Commodore 64 kazetta meghajtó fej beállítás?
Azt hiszem, félreértettem a problémádat. Úgy hittem, hogy néhány bizonyos kazettával van gondod.
A fejet először is vissza kellene állítani a kezdeti középhelyzetbe. Remélhetőleg megjelölted azt az állást.
Ha a NORMÁL sebességgel kimentett fejbeállító programot kísérletezéssel sem tudod betölteni, akkor a közvetlen megoldás nem megy. A TAPE HEAD program egyébként úgy működik, hogy a magnót lejátszásra kapcsolod, és a fejet a csavarhúzóval finoman hangolgatod. Viszont nem emlékszem, hogy a kereten levő sávoknak a legsűrűbb vagy a legritkább állapotát kell-e megtalálni. Az biztos, hogy az optimális állapottól mindkét irányba távolodunk, így ki fog derülni, hogy melyik a jó helyzet.
Találtam nagyon hasznos cikkeket a neten: [link] [link] [link] [link] . Ezek abban segítenek, hogy hogyan tudnád hallani a Datassette által olvasott kazetta hangját. Azért lenne ez jó, mert amikor a hang a legtisztább, az olvasás akkor a legjobb.
Lényeges, hogy a kazetta beolvasásához milyen programot használsz. A normál sebességű mentés - ezt egyszerű magnón ellenőrizni tudod - az elején kb. 10 másodperces hangolójellel kezdődik, az adatsorozat csak utána jön. A turbóval mentett program elején a hangolójel rövid, az adatjelek frekvenciája pedig magasabb.
De kérdés, hogy egyáltalán milyen konfigurációval próbálkozol. És az is, hogy PC-n az előkészítéshez mennyire vagy felszerelve. Van-e Star Commandered, emulátorod, valamilyen PC-C64 irányú kábeled?
Azért én ennyire felszerelve nem vagyok, és azért szakértő sem vagyok ennyire a témában, de úgy tudom, hogy a star commander az floppy-hoz kell, ami nekem nincs is, a c64-hez csak magnóm van. Nem tudom, hogy középen hol volt a fej a magnón, ezt a gépet úgy "kaptam", hogy nagymamám szekrényében volt, kitudja már hány éve, a fej azóta bőven elállítódhatott, meg énis még régebben piszkáltam, nem tudom, hogy hova állítottam. Felszerelve pedig úgy vagyok, hogy az egészet úgy próbálnám, hogy: telefonomra rátöltöttem a már Wav fájlra átkonvertált játékokat, és a telefonom rákötöm a mikro hifimre, lejátszom rajt a felvételt, és azt a hifim kazettára írja. Gondolom az lehet a gond, hogy nem új ez a kazetta, meg egyáltalán nincs is nekem olyan (15 éves vagyok, honnan lenne...) és ezért a minősége nem a legjobb, de azt hallottam, hogy ha c16 fájlokat konvertálnék wav-ra azt a c64 talán jobban beolvasná a hosszabb hullámsávok miatt, meg ugye a c16-os programokkal a c64 teljesen kompatibilis, szóval így jobban működhetne?
Ja még egy kérdés: Az abc turbo-nak jó az 1.0-ás verziója vagy mindenképp a 2.0-ás kéne? (én az 1.0-ást tudtam megszerezni)
Ja nekem nem az eredeti commodore datasette-m van, hanem ez a szögletes phonemark márkájú, de úgytudom full kompatibilis a commodore 64-el.
Aha. Hát akkor van itt néhány gyenge pont, de pont az az érdekes egy ilyen "időkapszula" kinyitásában, hogy bütykölni kell hozzá. A NASA valamilyen mérnöke is úgy dekódolt valami polcon régóta hányódó anyagot, hogy félig újra kellett építenie a hozzá tartozó leolvasót, a "padlásokon" talált részekből. :-)
Először is: a Star Commander kazettafájlt is kezel, T64 kiterjesztéssel. De ebben nem hangjelek alakjában van az anyag, hanem ugyanúgy digitálisan, mint a lemezen. A C64-emulátorok, mint a Vice, ezt be tudják olvasni.
A nálad levő WAV-ok mennyire zajosak, mennyi sziszegés vagy sistergés van az üres szakaszokon? Mert azt érdemes lenne leszűrni róla, én a GoldWave-et szeretem erre használni, de szerintem az Audacity is tudja.
Maga a Datassette-ed milyen csatlakozójú? Az a lapos, vagy egy kerek tuchel vagy PS/2 változat, ami a Plus4-hez volt jó, azt hiszem?
A forrasztgatás, csatlakozóbütykölgetés megy? Mert ha a hifi kicsit elgyötört állapotó, akkor a múltkor küldött linkek egyike képekkel olyan technikát mond el, amivel a telefonról lehet a WAV fájlt a Datassette-hez elvinni.
A hifidet talán meg kell tisztogatni egy kicsit a lerakódott portól és a szalagról átkerült szennyeződéstől. Gyógyszertári alkohollal, fültisztító pálcikán, le lehet dörzsölgetni a fejről, a szalagot a görgőhöz nyomó főtengelyről, valamennyire a gumigörgőről is. Ha esetleg van jobb minőségű felvételed kazettán, akkor ahhoz újra lehet hangolni a hifi-magnő fejállását. Ha nem férsz hozzá jól, akkor lehet, hogy a lejátszó ajtaját valahogy elcsúsztatva le lehet szedni.
Annak idején én csináltam egy kábelt a PC és a C64 összekötésére, a Commodore újságban is megjelent, el tudom küldeni, de ehhez a PC-n kell egy párhuzamos port. (Még beszerezhető lehet ilyen kártya, de talán USB-konverter is van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!