Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Két régi linuxos pc utp...

Két régi linuxos pc utp kábellel való összeköttetése - hogyan?

Figyelt kérdés

Korábban kaptam egy rövid , részleges választ linux esetére. Próbálkoztam, egyelőre siker nélkül. Tehát van két gép, szeretném összekötni őket UTP kábellel, hogy egyikről másikra file-okat másolhassak - ez a cél.

Elmondom, eddig mire jutottam, mit próbáltam:

Találtam egy infó, mely szerint nem biztos, hogy UTP kábellel kivitelezhető, amennyiben legalább az egyik gép 2010 előtt gyártott. Mindkét szóban forgó gép, 2010 előtti. Az egyik egy laptop, a másik egy asztali PC. Magam telepítettem mindkettőre debian alapú linuxot.

Szóval valahol azt írták, hogy utp kábel nem biztos hogy jó lesz ezen régi gépekhez, hanem crosslink kábel kellene, de az nincs. Csak utp van nálam. Lehet, hogy csak emiatt

nem jártam sikerrel eddig, hogy a két gép megtalálja egymást, összekötve(?)

Kikapcsoltam a tűzfalat mindkét gépen.

Kigugliztam a következő tartalmat két pc összeköttetéséhez, interfaces file-ra,

sudo gedit /etc/network/interfaces

paranccsal írtam át a file-t az alábbira:

auto eth0

iface eth0 inet static

address 192.168.0.1

netmask 255.255.255.0

gateway 192.168.0.1

Bár netes tanácsra próbáltam gateway nélkül is, miután kiadtam az alábbi parancsot, az interfaces átírása után:

sudo /etc/init.d/networking restart

A másik pc interfaces filejában másik ip-t adtam meg, ezt:

192.168.0.2

Azon is kiadtam a

parancsot.

Ezek után egymásra dugtam utp-vel a két pc-t.

Még az is lehet, hogy jól csináltam, de életemben először próbálkozom ilyesmivel, és fogalmam sincs, hol kellene keresnem a kapcsolatot??

Laikusként a Nautilus file kezelőben néztem szét, de semmi jele, hogy látná egymást a két gép. Most jut eszembe, lehet h jobb egérgombban is meg kellett volna nézni menüt... Na mindegy most már... Mai nap nem kísérletezek vele, majd máskor, mert azóta visszaírtam az interfaces-t eredeti formájára, hogy tudjak internetezni.

A kövi hibaüzik jelentek meg:

Az egyik pc-n:

K Ö V E T K E Z M É N Y E :

* Reconfiguring network interfaces... RTNETLINK answers: No such process

postconf: fatal: open /etc/postfix/main.cf: No such file or directory

postconf: fatal: open /etc/postfix/main.cf: No such file or directory

Az utóbbi hibaüzi tehát kétszer jelent meg, egymást követően,azonnal.

Az után is kiadtam egy parancsot:

K Ö V E T K E Z M É N Y E :

* Reconfiguring network interfaces... Ignoring unknown interface eth0=eth0.

A másik pc-n, úgy fest, hiba nélkül megcsinálta, ha jól emlékszem.

2017. máj. 21. 20:07
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:

Apropó, kihagytam, hogy itt a vége felé, amikor a restartos parancsokat kiadtam, a második kiadása előtt közvetlenül átírtam az interfaces file-ban az

eth1

sorokat

eth0

-ra.

(Először tehát eth1 -gyel próbálkoztam.)

2017. máj. 21. 20:16
 2/22 anonim ***** válasza:

Nem kell az interfaces fájlt szerkesztgetni. Mindegyik desktop environment-ben (Xfce, Cinnamon, Kde, Gnome, Mate, stb.) van egy kis applet, egy tálcaikon, ahol be lehet állítani a kapcsolatokat. Ott állítsd be a vezetékes kapcsolatnak az IP címeket. Egyik gépnek 10.0.0.1, másiknak 10.0.0.2. A netmask maradhat, a gateway-t hagyd üresen. Majd utána indítsd újra a networking szolgáltatást.

Crosslink kábel nélkül szerintem nem fog menni. Az újabb gépek ugyan automatikusan tudják használni az egyenes kábelt crosslinkként, de a régebbiek nem.

2017. máj. 21. 20:23
 3/22 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, hát igen, sajnos más is említette, hogy utp-vel a régi pc-k között nem fog menni, de teszek a napokban majd egy próbát utp-vel mégis - a te módszereddel.

Hátha...

2017. máj. 21. 20:45
 4/22 A kérdező kommentje:
Apropó, ha mégis sikerrel járok majd (egyébként 1 hónapon belül lehet, hogy esetleg lesz crosslink kábelem), akkor hol látom a két gépen egymás file-jait? Egyszerűen egy file kezelőben megjelenik mindkét gépen ilyenkor? Vagy hol, hogyan látom ás használhatom egymás file-jait?
2017. máj. 21. 20:47
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

Az utp kábel típusa, vagyis árnyékolatlan csavart érpár.

utp kábel kell neked, csak olyan, ami keresztbe van kötve (crossover) és nem egyenesen (straight-through).

2017. máj. 21. 22:02
 6/22 anonim ***** válasza:

Mindkét gépen legyen telepítve samba, /etc/samba/smb.conf-ban beállítva egy mappa, amit a másik gép el tud érni. Mindkét gép munkacsoportja legyen azonos.

