A weboldalak az IPv4 vagy az IPv6 címét nézik egy felhasználónak?
Nem értem pontosan, melyik mire való.
Azt tudom, hogy az IPv6 azért kellett, mert túl kevés lehetőség van az IPv4-ben, de akkor miért van még IPv4?
"Azt tudom"
Nem tudod.
"Lehetőséget" tekintve semmiben nem különbözik. Mennyiségre van jóóóval több IPv6-os címből. Azért van rá szükség, mert nincs elég IPv4-es cím ahhoz, hogy a világon minden eszköz kapcsolódni tudjon az internetre. Vagy legalábbis csak nagyon trükkösen oldható meg.
És mindkettő ugyanarra való: hogy megcímezhetőek legyenek a hálózatra (internetre) kapcsolódó gépek.
Ha akármilyen adatátvitel történik, legyen az akár egy weboldal lekérése, egy fájlátvitel, vagy a rendszeróra pontosidő-szerverhez történő igazítása, valamilyen módon célba kell juttatni az adatot. Ehhez kell valamilyen cím, ami alapján a számítógép (vagy telefon, tablet, stb.) azonosítható. Máskülönben hogyan jutna el hozzá az adat? Na, erre való az IP-cím.
Hogy miért létezik még IPv4? Mert leszámítva azt, hogy kevés ilyen cím van, egy stabil, és működő rendszer. Túl azon, hogy még mindig sok olyan rendszer/eszköz van, ami nem támogatná a 6-os verziót, okozhat macerát az átállás. Mondjuk ha egy összetett nagyvállalati hálózatról van szó, ott azért komoly munka lenne az egészet IPv6-ra migrálni.
A weboldal meg nem néz semmit, hanem kiszolgálja a kéréseket. Ami mellett persze a szerver fenntartója, vagy az oldal készítője - megfelelő tudás birtokában - lekérdezheti a látogató címét. Hogy melyiket? Ha ügyes, akkor bármelyiket. ;)
Köszönöm a választ.
Amúgy a "túl kevés lehetőség van az IPv4-ben"-t úgy értettem, hogy nincs elég kombinációja, hogy a világon minden eszköznek más legyen, csak rosszul fogalmaztam.
De, ha sok eszköznek ugyanaz az IPv4 címe, akkor hogy nem keverik össze azokat a rendszereket/eszközöket, amik nem támogatják az IPv6-ot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!