Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kitakarítottam a gépem és...

Kitakarítottam a gépem és most szokatlanul hangos (túl is melegszik), mit tegyek?

Figyelt kérdés

VGA-t nem vettem ki, csak fülpiszkálóval nyúltam be és a ventilátor lapátokról szedtem le a port.

Vinyót meg a hasonló egyenletes felületeket csak egy száraz ronggyal töröltem le. Processzorról a hűtőbordát nem vettem le, csak a rajta lévő ventilátort csavaroztam le, hogy jobban hozzáférjek a bordákhoz (meg a ventilátort is könnyebb volt így megtakarítani).

Már alapjáraton is feltűnt, hogy itt hangosabb lett valami, de egy nagyobb játék elindítása után (pl GTA 5), már elég brutális hangja van az egyik ventinek. Teljesen biztosra nem tudom megmondani, hogy melyik ventilátor lett hangosabb (mert egyszerre megy vagy 5 is), de szerintem a CPU-nál rontottam el valamit (mintha onnan jönne a szokatlan hang).

GTA 5 elindítása után a hőmérséklet is nagyon megugrik. VGA 60 fok felett megy alig 2 perc játék után (r9 270x).

Processzor is 60 fok fölé megy (amd 860k).

1 hónapja néztem a hőmérsékletet ennél a játéknál és mindkettő hardver hőmérséklete 4-5 fokot emelkedett (lehet csak azért mert a szobában is melegebb van azóta :D)

Nem tudom, hogy elrontottam-e valamit vagy ez normális.

Annyit még jó lenne tudni, hogy a CPU ventinek kifele vagy befele kell fújnia a levegőt (rá a bordára).

Nem emlékszem előtte hogy állt, de most úgy raktam vissza hogy kifele fújja.

2016. jún. 23. 19:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nem volt egy plusz kábel ahhoz a ventihez, amelyik hangos?

Ilyen akkor történik, ha a fordulatszabályzó kábelt az ember elfelejti visszaszerelni (gyakran vannak 92mm-es ventik így kialakítva) és max sebességen pörögnek. Ez a kábel az alaplaphoz, onnan pedig a venti kábeléhez csatlakozik.

2016. jún. 23. 20:32
 2/11 pinkpancser ***** válasza:
Én akkor találkoztam ilyennel amikor egy ismerős lehúzott minden ventit, és véletlenül megcserélte a házhűtőt és a procihűtő csatlakozóját. Ugyanezt a hibajelenséget kapta, mert a gép adta a fordulatot a procihűtőnek, de mégse hűlt, mert a másikat pörgette fel vele.
2016. jún. 23. 20:54
 3/11 Hominida ***** válasza:

Vagy elmozdult a hűtő a processzoron.

Ha egy másodpercre kézzel megállítod valamelyik ventilátort, akkor kiderül, hogy az zúgott-e.

2016. jún. 23. 23:47
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem hiszem hármas. Azért négy oldalról igen masszívan tartva van a hűtőborda és a rá 4 csavarral rögzített venti, így eléggé kétséges annak az elmozdulása.
2016. jún. 24. 13:33
 5/11 anonim ***** válasza:
Az utolsó mondta a lényeg. Valószínű, ott a probléma, hogy kifelé fújja a levegőt. Ha befelé fújja a levegőt, az hatékonyabb hűtést is jelent. A GTA V meg egyébként is nagy rendszerigényű játék. Szerintem csoda, hogy nem égetted le.
2016. jún. 25. 12:54
 6/11 anonim ***** válasza:
Mondat* bocsánat.
2016. jún. 25. 12:54
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönom a válaszokat. A probléma azóta is fenn áll. Most épp szétszedtem a gépet és leakartam venni a hűtőbordát a CPU-ról. De meg se mozdult... hosszas csavargatás után bírtam csak leszedni (persze óvatos voltam). A processzoron a paszta már csak foltokban van jelen, az is inkább száraz állapotban. Ez magyarázat a magas hőfokra... de a hangos ventilátorra még nem. Gondolom a paszta már akkor is bevolt száradva mielőtt kitakarítottam a gépet.

Lehet a ventit raktam fel fordítva... most a proci papírjait keresem hogy megtudjam hogy kell felrakni a hűtőt normálisan.

Addig tennék fel még 1 kérdést:

Paszta nélkül bekacsolhatom a gépet? Hétfőn nyit csap pc bolt a közelben. Ha figyelem a hőfokot és nem játszok akkor nem lehet addig baj? Elvileg 70 foknál ki is kapcsol a gép, de szerencsére még nem érte el ezt

2016. jún. 25. 16:25
 8/11 A kérdező kommentje:

Rosszul tettem fel a ventit, most találtam meg a papírokat.. pedig nekem az tűnt logikusnak hogy a meleg levegőt elszívja a bordáktól. Na mindegy

Paszta nélkül életveszély bekapcsolni?

Ha azt nézzük idáig is így ment.. sőt, venti is rosszul állt rajta

2016. jún. 25. 16:44
 9/11 anonim ***** válasza:
Paszta nélkül nem szabad üzemeltetni. Az felelős a hőátvitelért a hűtőborda és a cpu között. Hőelvezetés nélkül meg a a processzor pillanatok alatt tönkremehet (és tönkre is megy)
2016. jún. 25. 17:51
 10/11 A kérdező kommentje:

Rendben, akkor most nem gépezek egy darabig.

Viszont azon gondolkoztam, hogy a videókártyát is lehet újra kéne pasztázni, igaz?

Nagyon melegszik, pedig már nem poros... dual x hűtésű r9 270x-ről van szó.

GTA 5 (azért ezt írom példának mert ez a legnagyobb játékom) simán felnyomja szegény kártyát 68 fokra.

Egyébként a gépet kb 1 éve vettem. Szóval nem tudom újra pasztázzam-e már a VGA-t. A processzort mindenképp megkenem valamivel :D

Egyébként a kártya úgy produkál majdnem 70 fokot terhelés alatt, hogy a gépházamban jó a légáramlás. Már majdnem huzatot kapnak a hardverek.

2 rendszerhűtő (alul) befele, 3 venti (felül) meg kifele nyomja a levegőt.

2016. jún. 25. 19:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!