Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért nem működik a tp-link?

Miért nem működik a tp-link?

Figyelt kérdés
Valami miatt le kellett kapcsolni az áramot és azóta nem működik a router ( nincs internet kapcsolat) viszont ha a modemről kötjük rá a gépre akkor megy viszont a routeren keresztül nem, már újraindítottuk reset eltük mindent csináltunk de nem működik. Ugyanaez volt két éve csak akkor egy áramszünet után, arra rá egy fél évre valami csoda fohtán újra elkezdett működni. Most meg megint nem pedig szükség lenne a lakásban a wifire. Mi lehet az oka? ( megpróbáltunk már egy "leselejtezett" kölcsön routert pont ilyet de azzal se működik)

2020. máj. 19. 14:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A reset után be kellene konfigurálni, viszont ha egy sima áramszünet (vagy kihúzás) miatt ezt már nem először játsza el, akkor talán megérett a cserére.

Lehet, hogy kiszáradt benne már egy-két kondi. Vagy ki tudja, így látatlanban, típus ismeret nélkül, mi lehet a probléma oka...

2020. máj. 19. 19:30
 2/6 A kérdező kommentje:
A router egy TL-WR740N. Az a baj hogy nem igazán tudom hogy an kell egy routert konfigurálni.
2020. máj. 20. 06:49
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A TL-WR740N egy elég régi típus... Nem hiszem, hogy sok kilométert futhat még...

Általában a 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 -es IP címen lehet bejelentkezni a konfig felületre admin/admin felhasználónév/jelszó párossal. Számítógépen vezetékes kapcsolattal az

ipconfig /all

parancssorba beírt paranccsal kideríthető az eszköz IP címe (alapértelmezett átjáró -ként (default gateway) fog hivatkozni rá a Windows). Mobiltelefonnal (vagy más wifi képes eszközzel) is kideríthető az alapértelmezett átjáró IP címe. Ezt a wifi kapcsolat tulajdonságai közt szokták írni az eszközök.

Példaként egy androidos telefon esetén:

Az értesítési panelt lehúzva, a wifi kapcsolón tartva az ujjunkat előhívható a wifi beállítások menüpont. Itt az adott wifi hálózat beállításait megnyitva látható az alapértelmezett átjáró IP címe.

A router konfigurálásához csak annyit kell tenni, hogy ezt az IP címet (ami az alapértelmezett átjáró IP címe) beírjuk egy böngészőbe. Ez után egy ablakban a router kéri majd a felhasználónév és jelszó párost (gyárilag ez admin/admin szokott lenni, illetve reset után erre áll vissza). Ha ez megvan, egy ilyen felületet találunk magunk előtt (linkelem a gyártó weboldaláról a vonatkozó emulátort):

[link]

Ezen a felületen minden fontos dolog (nem ott amit linkeltem, hanem a korábban említett alapértelmezett átjáróként is szereplő IP címen) minden fontos dolgot be lehet állítani.

Elsősorban arra kell ügyelni, hogy a router IP címe eltérjen a modem IP címétől. (A modem IP címe a modemre közvetlenül csatlakozás (kábellel) után kideríthető a korábban említett 'ipconfig /all' paranccsal, ahol alapértelmezett átjáró néven található meg, ha arra csatlakoztatta az ember a gépét.)

Például ha a modem IP címe (ami a leg valószínűbb)

192.168.0.1

Akkor a routert (legegyszerűbben, NAT -olás használatával)

192.168.1.1 -re, vagy egyéb 192.168.X.1 címre állíthatjuk, amely esetekben X nem lehet ugyanaz a szám, mint a modem esetében ugyanezen a helyen a pontok közt, de nem lehet 255 -nél magasabb szám sem.

Ezt itt lehet beállítani:

Network ➡️ LAN

Ezek után még fontos, hogy a

Network ➡️ WAN résznél mit és hogyan állítunk be.

