Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Hogyan működik az internet?

Hogyan működik az internet?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Minap gondolkoztam el azon hogy konkrétan hogyan ks működik az internet persze az alapokat értem de ha pl a google keresőjét használom rakeresek Józsira a google feldob x találatot. Most akkor a google keresőmotorja átböngészett mindent a neten és sorba rakta nekem megtekintések száma alapján vagy hogyan működik egy ilyen kereső?

Illetve ha gigabites netem van de pl aki a szerver hálózati sebessége nincs gigabites akkor azt a tartalmat milyen sebességgel érem el?

Lehet lehülyéztek de szerintem az emberek 99%ának fogalma sincs erről (nekem sem)

2019. nov. 7. 23:49
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek 99%-át nem is érdeklik ezek, mivel egyszerű felhasználók akik leragadtak ott, hogy megnyomja a bekapcsoló gombot és megnyitja a fészbúkot.

Találsz rengeteg jó összeszedett cikket a neten a témával kapcsolatban, ott sokkal átfogóbban le van írva a lényeg.

Itt senki nem fog regényt írni neked, pár mondatban meg nehéz lenne összefoglalni.

2019. nov. 8. 00:18
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A Google szerverparkját ne úgy képzeld el, hogy egy szoba tele számítógéppel, ez annál sokkal összetettebb.

A lényeg, hogy ott PETABÁJT/SECUNDUM -os sebességek vannak!

A Google kereső folyamatosan indexeli az internetes tartalmakat, és azok alapján (is) találja meg, amit keresel.

+Látogatottság, keresések stb alapján ajánlja fel az oldalakat (+az ajánlott keresőszavakat).

1gigabites neted van, tegyük fel, hogy a szerver oldalon csak 500megabit.

Értelemszerűen Te maximum a szerver feltöltési sebességével fogsz tudni letölteni (Ami a te oldaladon letöltés, az nála feltöltés)

Találkoztam már olyannal, hogy egy iskolának saját webszervere volt, azon üzemeltették a suli internetes oldalát.

Sok esetben a szerverhez egy külön szolgáltató Internetét használják (ami CSAK a szerverhez megy), hogy ne legyen gond azzal, hogy a többi gép lefogja stb, így marad stabil

De a sulis esetben nem volt ilyen.

Ott lefogta az egészet a 8(!)megabites ADSL

Távolról sokszor percekig tartott a betöltés, ráadásul FLASH alapú volt az egész oldal

Normális helyeken ezt megoldják

2019. nov. 8. 08:23
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

"Most akkor a google keresőmotorja átböngészett mindent a neten és sorba rakta nekem megtekintések száma alapján vagy hogyan működik egy ilyen kereső?"

Lényegében igen. Igyekszik az összes elérhető weboldalat felkutatni és indexelni (=megjegyezni a tartalmát). Az, hogy milyen sorrendben jeleníti meg a találatokat, azért bonyolultabb a egyszerű megtekintésszámná, de igen, valami alapján rangsorolja, és olyan sorrendben jeleníti meg.

"Illetve ha gigabites netem van de pl aki a szerver hálózati sebessége nincs gigabites akkor azt a tartalmat milyen sebességgel érem el?"

Értelemszerűen a legkisebb sávszélesség lesz a meghatározó. Mert Te hiába tudnál négyszer akkora sebességgel fogadni, ha a szerver nem képes annyival adni.

"Lehet lehülyéztek de szerintem az emberek 99%ának fogalma sincs erről (nekem sem)"

Én azért bízom benne, hogy 1%-nál többen érdeklődnek komolyabban a számítástechnika iránt, de amúgy az emberek jó részének nem, hogy erről nincs semmi fogalma, de sokan még azt sem tudják, hogy az egyes oldalaknak domain-nevük (is) van. Ha nincs valami kitéve könyvjelzőbe/gyorshívóba, akkor az nem is létezik. Hidd el, tudnék szépeket mesélni. :D

2019. nov. 8. 10:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!