, hogy az oldaluk azon a címen is elérhető legyen. Meg lehet mögötte egyéb, számodra nem látható tartalom, lehet mögötte pl. levelezőrendszer stb…
Egy dolgot tehetsz, felveszed az oldal tulajdonosával a kapcsolatot, hogy nem akarja-e eladni a domain nevet. (Anno így szereztünk egy domaint. Kitaláltunk egy fantázianevet, ami tök jó lett volna, csak éppen foglalt volt a domain, viszont nem volt rajta tartalom. A domain tulajdonosa egész olcsón odaadta a domaint.)
Igen, a domain nem természeti dolog. De ez miért fontos? A lakásbérlet sem az, meg a vonaton a helyjegy sem az.
Ha egy domain szabad, akkor az annak a tulajdonába kerül, aki elsőként regisztrálja (most nem számítva védjegyből, szabadalomból, meg hasonlókból fakadó vitás eseteket). Ő a domain használati jogát veszi meg, de ez nem jár használati kötelezettséggel. Ha kifizette, akkor az övé. Hogy mire használja és mire nem, az már az ő dolga. Ahogy attól, hogy én veszek egy színházbérletet, attól még nem kötelességem el is menni az előadásokra. Viszont jogom van hozzá, így az adott ülőhelyet nem lehet másnak eladni.
Ha egy domain foglalt, akkor a lejáratkor annak van elsőbbsége, aki jelenleg a domain tulajdonosa. Más akkor igényelheti a domaint, ha a tulajdonosa nem tart rá igényt. Nyilván ha van egy hosszútávú projektem, amit egy adott domainre építettem fel, de még nincs kész, akkor azért jogos igényem lehet, hogy – bár *jelenleg* nincs semmi a domain alatt – továbbra is folytathassam a munkát ezzel a domainnel.
És ahogy írtam, nem tudod, nem tudhatod, hogy mi van a domain mögött. Egy domain egy szervert címez meg. A szerveren meg nem csak weboldal lehet, illetve nem csak egy weboldal. Lehet mögötte olyan weboldal, ami nem publikus (mondjuk egy valami.hu-n futhat egy ujweboldalfejlesztes.valami.hu). De nem csak weboldal lehet mögötte, lehet simán csak egy levelezés, egy backup FTP tárhely, egy honlap nélküli adatbázis, egy log szerver, futhat rajta egy speciális feladatot ellátó program, stb…
És itt szemmel láthatóan a tulajdonos használja a domaint. Arra használja, hogy a fő domainon kívül ezen a másik domainen is elérhető legyen a weboldala. Ez egy teljesen legitim használat, nem igazán értem, hogy milyen alapon lenne joga bárkinek is elorozni tőle a kérdéses domain nevet, ha ő igényt tart rá, kifizette és szándékozik továbbra is használni a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!