Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Két régi linuxos pc utp...

Két régi linuxos pc utp kábellel való összeköttetése - hogyan?

Figyelt kérdés

Korábban kaptam egy rövid , részleges választ linux esetére. Próbálkoztam, egyelőre siker nélkül. Tehát van két gép, szeretném összekötni őket UTP kábellel, hogy egyikről másikra file-okat másolhassak - ez a cél.

Elmondom, eddig mire jutottam, mit próbáltam:

Találtam egy infó, mely szerint nem biztos, hogy UTP kábellel kivitelezhető, amennyiben legalább az egyik gép 2010 előtt gyártott. Mindkét szóban forgó gép, 2010 előtti. Az egyik egy laptop, a másik egy asztali PC. Magam telepítettem mindkettőre debian alapú linuxot.

Szóval valahol azt írták, hogy utp kábel nem biztos hogy jó lesz ezen régi gépekhez, hanem crosslink kábel kellene, de az nincs. Csak utp van nálam. Lehet, hogy csak emiatt

nem jártam sikerrel eddig, hogy a két gép megtalálja egymást, összekötve(?)

Kikapcsoltam a tűzfalat mindkét gépen.

Kigugliztam a következő tartalmat két pc összeköttetéséhez, interfaces file-ra,

sudo gedit /etc/network/interfaces

paranccsal írtam át a file-t az alábbira:

auto eth0

iface eth0 inet static

address 192.168.0.1

netmask 255.255.255.0

gateway 192.168.0.1

Bár netes tanácsra próbáltam gateway nélkül is, miután kiadtam az alábbi parancsot, az interfaces átírása után:

sudo /etc/init.d/networking restart

A másik pc interfaces filejában másik ip-t adtam meg, ezt:

192.168.0.2

Azon is kiadtam a

parancsot.

Ezek után egymásra dugtam utp-vel a két pc-t.

Még az is lehet, hogy jól csináltam, de életemben először próbálkozom ilyesmivel, és fogalmam sincs, hol kellene keresnem a kapcsolatot??

Laikusként a Nautilus file kezelőben néztem szét, de semmi jele, hogy látná egymást a két gép. Most jut eszembe, lehet h jobb egérgombban is meg kellett volna nézni menüt... Na mindegy most már... Mai nap nem kísérletezek vele, majd máskor, mert azóta visszaírtam az interfaces-t eredeti formájára, hogy tudjak internetezni.

A kövi hibaüzik jelentek meg:

Az egyik pc-n:

K Ö V E T K E Z M É N Y E :

* Reconfiguring network interfaces... RTNETLINK answers: No such process

postconf: fatal: open /etc/postfix/main.cf: No such file or directory

postconf: fatal: open /etc/postfix/main.cf: No such file or directory

Az utóbbi hibaüzi tehát kétszer jelent meg, egymást követően,azonnal.

Az után is kiadtam egy parancsot:

K Ö V E T K E Z M É N Y E :

* Reconfiguring network interfaces... Ignoring unknown interface eth0=eth0.

A másik pc-n, úgy fest, hiba nélkül megcsinálta, ha jól emlékszem.

2017. máj. 21. 20:07
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
(Még ehhez másik kérdés mellékesen: internetre csatlakozáshoz van jelentősége, hogy crosslink UTP-t, vagy egyenesen kötött UTP-t használok? Pl sebességbeli, vagy más eltérés? 2010 előtt gyártott gépekről van szó, és van crosslink kábelem is, meg egyenesen kötött is.)
2017. máj. 23. 23:02
 12/22 anonim ***** válasza:

"2010 előtti (jóval ellőtti) mindkét gép, nem bírnák el a frissítést"

Nekem egy kb. 2007-es gépen fut Mint 18. :)

"kis műanyag dobozka, nem tudom, mi ez, Huawei márkájú"

Ilyesmi?

[link]

"lyan, mint az utp, csak valamivel kisebb átmérőjű négyszög ("trapéz" ez is) a csatlakozó alapja?"

Nekem a mini USB jut róla eszembe. (?)

[link]

Ha routerhez csatlakozol, tehát végpontról (pl. számítógépről) hálózati csomópontra (pl. routerre), akkor egyenes kábel. Ha két végpontot kötsz össze, akkor crosslink. De szerintem már 5-10 éve készült eszközök is felismerik a kábelt, és jól fognak működni. Sebességben semmi különbség nem lesz. A maximális sebességet inkább az határozza meg, hogy maga a kábel milyen kategóriájú (CAT).

