Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért csinálja ezt a gép?...

Miért csinálja ezt a gép? Illetve amit kitaláltam megoldásnak, meghibásodhat attól a merevlemez vagy más hardver?

Figyelt kérdés

Alaplap típusa:

asus m5a78l-m/usb3

Tápegység:

Chieftec A-80 series CTG 500W

Illetve van 3 db merevlemezem, melyek közül az egyik zavaróan hangos és csak biztonsági mentésre használom.

Azt találtam ki, hogy a számítógép áramtalanított állapotában kihúzom azt a két lemezt melyeket nem használok.

Viszont így ahogy bekapcsoltam a gépet kiírt fekete alapon fehér betűkkel valamilyen angol szöveget, melynek az a lényege, hogy nem talál olyan eszközt amiről be tudna bootolni és megkér arra, hogy helyezzek be ilyet.

A BIOS-ban látja azt a merevlemezt az alaplapom amin van a rendszer, sőt elsődleges helyre van téve a bootolási listában.

A próbáltam a sata kábelt kicserélni, átdugni másik csatlakozóba az alaplapon, de a hiba továbbra is fennállt. Egyébként itt megjegyezném, ha visszadugom a másik két lemezt, akkor is előjön a hiba, ekkor át kell dugnom valamelyik másik sata csatlakozóba a rendszer HDD-t, persze lehet, hogy abban se fog működni, így a következőbe.. addig amíg nem lesz jó.

Volt olyan, hogy kihúztam pl a sata 2-3-ból a két biztonsági mentésre használt lemezt, nem bootolt be a rendszer. A rendszer HDD a sata 1-ben volt.. Visszadugtam a másik két lemezt a sata 2-3-ba (ugyan oda, ahonnan kihúztam), a rendszer HDD-t sata 1-ben hagytam ÉS NEM BOOTOLT be!

Aztán ilyenkor órákon keresztül dugdostam, cserélgettem a sorrendet, néztem a BIOS beállításokat stb, mire végre nagy nehezen jó lett.

A BIOS-ban IDE-re van állítva. Múltkor átállítottam ACHI-ra és eljutott odáig, hogy bootoljon, de rendszerjavítás kellett volna telepítő CD-ről vagy USB kulcsról ami nem volt nálam, így visszaraktam IDE-be.

Szóval egyik kérdésem az lenne, hogy ez mitől lehet, ha kihúzom azt a lemezt amin nem a rendszer van, akkor kiírja, hogy nem található bootolható lemez?

Másik kérdésem pedig az lenne, hogy lehet attól baja a merevlemeznek, ha a számítógép bekapcsolt állapotában húzom ki, mikor már betöltötte a rendszert?

Csak mert egyelőre ezt a módszert használom, de nem tudom, hogy ez okozhat-e károsodást rövidebb vagy akár hosszabb távon.

2017. jún. 9. 02:08
 1/1 A kérdező kommentje:
Szóval úgy még egyszer sem sikerült beindítanom a gépet, hogy csak 1 rendszer HDD-vel, pedig mind a 6 SATA csatlakozóba bedugtam egyesével. És ha be van dugva a másik 2 lemez, akkor is csak bizonyos kombinációkban tölti be a rendszert, pedig minden esetben be van állítva a BIOS-ban, hogy arról a lemezről bootoljon, amin a rendszer van.
2017. jún. 9. 02:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!