Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Processzor túlhajtás?

Processzor túlhajtás?

Figyelt kérdés
Sokat tuningolgattam gépeket, és volt hogy core 2 duo processzort 1,2 Ghz-el megtoldottam. Természetesen plusz feszültség és nagy hűtő kellett hozzá. A kérdésem az lenne, hogy ha valami bődületes nagy órajelet (tegyük föl mondjuk 6 Ghz-et) állítok be neki, de a feszültséget alap feszültségen hagyom, és nem növelem, akkor lehet-e baja a processzornak? Az egyértelmű, hogy túlfeszültségtől kiég, de van felső határa az órajelének, amitől esetleg kiég? Vagy csak natúr túlmelegedés "ölné" meg?

2016. márc. 31. 17:35
 1/7 anonim ***** válasza:
ha túlhúzod, egy bizonyos szint után nem tudja azt a nagy mennyiségű áramot felvenni, mint amennyit rá tolsz és kisül.
2016. márc. 31. 17:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Igen, ezt tisztáztam a kérdésben is, hogy alap feszültségen hagynám, mert az egyértelmű hogy ráengedek 2 voltot akkor kiég. :)
2016. márc. 31. 17:40
 3/7 anonim ***** válasza:
Alapon semelyik proci sem megy 6 GHz -et ex 100 %
2016. márc. 31. 17:52
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem nem tudja elindulni sem, nem károsodna.

G.

2016. márc. 31. 18:05
 5/7 A kérdező kommentje:
köszönöm, akkor amíg nem megyek a feszültség tűréshatár fölé, addig lehet fentebb tornázni az órajelet :) Mondjuk mostmár lassan hőcsves hűtés kéne, vagy minimum valami komolyabb...
2016. márc. 31. 18:33
 6/7 anonim ***** válasza:

Szerintem sem károsodna, mikor már nem elég neki az energia, egyszerűen kifagy.

A modern processzorokat egyébként is nehéz megsütni, BIOS-ban rengeteg paramétert figyel a rendszer, mondhatni megvédi magát.

Nagyon szélsőséges esetekben CMOS reset szükséges, de ez sem mindig. Simán leáll, és alap értékekkel újraindul.

2016. márc. 31. 18:35
 7/7 A kérdező kommentje:
"Modern"... :D A gépem elég távoli a modern szótól :D Új táp, videókártya, gépház, de az alaplap minimum 10 éves, és szerintem hibás is, mert a szoftveres leállítás nem teljesen megy már neki jól :D Lehet hogy puffadt az egyik kondi mondjuk...
2016. márc. 31. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!