Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Commodore 64 kazetta meghajtó...

Commodore 64 kazetta meghajtó fej beállítás?

Figyelt kérdés
Nem tudom, hogy hogyan forgassam a fejet, hogy működjön, mert egyenlőre nem megy rajt semmi (persze lehet rossz a kazetta), most rendelek új kazettát, talán azzal jó lesz. Ha nem, és egy kazetta jack adaptert, akkor is be kell állítanom jól, csak nem tudom, hogy merre tekergessem.
2016. júl. 10. 22:00
1 2 3
 1/27 Koplárovics Béci ***** válasza:
Arra szolgált a mentés elején egy néhány másodperces szinkronjel, hogy azzal lehetett egyszerűen beállítani a fejet. Emlékeim szerint vastagabb fekete és vékony fehér csíkok futottak, azt kellett beállítani, hogy az tiszta legyen. Hogy jobbra vagy balra kell-e tekerni, az tapasztalat alapján megy.
2016. júl. 10. 22:09
 2/27 A kérdező kommentje:
De mikor játékot elindítottam, akkor ezek a csíkok meg sem jelentek, na majd új kazettára írok egy-kettőt, meg megpróbálok egy turbot is hátha.
2016. júl. 10. 22:11
 3/27 anonim ***** válasza:
Tört kalóz játékok esetén ABC turbo 250 vitte . A jel csík tiszta és a kísérő hang is . Éppen kell tekerni picit ha error van vagy túl megy rajta .
2016. júl. 10. 23:51
 4/27 Hominida ***** válasza:
Biztos, hogy a magnófejet kell elhangolni a gyári állástól, és nem másik betöltőprogramot választani? A fej állítása csak a digitális hangjelek karakterességén változtat, és csak akkor van rá szükség, ha a szalagon levő felvétel nagyon elállított fejjel készült. A betöltő jelsebessége sokkal fontosabb.
2016. júl. 11. 00:33
 5/27 Hominida ***** válasza:
Itt van két program: [link] [link]
2016. júl. 11. 00:45
 6/27 A kérdező kommentje:
Ezek a programok egyáltalán hogy működnek? Az oké, hogy kiírom egy kazettára, és megpróbálom a commodore-on betölteni, de ha odáig sem jut el hogy betöltse, mert úgy elvan állítva a fej? Vagy egyáltalán ez az egész program hogyan működik?
2016. júl. 11. 16:50
 7/27 Hominida ***** válasza:

Azt hiszem, félreértettem a problémádat. Úgy hittem, hogy néhány bizonyos kazettával van gondod.

A fejet először is vissza kellene állítani a kezdeti középhelyzetbe. Remélhetőleg megjelölted azt az állást.

Ha a NORMÁL sebességgel kimentett fejbeállító programot kísérletezéssel sem tudod betölteni, akkor a közvetlen megoldás nem megy. A TAPE HEAD program egyébként úgy működik, hogy a magnót lejátszásra kapcsolod, és a fejet a csavarhúzóval finoman hangolgatod. Viszont nem emlékszem, hogy a kereten levő sávoknak a legsűrűbb vagy a legritkább állapotát kell-e megtalálni. Az biztos, hogy az optimális állapottól mindkét irányba távolodunk, így ki fog derülni, hogy melyik a jó helyzet.

Találtam nagyon hasznos cikkeket a neten: [link] [link] [link] [link] . Ezek abban segítenek, hogy hogyan tudnád hallani a Datassette által olvasott kazetta hangját. Azért lenne ez jó, mert amikor a hang a legtisztább, az olvasás akkor a legjobb.

Lényeges, hogy a kazetta beolvasásához milyen programot használsz. A normál sebességű mentés - ezt egyszerű magnón ellenőrizni tudod - az elején kb. 10 másodperces hangolójellel kezdődik, az adatsorozat csak utána jön. A turbóval mentett program elején a hangolójel rövid, az adatjelek frekvenciája pedig magasabb.

De kérdés, hogy egyáltalán milyen konfigurációval próbálkozol. És az is, hogy PC-n az előkészítéshez mennyire vagy felszerelve. Van-e Star Commandered, emulátorod, valamilyen PC-C64 irányú kábeled?

