Ha most wifivel 1.3 Mbit/s körül mozog a letöltési sebesség, akkor mennyi esély van arra, hogy kábellel (gépen) jelentősen jobb lenne a helyzet?
A garantált sebesség 60 Mbit/s lenne, de faluban lakunk, említették is állítólag, hogy itt gyengébb lehet a szolgáltatás... De ennyire? Köt minket a hűségidő még majdnem másfél évig, szóval váltani sehogyan sem tudunk. Nagyobb csomagra váltani sem lehet viszont, ezt mondták a Telekomnál. De az nekem sehogyan sem stimmel, hogy hogyan 1.3 Mbit/s, amikor az ígért (szóval a minimum...) 60, még akkor sem, ha a wifi rengeteget ront rajta, meg falu (nem a legszéle, de nem is közepe), stb. A napokban többször is, véletlenszerű időpontokban teszteltem, így jött ki a kb. 1.3, egyébként a feltöltés is kb. 1.2 lett legutóbb (eddig pedig nem is figyeltem:/)
Vagy kábellel mennyivel lesz jobb? Azért akkor a 30-at majd eléri legalább, vagy ez maximum álom maradhat?
Nekiálltam megnézni a csekkeket, meg egyebeket (a szerződést nem találom, úgy el lett pakolva :D), és már abban sem vagyok biztos, hogy valóban a 60 a garantált. Lehet, hogy kábeles, vagy, hogy nem is az a csomag neve. Bonyolult, majd megkérdezzük. Gépem pedig nem soká lesz, akkor majd ellenőrzöm is a dolgot :)
Egyébként egyszer megesett már, hogy korlátozták az internetünket (felhívtük őket, kijött egy szerelő, így derült ki...), abból indult ki a kis paranoiám... :D Meg tényleg baromi kevés az, főleg, hogy amennyit fizetünk, annyiért más szolgáltatónál simán kapnánk ötször jobb netet is. :(
Mielőtt beégeted magad az NMHH-nál, én áttanulmányoznám a helyedben az ÁSZF idevonatkozó pontjait, különösen azt keresném benne, hogy a wifi az a szolgáltatás része-e és elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minősül-e. Spoiler: nem és nem. Szóval mivel aláírtad a szerződést, ezt elfogadtad. Mivel szerepel az ÁSZF-ben, az NMHH sem csinál semmit, sőt, lehet ők is mondani fogják, hogy "hallod bástya, a wifi az ilyen, használd LAN-on keresztül".
Azzal, hogy vered az asztalt, mint ahogy a 9-es válaszoló tenné, csak magadat járatod le. Egy tapasztalt ügyintézőt nem fogsz megijeszteni. Kicsit sem. Nem fog rögzíteni hibajegyet sem. Tájékoztatni fog, kőkemény műszaki tények egész halmazát fogja egymás után felsorolni, mi mindentől függ a wifin keresztül elérhető sebesség és ezekre nemhogy a Telekom, de egyik szolgáltató sem vállal semmilyen felelősséget. Mert nem tud. Mégis milyen felelősséget vállaljon arra, hogy mondjuk egy háromemeletes családi ház harmadik emeletén nincs wifi, mert a szolgáltató eszköz a földszinten található? Vállaljon felelősséget azért, mert a jó perlites vastag betonfödémszerkezet van a házban? Vagy hosszú régi építésű vályog parasztház első részében van a szolgáltatói eszköz és a ház hátsó részében már nincs wifijel? Vagy vállaljon felelősséget azért, mert társasházi környezetben a telefon lát 20 másik wifihálózatot aztán ki tudja mi van még ott, ami vezetéknélküli hálózatot használ adatforgalmazásra: rádiós egér/billentyűzet, Playstation vezetéknélküli kontrollere, rádiós bébiőr, bluetooth füles/hangszóró, stb. Ezek mind zavarják a wifi jelet, mert ugyanazon a frekvencián (2,4 GHz) működnek. Ez egy általánosan használható frekvenciasáv. Minden ezt használja. Ha elérhető 5 GHz-es wifi a szolgáltató eszközben, használd azt. Nincs, vegyél 5 GHz-re képes, kétsávos routert. Igen, a szolgáltató nem köteles ilyen szolgáltatói eszközt biztosítani!
Kicsit járd körbe ezt a wifi témakört, mi minden van hatással rá, gyakorlatilag csak negatívan, lehet mókolni vele, meg javítani, de ezt szinte csak és kizárólag plusz eszközökkel, amiket te fogsz megvenni. De megszüntetni a zavaró hatásokat nem tudod. És lehet hogy költesz 30 ezer Ft-ot egy routerre, de pl. csak 78 Mbit lesz az elérhető sebesség wifin. Vagy ennyi sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!