Memória (RAM) hiba?
Üdv!
Számítógépem nem indul(t) el már egy hete. A probléma az volt, hogy a gép elindult, de a BIOS nem volt hajlandó válaszolni. Semmi csipogás, semmi válasz. Fekete képernyő. Néha-néha (10/2-3 alkalom) sikerült életet lehelni a gépbe, a BIOS boldogan elsípolta magát (1x), a setupba is be tudtam lépni. Csak éppen kb 2 perc múlva lefagyott az egész. Csak az áramtalanítás segített. Visszakapcsolás után természetesen megint megunta a BIOS a működést. Eleinte BIOS meghibásodásra gyanakodtam, de pl: ha a RAM-ot kivettem, azonnal küldte a figyelmeztetést, tehát a hibákat tudta jelezni. Végül nagy nehezen rájöttem, hogy a RAM volt a ludas. A jelenlegi (hibás) Ram-om egy 8GB-os. Behelyeztem egy régebbi, ám kompatibilis Ram modult a gépbe, ami csak 2GB-os volt. Ezzel már gyönörűen futott a BIOS, mindig bekapcsolt, sípolt is (1x).
Ezek voltak az előzmények. A lényeg most jön :D
Szóval...
Úgy döntöttem, hogy indítok egy memóriatesztet, erre a Memtest86 programot választottam, mivel most nem volt kedvem előhívni a Windows-t egy tesztelős programért. Behelyeztem a CD-t minden pöpec. Elindítottam a Memtestet, majd leteszteltem mindkét RAM modult. Hozzáteszem, a rossz(nak vélt) memória tesztelésekor a Memtest lefagyott kétszer is és 3 a magyar igazság alapon harmadjára már hajlandó volt végigfutni a teszt.
A másik, jó RAm modul tesztelésekor ilyen gond nem volt, szépen lefutott a teszt.
Igazából ez is még az előzmény volt, csak ez már lényegesebb előzmény :D
És... jön a lényeg!
Csináltam fényképet is mindkét tesztről (sajnálom, nem screenshot-ot készítettem, most csak a jó öreg fényképező akadt a kezembe.)
Íme a képek:
8GB RAM modul (rossz):
2GB RAM modul (jó):
Látszódik, hogy a jó RAM 0 hibát "kapott", míg a hibásnak vélt RAM 190-et. Ez akkor azt jelenti, hogy valóban hibás a hibásnak vélt RAM? Józan paraszti ésszel azt mondanám, hogy igen, hibás. Itt ami bezavar, hogy nem látom a híres "piros értéket", ami hibára utalna.
Akkor mi az igazság? Valóban hibás a RAM?
A válaszokat előre is köszönöm, menni fog a zöld pacsi, már csak azért is mert volt türelmed elolvasni ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!