Sípoló tápegység magas FPS számnál. Nagy a probléma?
Figyelt kérdés
Tiszteletem! Nem rég a FSP Bluestrom II 500W-os tápegységem elkezdett furcsán viselkedni. Ami ma ténylegesen bebizonyosodott. Egy GTX 650 Ti BOOST-om van, de azért elkezdtem futtatni az ATI Tool-t. (VGA tesztelő szerű, ahol egy szőrös kocka mozog körbe.) Nos ugye mivel egyből felugrik az FPS 1400 körülre, a táp rettentő hangos sípoló hangot ad ki magából. Nem a VGA, hanem a TÁPEGYSÉG. Leteszteltem egy Survariummal, ahol a főmenüben van 120 FPS-em, ott is sípol de lényegesen halkabban, szinte alíg észrevehetően de hallani. És mindenképpen a tápegység csinálja ezt mert ha a VGA tenné, akkor annyira nem aggódnék mivel úgy tudom hogy náluk ez normális. Eddig nem csinálta nem rég, talán pár napja kezdte el. De persze nem minden játéknál fenyeget a magas FPS szám :D De azért nem hiszem hogy jót jelenthet. Kb. 2 hete takarítottam ki teljesen a tápegységet kompresszorral, és természetesen mindenre figyeltem, nem is volt problémája utánna. Zizegő hangot hallottam belőle, ha mozgattam az egyik kábelt de valószínű hogy csak koszos volt. Szerintetek mi lehet a baja? Kondenzátorok? Nagy a probléma? :D 60-80 FPS körül nem nagyon csinál ilyet. Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem probléma, coilwhining előfordul tápegységeknél is.
2017. febr. 27. 17:24
2/6 A kérdező kommentje:
Na ez, az az egy szó amit egy ismerősöm is mondott nekem, csak már nem tudtam megkérdezni hogy mi az mert elment aludni. :c Ez az a bizonyos coil whine az, amit a VGA csinál? Vagy legalábbis ahogy most utánnanéztem (Gúgli a barátom) az. De az a furcsa hogy én többször is használtam az ATI Tool-t illetve többször is volt már 100 fölött az FPS-em egy játékban, ilyen nem csinált eddig. BF3-azás után kezdte el pár napja. Ez jelent némi teljesítménycsökkenést, illetve alacsonyodott az élettartama? Mert olyat is olvastam, ahol azt írták hogy a kondik fel fognak púposodni és társai. Bocsánat a kérdezősködésért csak nagyon félek, mivel garancia nincs már rá. A nyár meg még messze van hogy újra dolgozhassak.
2017. febr. 27. 17:30
3/6 anonim válasza:
A coilwhining az a kondik, tekercsek rezgései. Általában a gyenge tervezés jele, de öregedéssel változni szokott a frekvencia, és teljesen természetes, hogy egy idő elteltével megjelenik vagy eltűnik a coilwhine a minőségi tápegységeknél is. (kiv CWT-nél, nekik külön módszerük van arra, hogy ne is jelenjen meg soha. A seasonicnak meg a coilwhine a gyengéje, ettől függetlenül az összes kivétel nélkül magas minőséget képvisel). Ez nem veszélyforrás. Egy jó tápegységnek pedig ki kell bírnia 10+ évet, a bluestorm II széria pedig a jobbak közé tartozik.
Ettől függetlenül öreg, és így nyilvánvalóan lehetséges, hogy a kondik tönkre fognak menni, de azt sem úgy kell elképzelni, hogy leég a számítógép, hanem - mivel minden védelem meg van benne - maximum egy pukkanást fogsz hallani és csak a tápegység megy tönkre, másnak nem fog baja esni.
2017. febr. 27. 19:59
4/6 A kérdező kommentje:
Hát remélem azért nagyobb eséllyel "lehetséges" mint biztos. :D Azért örülnék neki, ha még pár évet kibírna és nem csökkenne folyamatosan a teljesítménye. Mindenesetre köszönöm a hasznos választ!
2017. febr. 27. 20:04
5/6 anonim válasza:
Az én videókártyám is csinálja magas fps számoknál (jobban dolgozik). Viszont mivel a monitorom 60 hz-es, én lefixáltam az fps-t 60-ra. Vagy,vsync. Márha nem ütközöm input lagba. Sajnos némely játéknál előfordul.
Mindenesetre így minden okés.
2017. febr. 28. 07:18
6/6 A kérdező kommentje:
Jópár kondi fel van benne púposodva, szóval ebből kondicsere lesz. Bár remélem hogyha mégse sikerülne megjavítani akkor 1 évet kibír még.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!