Hogyan épül fel egy számítógépes hálózat?
Tulajdonképpen elkezdtem ilyen hobbi szintem érdeklődni az informatika iránt. Egyébként teljesen más szakterületen dolgozom, csak mivel napi szinten használom a gépet gondoltam legalább nagyjából legyen már valami képem az alapokból, például egy internetes hálózat felépítéséről.
Igazából ezeket az ip-címeket nem értem! Elvileg vannak publikus ip-címek, amelyek egyediek ezek kint élnek az interneten. Valamint vannak privát ip-címek, amelyek egy hálózaton belül egyediek, de azon kívül lehetnek akár egyezőek is. Ezek elvileg az interneten nem léteznek. Eddig nekem tiszta, de azt nem értem mi van a loopback-al?
Persze az a host, amely azonosítja a gépem például: 127.0.0.1 néven igen, de itt nem értem a dolgot. Elvileg a netmask mondja meg, hogy ebből mennyi a hálózat és melyik azonosítja a hostot. Például ennek alapján a netmask akkor 255.0.0.0, szóval itt a 127 a hálózat, az összes többi pedig a gépeknek van fentartva. Igen ám, de ha ez a localhost egy privát ip, akkor hogy lehet az első négy bitje 127 a hálózaté? Hiszen ha ezt megpingelem ki sem megy a netre csak itt köröz bent. Azt nem értem mi az a subnet, hogyan tudom eldönteni például egy ip-ről. Igazából összesen most akkor hány ip cím van, és melyik az, amit nem nagyon kellene megadni senkinek?
Ha beírom a terminálba, hogy ifconfig (linux) akkor ott kiírja az ip-címem a lo. mellett, és amit a router ad nekem. Ebből melyik az, ami kimegy a netre? Kavarodás van most a fejemben picit. Elmagyarázná ezt valaki lehet benne getway, mac-cím, dns, is. Ugye arra lennék kíváncsi, hogyan épül fel. Főleg a subnet részét meg a localhost részét nem értem. Köszönöm a válaszokat.
Eddig mondjuk a 127.0.0.1-en nem filóztam, elfogadtam, hogy az a visszacsatolási cím, és kész. :) De itt találsz róla bővebb leírást: [link]
Továbbá itt találsz egy leírást a fenntartott IP-címekről: [link]
Utóbbiból kiderül, hogy a localhosthoz /8-as, azaz 255.0.0.0 maszk tartozik. És kipróbálva: tényleg bármelyik 127-es tartományra a localhost jön be, csak ugye a 127.12.68.114-nél egyszerűbb és könnyebben megjegyezhető a 127.0.0.1. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!