[link]

2017. máj. 24. 00:38
 13/22 anonim ***** válasza:

"mi a manó a hasonló kábel, ami olyan, mint az utp, csak valamivel kisebb átmérőjű négyszög ("trapéz" ez is) a csatlakozó alapja? "

Nem RJ11-es csatlakozóra gondolsz? Azt a vezetékes telefon csatlakoztatásához használható.

Valójában au a csatlakozó amit te utp-nek nevezel az az RJ45 (igazából nem helyes ez az elnevezés sem, de mindenhol ezt használják)

Az utp továbbra is a kábel elnevezése (és nem a csatié)

Van pl. ftp kábel is (ami ugyanaz, csak árnyékolt) amire szintén rakhatsz RJ45-ös csatit. Illetve szintén készíthető belöle crossos és egyenes.

"Találtam a dobozomban egy adatper szerűséget, kis műanyag dobozka, nem tudom, mi ez, Huawei márkájú:

3 col/inch az átmérője, az egyik végén egy darab "anya bemenet van", ami ilyen kisebb trapéz bemenet, a másik végén meg kettő darab utp bemenet látható."

Így látatlanban DSL splitterre tippelnék. Az igazából egy sávszűrő, az alacsony frekvenciák (telefon) jön az egyik lukon a kettőből, a másikon a magas frekvenciák (internet). A DSL korában volt jelentősége a DSL kihalásával nem nagyon lesz már rá szükséged.

Csak nagyobbacska (RJ45)-öt használd.

"internetre csatlakozáshoz van jelentősége, hogy crosslink UTP-t, vagy egyenesen kötött UTP-t használok?"

Nincs, az a lényeg, hogy mindkét eszköz megbarátkozzon és működjün a link.

Hivatalosan ha két ugyanolyan eszközt (pc, switch, router) kötsz össze akkor crossos kell. Illetve PC és router közé is crossos kell.

PC->switch és switch->router az ahová egyenes kell.

(az otthoni "routerek" egyben switchek is)

2017. máj. 24. 02:13
 14/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ismét válaszoltatok. :)

A 12-es egyébként nagyon mellément, bár nyilván nem volt könnyű megtippelni, mire gondolok, fotó nélkül.

A 13-as válaszban amiket olvasok, az alapján szinte biztos, hogy arról írsz, amiről szó van, be is ugrott nekem, hogy vezetékes teló kapcsán volt ilyen kütyü. :) Köszi az infókat! :)

Nos, megpróbáltam ismét a két gépet összekötni, immár crosslink kábellel.

Nem jártam sikerrel.

A samba-nak ma utána olvastam, na neeee,

én nem kockáztatom a gépemet erre, majd egy friss oprendszer telepítésen egyszer begyakorlom, de nem akarok kavarodást, bocsi. :)

ennyire bonyolítanom és kockáztatnom nem éri meg, egy szimpla két gép összekötéséért.

Viszont az első válaszoló ötletét megpróbálnám, mutatok mindjárt screenshot-ot, mit találtam a Linux Mint-emben.

KEDVES ELSŐ VÁLASZOLÓ, idézlek:

WINSXS nevű felhasználó válasza:

"Nem kell az interfaces fájlt szerkesztgetni. Mindegyik desktop environment-ben (Xfce, Cinnamon, Kde, Gnome, Mate, stb.) van egy kis applet, egy tálcaikon, ahol be lehet állítani a kapcsolatokat. Ott állítsd be a vezetékes kapcsolatnak az IP címeket. Egyik gépnek 10.0.0.1, másiknak 10.0.0.2. A netmask maradhat, a gateway-t hagyd üresen. Majd utána indítsd újra a networking szolgáltatást.

Crosslink kábel nélkül szerintem nem fog menni. Az újabb gépek ugyan automatikusan tudják használni az egyenes kábelt crosslinkként, de a régebbiek nem."