A legtöbb esetben a gyári értékek megfelelnek, azonban vannak kivételek. A alapértelmezés szerint a

"WAN Connection Type" beállítása: "Dynamic IP"

Ezen csak akkor kell változtatni, ha a beállítások végeztével nincs internet kapcsolat. (Később részletezem*)

"Wireless" fül alatt lehet a wifi nevét, régióját (ezt "Hungary" -re érdemes állítani), jelszavát, csatornáját, stb beállítani (kis angol tudást igényel, ha nem szükséges, nem részletezem, de ha elakadsz kérdezz bátran)

Ezen kívül a

DHCP ➡️ DHCP Settings

Alatt legyen bekapcsolva a DHCP szerver (enabled -re állítva)

Itt a "default gateway" a router IP címe legyen.

System Tools ➡️ Password

Menüpont alatt (bár sokan nem szokták) érdemes megváltoztatni a router felhasználónév/jelszó párosát.

*Ha a router után nincs internet "Dynamic IP" beállítással ("Network ➡️ WAN" menüpont alatt), akkor "Static IP" vagy "PPPoE" beállítások egyike lesz szükséges.

Ezek közül a PPPoE -t a szolgáltató szokta megadni szerződéskötéskor, amit írott formában át szoktak adni az ügyfélnek (de sajnos nem minden esetben, ilyenkor telefon segíteniük kell).

A "Static IP" beállítást érdemes először kipróbálni. Ehhez az adatokat a modemre kábelezett számítógépből kell kiolvasni. Tudnunk kell, milyen IP címet kapott a modemtől a számítógép, azt kell majd beírni a router -ben az "IP Adress" mezőbe, "Subnet Mask" valószínűleg 255.255.255.0 azonban az 'ipconfig /all' parancssori parancs ezt majd elárúlja, amikor a számítógép a modemre van kábelezve. "Default Gateway" pedig a modem IP címe kell, hogy legyen.

"Network ➡️ MAC Clone" menüpont alatt lehet a számítógép MAC címét a routerre klónozni, ha a modem csak egy MAC címmel rendelkező eszközt hajlandó kiszolgálni, erre ott virít a "Clone MAC adress" gomb.

...

Remélem, érthetően sikerült leírnom. Ha elakadsz, kérdezz bátran!

Megjegyzés: én azt a routert le cserélném amint lehet. Elég régi modell, nem húzhatja már sokáig...

2020. máj. 20. 13:09
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok segítséget :) és a válaszod.

Most mostmár működik viszont még mindíg nem rudom mi volt a probléma, mert megpróbáltam megcsinálni amit mondtál a pc-nken, de a pc már másodszor úgy gondolta hogy nem akar működni és amikor elkezdtem ezt laptopró folytatni amint bejelentkeztem ugye az admin adminnal egyből elkezdett működni minden, majd a te segítségeddel beállítottam. Úgyhogy mégegyszer köszönöm nem tudom mit csináltam volna nélküled. Viszont ami furcsa volt, hogy csak úgy akart működni ha a régiót Egyesült Királyságon hagyom, de mindegy működik. Köszönöm a segítséget!

2020. máj. 20. 15:31
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez a régió váltással kapcsolatos probléma az eszköz firmware -jének hibája is lehet... Viszont az sincs kizárva, hogy az Egyesült királyságban (talán) tíltva van a 13 -as wifi csatorna, amit nem is támogat a legtöbb amerikai piacra szánt eszköz (ahol biztosan tiltva van a 13 -as csatorna) és talán emiatt wifin nem működnének az eszközök (amiket nem az európa piacra szántak), de ettől még vezetékes kapcsolat esetén mindennek működnie kellene.

Mindenesetre a legjobb az lenne, ha azzal a régi routerrel nem terveznél hosszú távra. Jobb lenne beszerezni egy mai darabot, mielőtt beadja a derekát az a szegény megfáradt router...

2020. máj. 20. 16:47
 6/6 A kérdező kommentje:
Amint lehetőségem lesz rá lecserélem. Köszönöm
2020. máj. 20. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!