Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha egyszerre telepítünk két...

Ha egyszerre telepítünk két programoz lassul a winyó a későbbiekben? (töredezett lesz? )

Figyelt kérdés
2017. márc. 8. 18:39
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
SSD-n nemcsak felesleges, hanem káros a töredezettségmentesítés...
2017. márc. 9. 16:09
 12/30 anonim ***** válasza:

Ott van a 2. képen a meghajtó optimalizálása és töredezettségmentesítése.

Mit nem látsz?

2017. márc. 9. 16:10
 13/30 A kérdező kommentje:

"SSD-n nemcsak felesleges, hanem káros a töredezettségmentesítés..."

Jaj!!! Köszi hogy szólsz. Akkor nem csinálom, mert ez SSD.

Ellenben kíváncsi lennék, hogy hogyan és miért káros ez.

"Ott van a 2. képen a meghajtó optimalizálása és töredezettségmentesítése.

Mit nem látsz?"

Azt látom.

Ezt nem látom, amiről ez a hozzásóló ir:

"Augusztus óta írtam rá vagy 700GB-ot és olvastam 1TB-ot töredezettség 3%"

Erre volnék kiváncsi, hogy ez nálam mennyi.

De mivel ssd végkép nem akarok rákattintani csak a forgalom érdekelne.

2017. márc. 9. 16:19
 14/30 anonim ***** válasza:

Ellenben kíváncsi lennék, hogy hogyan és miért káros ez.

Káros, mert az SSD egy bizonyos adatmennyiség írása után tönkremegy. Mivel a töredezettségmentesítés nagymennyiségű adat áthelyezésével jár ezért rövidül az élettartama.

"Ezt nem látom, amiről ez a hozzásóló ir:"

Ha rákattintasz az optimalizálásra, ki fogja írni, melyik partíció mennyire töredezett...

2017. márc. 9. 16:41
 15/30 A kérdező kommentje:
és akkor még nem kezdi el optimalizálni?
2017. márc. 9. 16:48
 16/30 anonim ***** válasza:
Nem.
2017. márc. 9. 18:52
 17/30 A kérdező kommentje:

hány irást bir ki amugy az ssd ?

van erre valamiféle adat?

állitólag a windows működése során állandóan ír olvas. ez nem gond neki?

meg nekem pl ujra kellett rakni a win8-at pár nap után s most is rendetlenkedik

2017. márc. 9. 20:45
 18/30 anonim ***** válasza:

AZ SSD meghatározott mennyiségű olvasást és írást bír ki. Ha jól tudom ez megvan akár 100TB is. Utána a cellák elkopnak és az SSD tönkremegy.

A töredezettségmentesítéssel sem vagy tisztában ahogyan látom.

Oké, tisztázzuk.

Amikor programokat használsz, telepítész, az adatok "szétszóródnak" a merevlemezen. (IGEN(!!) tudom hogy ez pongyola megfogalmazás de legalább érthető). A lényeg, hogy az adatok a merevlemez különböző fizikai pontjain helyezkednek el, és amikor megnyitsz egy programot akkor az olvasófejnek oda kell fordulnia hogy beolvassa az adatot. Bár másodpercenként 120x fordul körbe a merevlemez ez mégis lassúnak tűnik.

Ha töredezettségmentesíted a merevlemezt, akkor az adatok fizikailag közel kerülnek egymáshoz, ezáltal gyorsítod az adatok olvasását és magát az egész rendszert.

A win7-win10 beépített töredezettségmentesítője automatikusan ügyel erre, még akkor is ha nem is optimalizálod. Én annyit vettem észre, hogy amikor bezárok egy programot, akkor utána még vagy 5-6 mp-ig folyamatosan tölt (ez függ a megnyitott programtól), de valószínüleg azért, hogy az adatokat a helyére rendezze. Ez olyan, mint amikor a konyhában vagy, és amikor befejezed példáül a zöldségek párolását, akkor elpakolsz magad után, hogy utána gyorsabb legyen a konyhában a munkavégzés.

A merevlemez is ezt csinálja. bezárod a programot, a fájlokat fizikaliag igyekszik úgy rendezni, hogy jó legyen és ne legyen töredezett. Ez win7-től kezdve nagyon hatékonyan működik, a legkevésbé hatékonyabb a winXP-n volt. Emlékszem, 1-2 év alatt képes volt 70%-ban töredezetté válni a rendszer, és belassult, majd órákat várni mire megcsinálta. A win10 (én azt használok), nálam nem ilyen. programok bezárása után pár másodpercig tölt még a merevlemez de cserébe nem lesz töredezett a HDD-d.

Magyarán a töredezettségmentesítés az adatok fizikai elhelyezkedését tekintve "sorrendbe" rakja. Például ha megnyitsz egy játékot mint a GTA V akkor a fájljait igyekszik úgy rakni hogy egymás mellett legyenek, ne össze-vissza mivel utóbbi esetben sok idő lenne beolvasni.

Mivel az SSD-ben nincs forgó alkatrész, ezért ott akármennyire lehet töredezett nem szabad mentesíteni, mivel a töredezettségmentesítés olvasással és írással jár, ami pedig köztudottan "koptatja" az SSD celláit, sőt sebességben sem lesz gyorsabb.

2017. márc. 9. 22:27
 19/30 A kérdező kommentje:
a töredezettséget értem. az oké. azt nem értem, hogy ez a 100 terra hogy oszlik el mert ha fenn van egy win8 képek stb. akkor a win működése közbeni irás olvasás csak a szabad részeken fog történni. amiket állandóan fájlok foglalnak el ott nem. az befolyásolja az ssd-t ha csak mondjuk a 20%-a törlődik- iródik felül ujra meg ujra, a rendszer működése és fálj tölések s felülirások miatt, s ot tlzajlik a 100 terra, de a rendszer többi részén állandóan ugyanaz van, vagy ha néha felül is iródik, az csak ritka alkalom?
2017. márc. 9. 22:47
 20/30 anonim ***** válasza:

a win működése közben az írás olvasás csak az üres részeken fog menni...

Olvasás pont hogy azon a részen történik ahol vannak adatok.

Nem az a lényeg hogy hogy oszlik el, a lényeg hogy az ssd egy bizonyos mennyiségű olvasás-írás után tönkremegy.

2017. márc. 9. 23:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!