Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egy NAS az amire nekem szükség...

Egy NAS az amire nekem szükségem lenne?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni, mert tök hülye vagyok a témában.

Nagyjából 6 éve itthonról dolgozom, multimédiás tartalmakat készítek és elég nagy igény van arra, hogy akár több évre visszamenőleg meglegyen minden egyes projekt. Így gyűlt össze 6TB-nyi adatom az évek alatt (2TB a gépben, 2x2TB külső, USB-s vinyón).

Elég nagy félelmem, hogy egyszer csak elszáll valamelyik vinyó és az életem és a munkáim egy része (vagy az egész) kuka. Természetesen van egy külön backup vinyóm, egy szintén 2TB-os amire 2-3 havonta csinálok egy full backupot, de nemrég hallottam a NAS-ról ami - bocsánat, ha full hülyeséget mondok - ha minden igaz több vinyóval működik amiből ha egy elszáll, akkor sincsenek veszve az adatok, mert párhuzamosan több vinyón tárolódnak az adatok. Illetve ami nagy plusz még, hogy távolról is elérhetőek az adatok.

A kérdésem, hogy ez napi szintű használatra van kitalálva, vagy inkább egy backup lemezként szokták használni?

2019. jún. 6. 14:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A tulfesz vedelmes elosztonak ne dőlj be. Kína villám ami rettenetesen nagy hova teszi azt a sok áramot az elosztod ?

Nas jó neked de jó bármi kis fogyasztású server. 2*4 tb elég .

Emellett kell egy másik nas ami máshol van . Hol ? Bárhol. Nagyi etc. Oda is ment a nas érdemes lehet differencial mentést csinálni. Ott a raid nem kell mert 2 helyen ritkán veszik el minden de a diff mentes lényege hogy visszaallithato napra visszamenően. Ha pl bekapsz egy zsaroló vírust a diff mentes fog megmenteni. Emellett hogyha máshol van a backup nas akkor egy tűzvész esetén is megvan mindened ha kirabolnak akkor is.

Nálam is a mentés ismerosnel van ő ment ide én meg oda.

2019. jún. 6. 18:45
 12/16 A kérdező kommentje:
Sehova nem teszi a túlfeszt az elosztóm, biztosíték van benne, az olvad le. A tömbön meg van villámhárító egyébként is (panel lakás). :) De köszi az aggódást.
2019. jún. 6. 23:20
 13/16 anonim ***** válasza:
RAID1-et a legtöbb mai alaplap tudja kezelni, de lehet raid bővítőkártyát vásárolni, nem kell ehhez NAS...
2019. jún. 7. 05:58
 14/16 Derwer ***** válasza:

#13: igen, hogyne, ahogy oldalkocsis motorral is lehet a feleségét + gyereket furikázni elvileg, csak nem praktikus.

Meló beállítási egy olyat, mindig max fél szoftveres a raid, ha omlik az OS csak a szívás van vele, ha folyamatosan elérhető a hálózaton, akkor rengeteget fogyaszt, stb.

2019. jún. 7. 07:06
 15/16 anonim ***** válasza:
#14 én azt olvastam, hogy a kérdezőnek nincs szüksége arra, hogy egész nap fusson a rendszer, csak szeretne redundanciát a már meglévő gépébe.
2019. jún. 7. 07:39
 16/16 A kérdező kommentje:
Ahogy az utolsó írja, csak a redundancia és a "kényelmes" backupok miatt kell a NAS. Azt, hogy folyamatosan fusson legfeljebb azért preferálnám, mert az itteni válaszokból azt szűrtem le, hogy úgy tovább élnek a vinyók, de lehet akkor félreértettem valamit. :D
2019. jún. 7. 11:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!