Hogyan kell áthelyezni a Windows-t a nemrég vásárolt SSD-re?
Ha jól tudom, akkor a Dokumentumok mappa egyszerűen áthelyezhető. De a Windows 7 Professional operációs rendszert hogyan tudom áthelyezni az SSD-re anélkül, hogy a rendszerben bármi is változna (tehát minden megmaradna, úgy maradna ahogy volt)?
Amit már tudok az SSD-kel kapcsolatban:
-legsűrűbben használt programokat kell áthelyezni rá, a Windows-on kívül
-fájlok letöltésére nem célszerű használni
-képeket, zenéket, videókat sem célszerű rajta tárolni
-ha új programot akarok az SSD-re telepíteni, akkor csak a második (általában D:) meghajtót kell kijelölnöm a telepítés célpontjának
-SSDLife nevű programmal tudom ellenőrizni a meghajtó élettertamát és a TRIM állapotát
-mindig hagyni kell rajta 25%-nyi szabad helyet gyorsaságának megőrzése érdekében
-nem szabad hibernálni a gépet a meghajtó élettartamának megtartása érdekében
-a TRIM-et be kell kapcsolni (elvileg Windows 7 rendszer alatt alapértelmezetten be van) a gyorsaság megtartásának érdekében
Amiben még a segítségeteket kérném:
Javítsatok ki, vagy egészítsétek ki, amit írtam, ha szükséges!
Hogyan tudok programokat, játékokat is áthelyezni rá?
Clone HDDD.
Ha napi 30 GB-ot írsz rá, akkor is több mint tíz évet bír ki.
Az SSD-n létrehozol 2 partíciót.
Egy 500 MB-osat, és a maradékot, majd klónozod.
Azt amelyiken a winhez szükséges indítási fájlok vannak az 500MB-osra értelemszerűen, a maradékot, pedig a maradékra.
Egy játék: fejtsd meg a linket, mert nem engedi közvetlenül.
http://dir +23 tyw !33 in dows.hu/2015/05/11/windows-rendszerek-klonozasa/
A laptopba 3 éve raktam bele. Ez vezérli a távcsövet, a fényképezőgépet, a fókuszmotort. Erre töltődnek fel a képek és ezen stackelek, alkalmanként 100-150 képet. És még minden 100%-os. A TRIM hiánya nem probléma, nem is mindegyik támogatja. Tényleg kel kb 20% szabad hely, de nem a sebesség miatt. A passzív fájlokat nem ezen kell tárolni, nem arra való.
Az Az alaplap BIOS-ában a SATA vezérlőt AHCI módra kell állítani
Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt, hogy "cmd" majd a bejövő ablakba azt, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot írd be.
Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt hogy: "dfrgui". Itt szed ki a pipát a "Futtatás ütemezés szerint" elől.Ezzel kikapcsolod a töredezésmentesítést.
Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt hogy "cmd" majd a bejövő ablakba azt hogy "powercfg -h off". Ha vissza akarod kapcsolni a hibernálást akkor "powercfg -h on"
Prefetch és SuperFetch kikapcsolása:
Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt hogy "regedit" A Registry Editor bal oldalán menj a
HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control - Session Manager - Memory Management - PrefetchParameters kulcshoz, és jobb oldalon keresd meg az EnablePrefetcher kulcsot, majd kattints rá duplán. A megjelenő párbeszédablakban a kulcs értékének - az eredeti 3 helyett - adj 0-át. Egyel alatta ott a SuperFetch is azt is ugyan így állítsd be!
0 - Kikapcsolja a prefetch szolgáltatást,
1 - Csak a bootolás idejére engedélyezi a prefetch-t,
2 - Csak "alkalmazásindítási" prefetch engedélyezett,
3 - Mind a boot-, mind az alkalmazásindítási prefetch engedélyezett.
A SuperFetch másképp:
1.Start menü/ futtatás keresőjébe írjuk be: services.msc
2.Keressük meg az Előtöltés szolgáltatást és katt rá duplán!
3.Az Indítás típusa legyen Letiltva, majd katt a OK gombra.
Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása.
Érdemes kikapcsolni a lapozófájlt is.
A fájlok utolsó elérési idejének naplózásat nagyon érdemes kikapcsolni, mert minden fájl olvasásakor (pl. sima vírus-ellenőrzés alatt) is folyamatos az írás az SSD-re! Regisztriben a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem kulcsnál katt a "NtfsDisableLastAccessUpdate" bejegyzésre és a benne található értéket 0-ről írd át 1-re!
Az EaseUS Partition Master ingyenes, azzal is egyszerű klónozni.
A formázáshoz inkább egy linket adok, mert hosszú lenne lepötyögnöm. :)))
http://dir 444 tyw 444 in dows.hu/2015/05/11/windows-rendszerek-klonozasa/
A kétszer három 4-est töröld ki a linkből, így már remélem egyértelmű. :D
# 9
Nem rossz leírás de elég sok hiányosság van benne. Többek közt nem említi meg az Aligment, azaz eltolás fontosságát, pedig ha az nem jó, rengeteg felesleges írás lesz, ami egyrészt a teljesítményt, másrészt az élettartamot negatívan befolyásolja. Ha lefuttatod az „msinfo32” parancsot, akkor a Rendszerinformáció ablakban az Összetevők/Tárolás/Lemezek lapon a Partíció kezdetének eltolása sort megkeresed és az ott lévő számot elosztod 4096-al. Ha egész szám jön ki akkor jó, ha nem akkor azt igazítani KELL! Főleg emiatt jó a tiszta telepítés egy kezdőnek, mert ez sincs a manualban. :) Az előre formázott SSD-nél ezt nem mindig sikerül eltalálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!