2016. júl. 12. 18:47
 8/27 A kérdező kommentje:

Azért én ennyire felszerelve nem vagyok, és azért szakértő sem vagyok ennyire a témában, de úgy tudom, hogy a star commander az floppy-hoz kell, ami nekem nincs is, a c64-hez csak magnóm van. Nem tudom, hogy középen hol volt a fej a magnón, ezt a gépet úgy "kaptam", hogy nagymamám szekrényében volt, kitudja már hány éve, a fej azóta bőven elállítódhatott, meg énis még régebben piszkáltam, nem tudom, hogy hova állítottam. Felszerelve pedig úgy vagyok, hogy az egészet úgy próbálnám, hogy: telefonomra rátöltöttem a már Wav fájlra átkonvertált játékokat, és a telefonom rákötöm a mikro hifimre, lejátszom rajt a felvételt, és azt a hifim kazettára írja. Gondolom az lehet a gond, hogy nem új ez a kazetta, meg egyáltalán nincs is nekem olyan (15 éves vagyok, honnan lenne...) és ezért a minősége nem a legjobb, de azt hallottam, hogy ha c16 fájlokat konvertálnék wav-ra azt a c64 talán jobban beolvasná a hosszabb hullámsávok miatt, meg ugye a c16-os programokkal a c64 teljesen kompatibilis, szóval így jobban működhetne?

Ja még egy kérdés: Az abc turbo-nak jó az 1.0-ás verziója vagy mindenképp a 2.0-ás kéne? (én az 1.0-ást tudtam megszerezni)

2016. júl. 13. 16:05
 9/27 A kérdező kommentje:

Ja nekem nem az eredeti commodore datasette-m van, hanem ez a szögletes phonemark márkájú, de úgytudom full kompatibilis a commodore 64-el.

[link]

2016. júl. 13. 16:11
 10/27 Hominida ***** válasza:

Aha. Hát akkor van itt néhány gyenge pont, de pont az az érdekes egy ilyen "időkapszula" kinyitásában, hogy bütykölni kell hozzá. A NASA valamilyen mérnöke is úgy dekódolt valami polcon régóta hányódó anyagot, hogy félig újra kellett építenie a hozzá tartozó leolvasót, a "padlásokon" talált részekből. :-)

Először is: a Star Commander kazettafájlt is kezel, T64 kiterjesztéssel. De ebben nem hangjelek alakjában van az anyag, hanem ugyanúgy digitálisan, mint a lemezen. A C64-emulátorok, mint a Vice, ezt be tudják olvasni.

A nálad levő WAV-ok mennyire zajosak, mennyi sziszegés vagy sistergés van az üres szakaszokon? Mert azt érdemes lenne leszűrni róla, én a GoldWave-et szeretem erre használni, de szerintem az Audacity is tudja.

Maga a Datassette-ed milyen csatlakozójú? Az a lapos, vagy egy kerek tuchel vagy PS/2 változat, ami a Plus4-hez volt jó, azt hiszem?

A forrasztgatás, csatlakozóbütykölgetés megy? Mert ha a hifi kicsit elgyötört állapotó, akkor a múltkor küldött linkek egyike képekkel olyan technikát mond el, amivel a telefonról lehet a WAV fájlt a Datassette-hez elvinni.

A hifidet talán meg kell tisztogatni egy kicsit a lerakódott portól és a szalagról átkerült szennyeződéstől. Gyógyszertári alkohollal, fültisztító pálcikán, le lehet dörzsölgetni a fejről, a szalagot a görgőhöz nyomó főtengelyről, valamennyire a gumigörgőről is. Ha esetleg van jobb minőségű felvételed kazettán, akkor ahhoz újra lehet hangolni a hifi-magnő fejállását. Ha nem férsz hozzá jól, akkor lehet, hogy a lejátszó ajtaját valahogy elcsúsztatva le lehet szedni.

Annak idején én csináltam egy kábelt a PC és a C64 összekötésére, a Commodore újságban is megjelent, el tudom küldeni, de ehhez a PC-n kell egy párhuzamos port. (Még beszerezhető lehet ilyen kártya, de talán USB-konverter is van.)

2016. júl. 13. 16:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!