CAD munkaállomás konfiguráció?
Az ilyen benchmarkoknak semmi értelme.
142k körül kapsz egy NVIDIA Quadro M2000 4GB ddr5 memóriás kártyát.
130k körül kapsz egy NVIDIA GTX-1070 8GB ddr5x kártyát.
Megrendeled mindkettőt, 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldheted bármelyiket. Annyi idő elég letesztelni a kártyákat a programokkal, ez a netes vásárlás előnye.
Az én véleményem (tapasztalatom nincs), hogy a GTX az esetek 90%-ban sokkal gyorsabb lesz.
A professzionális kártyák stabilabbak (driverek) és specifikusak.
Egyszer láttam egy videót, amiben egy magyar mandró ecsetelte a különbségeket a gamer és a prof. kártyák között. Igazából nekem hitelesnek tűnt (hát ha valaki tudja linkelni is), a lényege az volt, hogy munkára sem igazán éri meg a prof. kártyákra beruházni, csak nagyon specifikus helyeken.
De mindenki mond amit akar, ha kipróbálod majd el döntöd.
Igen én is láttam a videót. Viszont ő sem tudott érdemben hozzászólni ahhoz - és ezt mondta is - hogy tulajdonképpen mérnöki környezetben valóban kijön-e a kártya erőssége. Hiszen nem tesztelte őket, és a vélemény, valamint a bemutató arról szólt érdemes-e otthoni környezetben megvásárolni ezeket a kártyákat, gondolván hogy a drágább jobb. Gamer környezetben biztos hogy alul marad még a K6000-es is, de a fellelhető videók alapján ami graf-kártyát hasonlít össze gamer kártyával nagyon nagy a különbség ha a kártyát abban közegben használjuk amire tervezték.
https://www.youtube.com/watch?v=He4cG3jx1Os
980M vs K5100. Sokkal gyorsabb és fluidabb a K5100 mérnöki környezetben a 980M-nél, főleg Creo-ban a drótvázas megjelenítésnél, és NX-ben a nagy összeállításnál. Lehetz hogy tényleg az lesz a legjobb ha leteszteljük mi mindkét kártyát. A GTX 660 is gyönyörűen futtatja az NX-et csak akkor fogy el mikor a kapott modell nem testmodell, hanem felületmodell, illetve 80-100 db alkatrészt eléri az összeállítás. 1000-2000 alkatrész, vagy több 10000 felületszámból álló munkák alkalmával olyan mintha megfagyna. Köszi a segítséget. Kíváncsi leszek milyenek lesznek az új AMD procik. Nagyon várom a teszteket.
Megnézted a videót, amit linkeltem? Régebben valóban igaz volt, hogy tényleg több shadert, cuda coret stb pakoltak bele a kártyába, ami szükséges bizonyos felhasználási területhez, emiatt egy 780M-ből épített K5100M még a 980M-nél is gyorsabb autoCAD alatt. Mondhatjuk, hogy kb kétszer olyan gyors, viszont az ára 10-szer annyiba fáj, emiatt nem éri meg a felárat (akkor inkább vegyél négy darab geforce kártyát). Míg megkaptál egy 780M gépet 400 ezerért, addig egy K5100M notebook másfél milliótól kezdődött.
Már akkor sem érte meg munkára, csak akkor, ha már a legnagyobb geforce modell sem elég. Ma már a felépítésében sincs eltérés, csak belenyomtak kétszer annyi VRAM-ot, hogyha esetleg szükség lenne rá, akkor legyen.
És most érted, veszel egy belépőszintű quadro kártyát, ami semmire se jó, amikor vehetnél egy GTX1070-t. Ha összehasonlítjuk egy hasonló árú quadro m2000-rel, akkor láthatjuk, hogy nincs olyan tulajdonsága, amiben ne lenne jobb. Itt egy videó, amiben hasonló árú GTX1080-t egy K5000-rel hasonlítanak össze:
https://www.youtube.com/watch?v=JtX5o-MlyaU
Tehát elég könnyen le lehet vonni a konklúziót: amíg létezik erősebb geforce kártya, addig geforcet vegyél. Márpedig a keretedből nem telik a legerősebb geforce kártyára, tehát geforce kártyát kell venned.
Nos sikerült a tesztet megcsinálni, viszont keserédes a végkifejlet ugyan is kedves barátom balf__szsága miatt a videofelvétel eltűnt az éterbe. Úgyhogy nem marad más mint a szavam. Ezek után marad az elhiszitek vagy sem téma. Ez van. Gondoltam hagyom a fenébe, de ha már kínlódtunk vele úgy döntöttem elmesélem. Összehasonlítás tárgya egy GTX1070, és egy Quadro 4200 volt.
Az elgondolás egyszerű volt nem bajlódtunk tesztprogramokkal, egyszerűen az NX-be beolvastunk egy nagy összeállítást (3000 db-os fröccss szerszámot, amibe egy olyan készterméket raktunk amit direkt felületmodellként mentettünk ki így az közel 10000 felületből állt.) Aztán elkezdük tekergetni a spaceMous-al. Átváltottuk Drótvázas megjelenítésbe, majd úgy is megpörgettük. Változtattunk az élgeometrián (a kör mennyi egyenes szakaszból álljon, hogy minél jobban megközelítse a kört). Kivettük az említett felülethalmazból álló alkatrész és ismét megpörgettük. A tesz egyértelműen bebizonyította, hogy a Quadro 4200 jobban teljesített mint a GTX1070. Látványosan jobban. A 10000 felülettel azéert megküzdött mind a kettő, ott nem volt nagy különbség. Nem voltak mérőszámok, úgy gondoltuk ha szemmel láthatóan nem lesz számottevő különbség akkor nem érdemes a drágább kártyát megvenni. A sejtésem beigazolódott mérnöki környezetben a Quadrohoz tartozó spec driverekkel köröket vert a tervezői kártya, az átlag benchmark teszteken akár 150%-al is jobban teljesítő 1070-re. Sokkal fluidabb volt a modell mozgatása.
Aztán jött a válasz is a gyártótól aki nem magyarázott semmit csak egy linket küldött, mondván elküldte már másnak a tesz programját. (siemens NX)
Itt a 1080-as kártyát vesézik ki. Középen (Professional Applications címmel) található egy táblázat amiben tesztelik munkakörnyezetben. Ebből is kiderül hogy mérnöki környezetben alul maradnak a Geforce kártyák a Quadronál. (solidworks, NX, Catia, Creo) Míg a design programoknál (Maya, vagy Medical), ami közelebb áll a játékok 3D-jéhez alul marad. Ez az amit minden kritikában és videóban kifogásoltam, hogy effektíve a Qadro kártyákat mindig game, videó rendéréles, design tesztekkel tesztelték, és ennek tükrében hasonlítgatták a geforcehoz nem natív gyártó környezetben.
Konklúzió, bár a hardver gyengébb a Quadro kártya pontosabb, és gyorsabb CAD felhasználás esetén mint a Geforce kártyák. Piszkálja a csőröm ez az egész lehet hogy még egyszer össze kéne szervezni a dolgot a felvétel miatt, csak baromi nagy macera. Mindenesetre ha rászánjuk ismét az időt fent lesz youtubon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!