Megéri megvenni az új Macbook Air-t?
Hétköznapi használatra venném(internetezés,játék,tanulás).
Olyan emberek válaszát várom,akik nem Applefóbok és tudnak normális választ adni.
Akkor nézzük az én szemszögemből, de lehetőleg objektíven.
Mire használom a számítógépet?
- Játékra. Bár személy szerint inkább "retrózni" szoktam, szóval az, hogy a Fortnite vagy a PUBG fut-e rajta, számomra irreleváns, de sokak számára nem az.
- Szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre. Gyakorlatilag nincs olyan rendszer, amire ne létezne kulturált szövegszerkesztő és táblázatkezelő, legfeljebb nem Microsoft Office-nak hívják.
- Internetezésre. Ez megint csak olyan dolog, amire minden mai gép alkalmas, függetlenül gyártótól, architektúrától és oprendszertől. Facebookozásra még egy 10 ezres Raspberry Pi is megteszi.
- Programozásra, szoftverfejlesztésre. Ha mondjuk az Apple-termékvonalra fejlesztenék, akkor persze elengedhetetlen lenne, hogy Apple gépem legyen, de miután 90%-ban Windows és Linux platformokra dolgozok (és a maradék 10%-ra meg csak Windows és Linux alapú keresztfordítók léteznek), így aztán egyértelműen hátrány lenne nálam a más platform.
- Hardverprogramozás (Arduino). Tökéletesen irreleváns, Windows, Linux és OSX alatt is ugyanúgy elérhető.
- Hang- és videóvágás. No, nem professzionális stúdiómunkákra kell gondolni, pár hobbi-project, egy-két Youtube-oktatóvideó megvágása, kisebb hanganyagok összevágása, stb. Ehhez egy Audacity + Avidemux + VirtualDub kombó bőségesen elég.
- Hordozhatóság. Számomra ez egyáltalán nem lényeges, nem utazgatok annyit, hogy ne tudnám nélkülözni. Ha valahová megyek, internetezésre ott az okosteló, és túrázás közben nem fog rámtörni a csillapíthatatlan munkakedv. ;) Persze, ha valakinek fontos a hordozhatóság, az teljesen érthető, de nekem ez lényegtelen, és ebből adódóan felesleges pénzkidobás lenne. Főleg, hogy egy asztali rendszer könnyebben bővíthető és karbantartható.
- Háttértár. Nekem a 128 GB kicsit kevés. Most az, hogy SSD vagy HDD, hosszasan lehetne szakmai, és kevésbé szakmai vitákat vívni; nyilván az SSD gyorsabb és energiatakarékosabb, de kapacitás, ár/érték arány, és terhelhetőség tekintetében egyértelműen a HDD nyerne... szóval én a technika jelenlegi állása mellett inkább használok HDD-t, már csak azért is, mert nem vág földhöz, ha 2×2TB tárhelyet akarok a gépemen.
Összességében: 150 ezerből össze tudok állítani egy olyan asztali konfigurációt, ami maradéktalanul megfelel, és jópár évig hozzá se kell nyúlnom. Ezzel szemben háromszor annyiért egy olyan rendszer, ami persze, nem rossz, de amivel azért itt-ott érezném, hogy akadályokba ütközök, és más téren meg semmivel több pluszt nem ad, mint a mostani rendszerem, egyszerűen nem éri meg.
Persze, ez én vagyok. Hogy neked megéri-e, azt neked kell felmérned. Mi az, amire szükséged van? Mit tudjon a rendszer? Milyen alkalmazási területeken használnád? Milyen szoftvereket futtatnál rajta? Javaslom, hogy ezeket mérlegelve hozd meg a döntést!
Nagyon szerettem az Apple termékeit. Meg is tudom fizetni őket, de annyira elszálltak ár/érték arányban, hogy vagy nagy Applefannak kell lenni, hogy valaki megvegye, vagy a munkájához kell. Aki a winhez szokott annak nagy szívás lehet. Mondjuk a MacOS sem olyan már, mint régen az OSX. Sokat romlott itt is a szoftver. Személy szerint inkább áttértem a linuxra. Mondjuk azt eleve hamarabb használtam, mint OSX-et.
Viszont ma már tényleg lehet kapni sokkal jobb ár/érték arányú laptopokat amik ugyanilyen kompaktak és még bővíthetők is. Cserébe le kell mondani az Apple logóról és a MacOS-ről. Viszont egy rakás pénz marad a zsebedben amit sokkal értelmesebb dolgokra lehet elkölteni.
Én személy szerint átnyergeltem a Xiaomi termékeire. Mert jóval olcsóbban adnak nagyon jó cuccokat. Egyelőre csak azért nincs még Xiaomi laptopom, mert várom, hogy megjelenjen a UK English billentyűzettel szerelt. Addig még marad a Mac. Bár az is linuxszal mert a saját rendszerével sokkal lassabb.
Hétköznapi használatra pont tökéletes így nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!