Szóval két screenshot - ezekre gondolsz? Hogyan lehet beállítani? És melyikben lehet?:

[link]

[link]

2017. máj. 24. 18:22
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Az első screenshotod, pont ott, ahol meg van nyitva - a Method-ot átállítod manuálisra, és már írhatod is be az IP címet, a hálózati maszkot, és a default átjárót. Ez amúgy a NetworkManager szolgáltatás grafikus programja, az nm-applet. A NetworkManager egy viszonylag új dolog a Linux életében (az interfaces fájl a "legacy"), egyesíti a iproute, dhclient, wpa_supplicant és ppp programok szolgáltatásait. Arra való, hogy ne kézzel kelljen állítgatni az interfaces-t. Kifejezetten hasznos hordozható eszközök esetén, ahol gyakran változhatnak a hálózati beállítások, pl. ha másik wifi hálózatba viszed át a gépet.

A második képeden látható programot nem ismerem, de azt látom, hogy ott is lehet állítgatni ugyanezeket.

A Samba amúgy nem vészes. Felrakod, az /etc/samba/smb.conf-ba megadod a munkacsoportot (workgroup = WORKGROUP -> ez a default), és teszel egy ilyet a végére:

[Share]

path = /home/xy/Share

readonly = no

writeable = yes

guest ok = yes

browseable = yes

directory mask = 0777

create mask = 0777

És máris van egy megosztott mappád (/home/xy/Share) a gépeden, amit bármelyik munkacsoportbeli kliens el tud érni.

És továbbra is azt mondom, szánd rá az időt és az energiát, és frissítsd a rendszered. Ez nem Windows, hogy minden újabb kiadásnak háromszoros gépigénye legyen az előzőhöz képest.

2017. máj. 24. 21:38
 16/22 A kérdező kommentje:

Kezdjük a rossz hírrel, bár úgy fest, nem oszt, nem szoroz:

nem upgrade-lhetem a linumint-emet több okból se:

egyfelől a Mint eleve nem upgrade-lhető, csak ha törlöm az egészet -nagyon régi gép, nagyon kicsi hdd tárhellyel,

nem férne már fel még egy linux intsall-,

másfelől nem törölném le az eddigi bellításaim miatt a Mint-et.

Azonban úgy néz ki, mégis haladok, megnéztem a samba mappáját és fent volt eleve! Azt hittem korábban, hogy nincs fent... Mivel a synaptic szerint nincs fent samba, és hiába indítottam telepítést, most sem engedte.

Ellenben az általad korábban megadott függőségek nagy része vagy fent volt, vagy engedte a synaptic telepíteni. :)

"A Samba amúgy nem vészes. Felrakod, az /etc/samba/smb.conf-ba megadod a munkacsoportot (workgroup = WORKGROUP -> ez a default), és teszel egy ilyet a végére:"

Kérdéseim:

- Minek a végére? a teljes "smb.conf" file tartalmának végére?

Vagy pedig azon belül a "workgroup=WORKGROUP" sor után közvetlenül?

- Egyszerűsíti-e vajon a helyzetet, hogy az alig frissíthető Mint-es gépemen van Win XP is? Tehát egyik gép így lehetne akár win XP, a másik meg egy debian alapú linuxos gép...

2017. máj. 25. 17:16
 17/22 anonim ***** válasza:

Az smb.conf végére kell bemásolni. A könyvtár elérési útat ne felejtsd el megfelelően megadni.

Utána terminálba:

sudo service smbd restart

Ezzel újraindítod a samba daemont. Ez után lehet keresgélni Nautilusban a másik gépet. Kell neki egy kis idő, mire megtalálja. Ha nem találja, akkor terminalba:

smbtree (kérni fogja a jelszót).

Ez megjeleníti a hálózati gépeket. Néha előfordul olyan, hogy ez látja a gépeket, a fájlkezelő pedig nem.

Egy másik parancs:

smbclient -L hostname

ahol hostname a távoli gép hostneve. Ez megmutatja a távoli gépen megosztott dolgokat.

Ha ezek a parancsok működnek, de Nautilus nem mutat semmit, akkor a sambád jó, a Nautilusszal van gond. Nem tudom, mennyire problémás a Nautilus, nem használom.

Van amúgy egy gadmin-samba nevű program, amivel grafikus felületen tudod konfigolni a sambát, de nálam mindig azzal kezdi, hogy elavult az smb.conf-om, felülírhatja-e egy üres config fájllal? Úgyhogy én nem használom.

2017. máj. 26. 08:09
 18/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindannyiótoknak a kitartó segítségnyújtást. :) Az előző választ most volt időm elolvasni, a mai nap folyamán -a múltkoriakkal együtt- letesztelem.

Addig is két kérdés:

- Mi az a host name?

