Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Hogyan épül fel egy számítógép...

Hogyan épül fel egy számítógépes hálózat?

Figyelt kérdés

Tulajdonképpen elkezdtem ilyen hobbi szintem érdeklődni az informatika iránt. Egyébként teljesen más szakterületen dolgozom, csak mivel napi szinten használom a gépet gondoltam legalább nagyjából legyen már valami képem az alapokból, például egy internetes hálózat felépítéséről.

Igazából ezeket az ip-címeket nem értem! Elvileg vannak publikus ip-címek, amelyek egyediek ezek kint élnek az interneten. Valamint vannak privát ip-címek, amelyek egy hálózaton belül egyediek, de azon kívül lehetnek akár egyezőek is. Ezek elvileg az interneten nem léteznek. Eddig nekem tiszta, de azt nem értem mi van a loopback-al?

Persze az a host, amely azonosítja a gépem például: 127.0.0.1 néven igen, de itt nem értem a dolgot. Elvileg a netmask mondja meg, hogy ebből mennyi a hálózat és melyik azonosítja a hostot. Például ennek alapján a netmask akkor 255.0.0.0, szóval itt a 127 a hálózat, az összes többi pedig a gépeknek van fentartva. Igen ám, de ha ez a localhost egy privát ip, akkor hogy lehet az első négy bitje 127 a hálózaté? Hiszen ha ezt megpingelem ki sem megy a netre csak itt köröz bent. Azt nem értem mi az a subnet, hogyan tudom eldönteni például egy ip-ről. Igazából összesen most akkor hány ip cím van, és melyik az, amit nem nagyon kellene megadni senkinek?

Ha beírom a terminálba, hogy ifconfig (linux) akkor ott kiírja az ip-címem a lo. mellett, és amit a router ad nekem. Ebből melyik az, ami kimegy a netre? Kavarodás van most a fejemben picit. Elmagyarázná ezt valaki lehet benne getway, mac-cím, dns, is. Ugye arra lennék kíváncsi, hogyan épül fel. Főleg a subnet részét meg a localhost részét nem értem. Köszönöm a válaszokat.

#hálózat, internet
2021. jan. 16. 12:00
 1/3 anonim ***** válasza:

Eddig mondjuk a 127.0.0.1-en nem filóztam, elfogadtam, hogy az a visszacsatolási cím, és kész. :) De itt találsz róla bővebb leírást: [link]

Továbbá itt találsz egy leírást a fenntartott IP-címekről: [link]

Utóbbiból kiderül, hogy a localhosthoz /8-as, azaz 255.0.0.0 maszk tartozik. És kipróbálva: tényleg bármelyik 127-es tartományra a localhost jön be, csak ugye a 127.12.68.114-nél egyszerűbb és könnyebben megjegyezhető a 127.0.0.1. ;)

2021. jan. 16. 12:08
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi, de mit csatol vissza mihez? Mindegy, olvasgatok majd aztán egyszer csak összeáll.
2021. jan. 16. 16:53
 3/3 anonim ***** válasza:
Például ha szervert üzemeltetsz az adott gépen, akkor a localhost címen el lehet érni. És ez lehet olyan "weboldal" amit kívülről nem lenne jó ha bárki elérné.
2021. jan. 17. 01:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!