Böngészésre használt régi laptop gyorsabb lesz, ha Windows helyett Linuxot telepítek?
Nem írok mindenkinek egyesével, egy üzenetben köszönöm meg mindenkinek a segítőkész, korrekt válaszokat! Értem a dolgot, jelen esetben nekem elég, hogyha csak "érzésre" gyorsabb a gép. PC-m van, az erős, ez a laptop csak ilyen másodlagos felhasználásra szükséges, de egy kicsit szeretném gyorsabbá tenni.
Köszi még egyszer nektek, ment a zöld kéz!
Nem lesz látványos különbség, mert, ahogy írták, a szűk keresztmetszet a lapok igénye (flash/java/js/vatevö) lesz. Ha egy kis idő rászánsz, akkor az OS alap gépigényét is tudod alaposan lefelé faragni, ha nem bánod, hogy esetleg a dizájn fapadosabb lesz.
Eleve írod, hogy csak böngészésre lesz, tehát hátteret, panelt ritkán fogsz nézni, ezért egy minimál ablakkezelő, például IceWM bőven elég, nem kell komplett asztali környezet. Emellett a bejelentkezést is megspórolhatod, hacsak nem többen használjátok, például nodm használatával.
Emellett az induló szolgáltatások közül is le kell csapni, ami nem feltétlenül szükséges, bár ehhez kis elmélyedés is szükséges. Érdemes a disztrók közül is többet kipróbálni, én javasolnék egy kanyart a Debian, Fedora, ArchLinux és mondjuk Linux Mint tesztelésével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!