Hogy érti a gyártó egy hőszenzor "pontosságát"?
Sziasztok,
adott egy DS18B20 hőszenzor, aminek a gyártó szerint 0,5 fok tévedés megengedett. Ez tök rendben van, csakhogy ez azt jelenti, hogy
- hogy a sorozatos méréseknek lesz egy szórása, és a mért értékek lényegében "körültáncolják" a valódi értéket, vagy
- hogy az adott szenzor esetleg 21 foknál folyamatosan 21,3 fog mérni szórás nélkül, míg egy másik példány 20,7-et?
Melyik állítás a helytálló?
Hopp, két válasz, és két eredmény! :))
Igen, a kérdés fő oka épp ez, hogy ha szórnak az adatok, az jobb, mert kiátlagolhatóak; viszont ha nincs szórás, akkor ugyanezt csak több, csokorba kötött szenzorral lehetne elérni, ami ugye nonszensz..
Mondjuk, tesztelhető is a dolog, amikor megérkeznek az eszközök, de gondoltam, van egyértelmű válasz a kérdésre.
Köszi az eddigieket, és továbbra is várok még válaszokat.
A +/-0,5 fok pontosság a két eltérés összegére vonatkozik, magából az adatlapból nem derül ki, hogy a két összetevőnek mekkora a súlya ezen belül.
DE: a tapasztalat az, hogy ez nagyrészt az abszolút pontosságot jelenti, egyes mérések között viszonylag kicsi az eltérés. Tehát érdemes a szenzort kalibrálni használat előtt, ha van megfelelő pontosságú hőméröd meg tudod tenni, ha szériagyártást tervezel, akkor a program első futásánál bekérheted a kalibráláls eredményét és eltároltathatod.
Ettől függetlenül az átlagolás is használható, ha a feladat megengedi, de ha vezérléshez kell, akkor úgyis valami PID lesz benne, ami jobb mint az átlagolás.
Nem sorozatgyártás lesz, a fűtésrendszert szeretném monitorizálni.
A kalibrálás szuper ötlet, valamiért nem gondoltam eddig rá, pedig milyen nyilvánvaló. :)
Ezért jó kezdőnek lenni, bárhová fordulok, tanulok valamit!
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!