Fájlkezelőben a hálózat résznél fogod látni a munkacsoportot, azon belül a gépeket. A gépekre így hivatkozhatsz: smb://10.0.0.1/Share, ahol share a távoli gépen megosztott mappa neve, vagy smb://hostname/Share, ahol a hostname a távoli gép hostneve.

A következő csomagok és függőségeik legyenek telepítve:

cifs-utils

gvfs

gvfs-backends

gvfs-bin

gvfs-common

fusesmb

smbnetfs

2017. máj. 21. 22:10
 7/22 A kérdező kommentje:

Köszi nektek az új válaszokat.

Honnan tudom megállapítani, hogy amik nekem vannak, azok milyen utp kábelek, tehát keresztbe, vagy egyenesen kötöttek-e?

Samba: én telepíteném, de az egyik gép igen régi, és nem upgrade-elhető Linuxmint van rajta, amúgy se bírná ki az oprendszer frissítést, olyan öreg gép (vagy ha kibírná, igen lassan futna rajta). De ennél fogva ugyebár már nem támogatott a verziója, így nem tudok synaptic-kal telepíteni rá SEMMIT.

(Amíg érvényes volt dátumra a támogatása, addig tökéletesen működött bármi telepítése. Stabil rendszer, mindmáig)

Terminal-ból paranccsal van, ami sikerül...

Milyen paranccsal próbálkozzak?

Az alábbi jó?

sudo apt-get samba

Ennyi?

És mit tegyek, ha nem engedi telepíteni?

Melyik tárolóban található?

(Nincs felrakva nálam sok tároló, jelenleg.)

2017. máj. 22. 18:55
 8/22 anonim ***** válasza:

"Honnan tudom megállapítani, hogy amik nekem vannak, azok milyen utp kábelek, tehát keresztbe, vagy egyenesen kötöttek-e?"

Nézd meg a két végén a csatlakozókon a kábelek színeit. Ha ugyanolyan sorrendben vannak, akkor normál "egyenes", ha eltérő a sorrend, akkor crossover (crosslink).

[link]

"az egyik gép igen régi"

Van akinek egy 3 éves gép is igen régi, másnak meg egy 10 éves is rendben van. :)

"és nem upgrade-elhető Linuxmint van rajta"

Amennyire tudom, egyik Mint sem upgrade-elhető könnyen, nemrég még a hivatalos oldal is a tiszta telepítést javasolta. (Legalábbis ha lejárt a support, akkor a tied valószínűleg ilyen.) De a tiszta telepítést is lehet úgy csinálni, hogy a korábbi csomagokat, beállításokat, stb. átvisszük az új rendszerre.

"hol látom a két gépen egymás file-jait? Egyszerűen egy file kezelőben megjelenik mindkét gépen ilyenkor?"

Googlival keress rá a Samba telepítésre, pl. "linux samba telepítés beállítás"

[link]

[link]

stb.

Csak zárójelben:

"sudo /etc/init.d/networking restart"

Vigyázat, ha pl. Mint 18-at teszel fel, ott már nem az "init" kell neked, hanem a "systemd":

sudo systemctl restart systemd-networkd

2017. máj. 23. 04:05
 9/22 anonim ***** válasza:

Én csak annyit teszek hozzá, hogy Linux esetében is fontos a friss rendszer. Mindenképp próbáld meg updatelni a Mintet, bár kicsi az esély, hogy valamilyen kártevőt kapsz, az ember sosem lehet elég elővigyázatos.

Egyébként kompatibilitási okokból működik a "/etc/init.d/networking restart" és a "service networking restart" is.

2017. máj. 23. 08:35
 10/22 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, nos, sajnos meg kell ismételjem: a samba talán ha terminalból lesz kivitelezhető, 2010 előtti (jóval ellőtti) mindkét gép, nem bírnák el a frissítést. Az egyiken meg ugye nem támogatott már a telepítés, legalábbis synaptic-kal képtelenség már.

Holnap, frissen, megpróbálom majd terminálból, elolvasom a linkeket. Hátha terminálból kivitelezhető. Mint 9-em van, ami asszem 2010-es, de mondom, a kérdéses gépek ennél is sokkal régebbiek.

Viszont jó hír, hogy turkáltam a műszeres dobozkáimban, és guberáltam crosslink kábelt. :) Múltkoriban viszont egyenesen kötöttel próbálkoztam- sikertelenül. Köszönöm a magyarázatot és a képeket, így már értem, mi a crosslink, és mi az egyenesen kötött utp. :)

Egy kapcsolódó kérdésem:

mi a manó a hasonló kábel, ami olyan, mint az utp, csak valamivel kisebb átmérőjű négyszög ("trapéz" ez is) a csatlakozó alapja?

Találtam a dobozomban egy adatper szerűséget, kis műanyag dobozka, nem tudom, mi ez, Huawei márkájú:

3 col/inch az átmérője, az egyik végén egy darab "anya bemenet van", ami ilyen kisebb trapéz bemenet, a másik végén meg kettő darab utp bemenet látható. Az mijaz? :D

A laptop-on szintén van mindkét fajta "anya bemenet".

De az asztali gépen kizárólag ilyen nagyobbacska bemenet van, tehát utp.

Csak a nagyobbacskával próbálkozzak? Találtam kábelt, ami kisebbecske. :))

Nah, "jólmegasztontam". :)) Sajnos laikus vagyok,

nem tudom szaknyelven előadni. :)

2017. máj. 23. 22:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!