Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Floppymeghajtó átalakítható...

Floppymeghajtó átalakítható USB-s kivitelre?

Figyelt kérdés

Egy régebbi gépbe beépített floppymeghajtót kiszerelve át lehet alakítani USB-csatlakozásúra?

Hogy úgy lehessen használni, mint pl. egy külső vinyót.

Van -e ennek elvi akadálya?

#USB #floppy #floppymeghajtó
2016. ápr. 30. 22:49
1 2
 1/11 anonim válasza:

[link]

De minek a floppy?

2016. ápr. 30. 23:16
 2/11 A kérdező kommentje:

Ez jó, csak nem válasz a kérdésre... Nem venni akarok újat, hanem egy régi gépből, ami le lesz selejtezve, ki lesz véve a floppymeghajtó.

De azt szeretném, hogy ezt usb-vel lehessen használni. Arra jó, hogy ez egy teljesen univerzális, számítógéptől független adathordozó, amit nem kell kidobni.

Valószínüleg ritkán használnám, de ki tudja mihez lesz még jó...

2016. ápr. 30. 23:26
 3/11 anonim válasza:
Mire lesz még jó? Leginkább semmire, mint az írógép, elavult technológia, max eszmei értéke lesz számítógép fanatikusoknak. Megbízhatatlan, lassú, kis kapacitású, körülményes. Én azt javaslom lépj túl rajta és fektess be egy pendrive-ba, nem nagy érvágás.
2016. ápr. 30. 23:32
 4/11 Hominida ***** válasza:

A floppy használatának még lehet célja. Én is használom a gépem floppymeghajtóját, súlyos rendszerhiba elhárítására.

A kérdezőnek: Kizárt. A floppymeghajtó párhuzamos vezérlőjelei minden tekintetben mások, mint az USB jelszabvány. Csak átalakító elektronikával tehető kompatibilissé, de többe fog kerülni, mint venni egy mait. (Csak szólok, hogy az USB floppy "natív" meghajtására szerintem nem sok alaplap lehet képes, ezért valamilyen magas szintű oprendszer, például Windows nélkül nemigen használható.)

2016. ápr. 30. 23:38
 5/11 A kérdező kommentje:

Nem arról van szó, hogy nem akarok átállni, mert van pendrive-om régóta, meg külső vinyóra is rendszeresen kimentem a fontosabb dolgokat.

Arról van szó, hogy szeretem ezeket a régi dolgokat, meg úgy általában a klasszikus technikán alapuló eszközöket. Egyébként egy írógépre is fáj a fogam, amit még a háború előtt gyártottak.

Azzal meg nem értek egyet, hogy a floppy megbízhatatlan. Mintegy 40 évig szinte egyeduralkodó volt az adattárolásban. És ide beleértek minden olyan eszközt, ami a mágneses indukción alapul. Egy ilyen mágneses elven működő eszköz legalább 20 évig nagy biztonsággal tárolja az adatot, de inkább tovább.

Ma is kiválóan működnek pl. a 90-es évekbeli floppyk, a magnó- és videókazetták. (Igaz nem HD minőség, de az akkori kornak megfelelő technikai szintet ma is tudják).

Ezenkívül a floppy rugalmas, mechanikai sérülést nehéz rajta okozni.

Ezzel szemben pl. egy CD-t ugye modernebbnek neveznénk, de ugyanakkor ezek szerintem max 8-10 évig garantálják a biztonságos adattárolást, emellet nagyon törékenyek.

Amúgy úgy tudom, a mai winchesterekben is túlnyomóan ezt a klasszikus mágneses-induktív elvet használják. (de lesz majd modern-fizikán alapuló is, ezek új fejlesztések)

2016. ápr. 30. 23:58
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm Hominidának a választ!

Végülis akkor nem kizárt az átalakítás. Esetleg tudsz mondani szakirodalmat/vagy leírást hogy milyen elektronikai átalakítással lehetne ezt megcsinálni?

2016. máj. 1. 00:01
 7/11 anonim ***** válasza:
Te hányszor vettél floppy-t? Sajnos a mai winchesterekhez, pendrive-okhoz képest megbízhatatlan. Nem ismerős, hogyha vettél egy doboz floppy-t a 10 darabból általában 1 már nem volt jó?
2016. máj. 1. 00:03
 8/11 A kérdező kommentje:
Az még belefér. A maradék viszont nagyon sokáig jó volt.
2016. máj. 1. 00:09
 9/11 anonim válasza:
Te tudod, de fontos adatot ne bízz csak floppyra. Elektronikát azt te akarod összerakni nulláról? Akkor nagyon vághatod az elektronikát. Én ehhez kevés vagyok. Szerintem egyszerűbb venni egy usb-s meghajtót, de tudod, ha vonz a kihívás..
2016. máj. 1. 00:16
 10/11 anonim ***** válasza:

Kapható átalakító:

[link]

[link]

2016. máj. 1. 00:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!