Egy operációs rendszer átlagos "életkora"?
- Arra gondolok hogy egy átlag op.rendszer meddig birja miután "tönkre megy"?
- Átlag felhasználásra mint például: Internet (Multimédia) és játékok..
- Windows 10 Pro x64-ról van szó.
És hogyan lehet növelni az élettartalmát?
Egy op rendszernek nem jár le a szavatossága.
Néha nem árt takarítani, nem kell telepíteni minden felesleges vackot, na meg az erőforrásokhoz mérten kell használni és nem lesz vele baj. Ha mégis teleszemetelődik és belassul akkor meg újra kell telepíteni. Egy win10-et nem sokból tart, főleg ha nem a rendszerpartíción tárolod a fontos cuccaidat
Ha normálisan használsz egy rendszert, nem telepítgetsz ész nélkül, nem rakod tele hülyeségekkel, akkor nem "megy tönkre", tehát nem fog belassulni, lefagyni. Olyan persze lehet, hogy már nem támogatott a rendszer és amiatt frissítened kell egy új verzióra.
Én anno 2003-ban telepítettem a gépemre XP-t, SP nélkül. 2008-ban nyugdíjaztam azt a gépet, de az XP még mindig gond nélkül és gyorsan futott rajta, tehát 5 évet kibírt és ment volna még tovább is, ha nem cserélek gépet.
Aztán 2009-ben telepítettem egy Linuxot, amit azóta is használok, persze distro-frissítés az volt azóta, de 10 éve megy a rendszer úgy, hogy közben volt alatta egy komplett gépcsere, amit zokszó nélkül kibírt.
1997 óta használok számítógépet. Azaz közel 22 éve. Még szeleburdi tizenévesként, a Windows 95-ME rendszereknél előfordult, hogy egyszer-kétszer újra kellett raknom a rendszert, de az utóbbi 10 évben csak akkor telepítettem újra, ha változott a hardver (új gép, vagy új HDD). Pár egyszerű szabályt kell csak betartani:
- Nem telepítünk eszetlenül minden hülyeséget. Ha mégis valami ismeretlen dolgot szeretnék feltelepíteni, amiben nem bízok 101%-ig, akkor először Virtualboxban letesztelem, hogy mennyire okés a cucc.
- Nem állítgatunk mindent össze-vissza. Kolesz-szobatársam havonta rakta újra a gépét, mert mindig beletörölt a "feleslegesen csak a helyet foglaló" rejtett fájlokba, vagy nemes egyszerűséggel belegyomlált a registrybe. :D
- Megfelelő védelmi szoftvereket (esetleg hardvereket) használunk. Az "én tudom, mit csinálok" nem feltétlenül véd meg minden trójaitól...
- És végül: ha lehet, rendszergazda fiókot csak indokolt esetben használunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!