Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Garvesztes az alaplap?

Garvesztes az alaplap?

Figyelt kérdés

Féléves alaplapomnál folyamatos adatátviteli hibák jelentkeznek. Már letesztel memóriákat, processzort és háttértárakat, amik hibátlannak bizonyultak, a táp 5 és 12 voltos ágaira is rámértem feszültségmérővel, viszont hosszabb üzemidő után mint az SSD-re és HDD-re sérült adat kerül (CRC error, utána jön a fájlrendszer hiba, kékhalál, az adatot nem lehet elérni stb.). Így az alaplapot gondolnám a ludasnak. Szét is kaptam, hogy visszaküldöm az alaplapot garanciába. Viszont amikor a műanyag védősapkát helyeztem fel a processzorfoglalatra, elhajtottam három tüskét. Tűvel visszahajtogattam ereti állapotára, viszont a fény máshogy törik meg azokon, látni, hogy azokkal volt valami susmus. Emiatt lehet az alaplap garanciavesztes?

Képek:

[link]

[link]

#garancia #alaplap #elhajlott tüskék
2019. ápr. 1. 21:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem ezt észre nem veszik. Más kérdés, hogy eze k után gariztatni genyó dolog.
2019. ápr. 1. 22:19
 2/11 anonim ***** válasza:

A garancia nem a vevő ügyetlenségére vonatkozik.

Mindazonáltal ha szerencséd van nem veszik észre, vagy csak nem foglalkoznak vele, mert akár gyárilag is lehet deformált. Tucattermék, hiba pedig minden gyártás során előfordul.

2019. ápr. 2. 08:45
 3/11 anonim ***** válasza:

Az első dolog amikor egy Inteles lapot átveszünk gariba, hogy ellenőrizzük a lábak sértetlenségét. Én nagyítóval szoktam megnézni ahogyan a kollégáim is. Az általad küldött fénykép alapján én simán kiszúrom, hogy a lábak piszkálva voltak, el vannak görbülve és fényesebbek a többinél. Ilyenkor ha át is vesszük, akkor is csak feltételes garanciába és ráírjuk az átvételi papírra, hogy sérült vagy javított a foglalat. Ha tényleg rossz(vannak olyan lábak amik hiányától még működik a lap)akkor kiküldik a gyártónak és kb 3-4 hónap után vagy elutasítja a garanciális igényt vagy küld egy cseredarabot vagy jóváírja.

Ami a CRC hibákat illeti. Jellemzően nem alaplapi hiba okozza, hanem memóriahiba vagy CPU hiba. Persze ha a CPU nem kap elég áramot a sérült láb miatt, vagy a memóriavezérlő nem működik rendeltetésszerűen akkor a lap hibája is okozhatja. A tápegység kábelezését és a Sata kábeleket sértetlenségét is érdemes ellenőrizni nincs-e megtörve?!

2019. ápr. 2. 09:36
 4/11 anonim ***** válasza:

Én is így jártam. Szerencsére én meg tudtam csinálni..

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..

2019. ápr. 2. 14:19
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Kedves utolsó előtti! Memóriatesztet futtattam a gépen, az nem jelzett hibát, illetve az Intel oldaláról letöltött Intel Diagnostic Tool-t is lefuttattam, az sem jelzett hibát. A merevlemez és az SSD egy-egy SATA3 csatlakozón keresztül csatlakozik a géphez. Próbáltam merevlemezre, illetve SSD-re is telepíteni, de 8 próbálkozásból egyszer sikerült feltelepíteni a Windwos-t. Volt amikor hibát írt ki, volt amikor csak kifagyott. Amikor sikerült, nagyobb (15-20 GB-os) állomány telepítésekor már jelentkezett a CRC hiba, mindegy, hogy SSD-re vagy merevlemezre telepítettem. Korábban is jelentkeztek ezek a hibák, kezdetben havi egyszer, utána heti, most pedig már használhatatlan a gép. Ezek miatt a lábak miatt vagyok most kétségbe esve, nagyon vigyáztam leszedéskor, őszintén szolva nem is emlékszemrá, hogy megütöttem volna, csak amikor a sapkát tettem volna rá tűnt fel, hogy valami nem okés. Ami még fura jelenség volt kezdetben is, hogy boot-olás közben egy fél pillanatra egy kép, ami fekete hátterű, rajta pedig mintha fehér kockák lennének szemcsésen, csíkozottan. Ez a kezdetek őta ilyen, mindegy hogy integrált, vagy dedikált kártya van használatban, és az is biztos, hogy nem a Windows szűlte kreálmány.

2019. ápr. 2. 20:35
 6/11 anonim ***** válasza:

3 vagyok

A memtest progi nemcsak a memóriát teszteli, hanem a CPU-t is 100% kihajtja, szóval ha a géped kibír hiba nélkül több órás memtestet, akkor nem azokkal van a probléma.

A sata vezérlőket az alaplap déli hídja vezérli(északi híd a CPU van), bár nem túl gyakori, de az is lehet sérült. Amikor telepítesz, akkor USB-ről teszed vagy lemezről?

A win telepítéskor ad-hoc áll meg/fagy le a gép vagy egy adott pillanatban?

2019. ápr. 3. 08:34
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséged! Lefuttattam a memtest-et tobbszor is, ugyan nem hosszu orakig, de egy-egy menetet futott minden slot-ban single, illetve dual channel eseten is. A gepben jelenleg ket kulonbozo gyartotol szarmazo memoria van: 8GB Kingston es 8GB Kingmax. Single channel eseten egyik slotban, egyik memoriaval se adott hibat, viszont dual channel eseteben csak akkor jottek az error-ok, amikkr a Kingston volt valamelyik A jelolesu slotban. Ha megcsereltem a ket memoriat, akkor mar nem volt hiba. Jellemzoen a 7. teszteset utan jelentkeztek a hibak, 177 volt a max. Készítettem pár képet. Nekem eleg furcsa, hogy csak dual channel eseten jon elo, de akkor is csak akkor, amikor a Kingston az A1 vagy A2-es slotban van.

Ez memoria vezerlo vagy inkabb memoria hiba lenne?

[link]

[link]

[link]

2019. ápr. 4. 01:04
 8/11 A kérdező kommentje:
Illetve memoriacsereberelesek kozepette tobbszor nem akart bekapocsolni a gep. Kikapcsoltam, aramtalanitottam, kicsereltem a memoriat, visszadugtam, aztan tobbszor nem reagalt a bekapcsolasra (de az alaplapi jelzofeny vilagitott). Illetve megesett olyan is, hogy bekapcsolt, de csak tetlenul futta a levegot a proci venti, de se kep, se hang.
2019. ápr. 4. 01:09
 9/11 A kérdező kommentje:

Szerintem megtaláltam a hibát, ami nem hiba.

A gyártó honlapján megnéztem a lap által támogatott memóriákat. Az én memóriám típusa HX430C15PB3, ez a dokumentum szerint csak single-channelben támogatott. Emiatt jelentkezhettek a hibák?

2019. ápr. 4. 14:00
 10/11 anonim ***** válasza:
Nekem az alaplapom támogatott ramjainál a saját ramom sem single, sem dual channel-ben nincs megjelentítve, de működik. Az csak egy olyan lista, hogy mivel próbálták ki.
2019. ápr. 4. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!