- Ha grafikus file kezelőm nem látná, csak a terminálos parancsok, az esetre melyek a mappamásolás paraméterei? Tehát ha két gép között másolok file-okat, akkor mi az útvonal? Ezt a hostname-t, vagy micsodát is meg kell adni?

cp

# Fájl, könyvtár másolásra használható program

file1 file2 : file1 állományból készít file2 nevű másolatot file1 megtartásával

-R /honnan/mit /hova : rekurzívan mindent másol a /honnan/mit-ből a /hova mappába

2017. máj. 26. 15:11
 19/22 A kérdező kommentje:

Időközben elkezdtem kivitelezni, de hiba lépett fel.

sudo service smbd restart

->

Hibaüzenet:

"smbd: unrecognized service"

Előtte átszerkesztettem a samba file-t, ahogy mondtad, és ügyeltem a helyes útvonalra is.

Lehet a hiba netán az, hogy a samba file végére ezt is bemásoltam?:

[Share]

Vagy az is kell?

Az útvonal jó így?:

path = /home/kovacs/valami

ahol "kovacs" a linux rendszerbeli felhasználónév,

a "valami" pedig a kovacs-on belüli megosztanó mappa.

(Az enyém történetesen nem "kovacs", ez csak egy fiktív név, mert magányügy a valódi. ;-) De ebből érteni fogjuk egymást. :-) )

2017. máj. 26. 15:38
 20/22 anonim ***** válasza:

Látszólag mindent jól csináltál, de lehet, hogy Mintnél nem smbd a service neve.

Próbáld így:

sudo start samba restart

vagy

sudo start smb restart

Amúgy a szolgáltatásaid így tudod megnézni:

sudo service --status-all

Ha látod köztük a samba-t, akkor szerencséd van, ha nem, akkor nincs telepítve a samba.

A hostname egy a számítógép hálózati neve. Ha beírod, hogy

hostname

akkor látod a géped hostnevét. Az uname -n is megmutatja.

Ha át akarod állítani, akkor szerkesztsd a /etc/hostname fájlt, majd add ki ezt a parancsot:

/etc/init.d/hostname.sh start

--

Fájlmásolás (általában nem így szoktuk)

smbclient -U [távoliuser]%[távolipass] //[távolipc]/[távolimappa] -c 'put [helyifájl]'

ahol:

- távoliuser: az a felhasználónév, amire a távoli gépen bejelentkezel. Linux esetén értelemszerűen a linuxos felhasználóneved, Windows esetén a Windows-os. Ez csak akkor kell, ha a távoli gépen a megosztáshoz történő hozzáférés jelszóval van védve.

- távolipass: távoliuser-hez tartozó jelszó.

- távolipc: a távoli PC hostneve vagy IP címe.

- távolimappa: a távoli PC-n megosztott mappa neve.

- helyifájl: az a fájl, amit át akarsz másolni. Nyilván ha nem abba a mappába adod ki a parancsot, amiben van a fájl, akkor elérési úttal együtt kell megadnod.

A szögletes zárójeleket nem kell kitenni.

Példa:

smbclient -U bela%jelszo1234 //bela-pc/share -c 'put maya_gold_vs_michelle_wild.mp4'

Jelszó nélkül ugyanez:

smbclient //bela-pc/share -c 'put maya_gold_vs_michelle_wild.mp4'

Előfordul, hogy elsőre nem sikerül, NT_STATUS_UNSUCCESSFUL vagy hasonló hibaüzenet jön, akkor próbáld újra.

Másik módszer (ezt szoktuk használni):

Csinálsz egy mappát valahova, pl. /mnt/tavoli vagy /home/kovacs/tavoli (ehhez nem kell root sem). Ebbe a mappába fogjuk mountolni a távoli megosztást:

mount -t cifs -o user=[távoliuser],password=[távolipass] //[távolipc]/[távolimappa] /[helyimappa]

Pl.

mount -t cifs -o user=bela,password=jelszo1234 //bela-pc/share /mnt/tavoli

vagy IP címmel, felhasználónév és jelszó nélkül:

mount -t cifs -o //10.0.0.1/share /mnt/tavoli

Ha minden ok, akkor innentől fogva az /mnt/tavoli mappában a távoli gép megosztott mappájának tartalmát fogod látni. Másolni ugyanúgy lehet bele, mint ha helyi mappa lenne, fájlkezelővel vagy az általad említett cp paranccsal.

2017. máj. 26. 20:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!