Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan tudok megformázni egy...

Hogyan tudok megformázni egy 3 TB-s winyót, ha a Windows 10 csak 2 TB-ot lát belőle?

Figyelt kérdés
2 évvel ezelőtt vettem egy 3 TB-s winyót, amit Windows XP alatt, és UEFI-s alaplap híján annak idején csak 2 TB-osra tudtam megformázni, de attól függetlenül látta mind a 3 TB-t. Ehhez akkor asszem Paragon GPT loadert használtam. Most vettem egy új gépet, UEFI-s alaplappal, Windows 10-es oprendszerrel, ahová már szeretném kihasználni mind a 3 TB-ot, de hiába töröltem az előző 2 TB-s partíciót, és hiába állítottam át GPT-re, továbbra is csak 2 TB-ot lát belőle, 3 különböző particionáló program is, úgy érzékeli, mintha egy 2 TB-s winyó lenne. Gyanítom, hogy annak idején a GPT loader állított át, hogy így ismerje fel, a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne ezt visszacsinálni, hogy újból lássa a 3 TB-t?
2016. febr. 28. 14:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Akkor nem állítottad át GPT-re. A 2tera az tipikusan az MBR limitje.
2016. febr. 28. 14:22
 2/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom hogyan állítottad át GPT-re, amikor nem átállítani, hanem átkonvertálni kell.

A konvertáláshoz használd az AOMEI Partition Assistant Professional programot.

2016. febr. 28. 15:44
 3/11 A kérdező kommentje:

Oké, akkor leírom még egyszer, mert úgy látszik nem világos, hogy mi a probléma. Átkonvertáltam már GPT lemezzé, nem segített, visszakonvertáltam MBR lemezzé, és újra GPT-re abban az AOMEI Partiton Assistant prgramban is, amit ajánlottatok, de semmi: ugyanúgy 2 TB-osnak ismeri fel alapból, bármit is csinálok, ez marad a maximális kapacitása. Próbáltam volna az UEFI-ben megnézni, hogy ott is 2 TB-snek látja-e alapból, esetleg ott megformázni, hátha akkor jó lesz, de hiába, ez az Asus-os UEFI vagy nem tartalmaz merevlemezek menedzselésére szolgáló opciót, vagy én vagyok annyira béna, hogy nem találtam meg, pedig vagy háromszor átnéztem a teljes menüjét az utolsó betűig, egyedül a boot sorrendet tudom variálni. Csináltam egy screenshot-ot, ahol jobban látszik, hogy mi a problémám, nagyon remélem, hogy lehet vele kezdeni valamit, mert a hagyományos GPT-re átkonvertáló, újraparticionáló módszerek semmiképp sem működnek jelen esetben...

[link]

2016. febr. 29. 02:49
 4/11 anonim ***** válasza:
Hát ez egy 2TB-os vinyó. Nézd meg, mi van ráírva a címkéjén, és 2TB lesz.
2016. febr. 29. 05:26
 5/11 A kérdező kommentje:

Nem, ez nem egy 2 TB-s winyó, és pont itt a probléma, hogy bármit is csinálok, annak érzékeli. Anno, amikor megvettem, még látta mind a 3 TB-t, csak megformázni nem tudtam Win XP alatt nem UEFI-s alaplappal, aztán valamilyen programmal meg lett oldva, hogy legalább 2 TB-snek meg lehessen formázni, most meg visszacsinálni nem tudom, pedig kéne, hogy legyen rá valami megoldás...

Azért lőttem egy screenshotot arról is, hogy tényleg egy 3 TB-s winyóról beszélünk. :)

[link]

2016. febr. 29. 12:52
 6/11 anonim ***** válasza:
Próbálj már meg légy szíves az AOMEI-ről is egy Screenshotot linkelni. Az a gyanúm, hogy amikor 2 TB-osra lett particionálva, akkor a maradék partició nem kapott betüjelet (mivel az XP azt a területet nem látta) és ezért nem látja most a Windows. Valahogy elő kellene bányászni azt az 1 TB-ot, formázni kellene és betüjelet adni neki, aztán egyesíteni is lehet a két particiót. Ebben az AOMEI valószínűleg tud segíteni.
2016. febr. 29. 16:18
 7/11 A kérdező kommentje:
Az első screenshot-om AOMEI-ben készült. Letöröltem minden partíciót róla, nincs hozzárendelve semmi betűjel, de ha hozzárendelem, akkor sem fog többet látni, mint 2 tb. Azóta már wipe-oltam is, de nem használt az sem...
2016. febr. 29. 20:42
 8/11 anonim ***** válasza:

Rosszul fogalmaztam. Én egy ilyen képre gondoltam: [link]

De ha azt mondod, hogy csak 2 GB-ot lát, akkor biztosan úgy van. Próbáltad már telepítő programmal? Akár Win 8.1-gyel, akár Win 10-zel?

2016. márc. 1. 08:13
 9/11 A kérdező kommentje:
Igen, próbáltam Win10 és Win7 telepítő lemezzel is újra megformázni, de ott is csak 2 TB-osra tudom max. Egyik ismerősöm adott egy jó tippet, miszerint annak idején lehet, hogy manuálisan jumperrel, vagy valahogy BIOS alatt le lett korlátozva a kapacitása 2 TB-osra, hogy működjön XP alatt, ami után logikus is lenne, hogy ne mutasson többet, de sajnos a hátulján nem volt jumper, így vagy máshogy lehet átállítani, vagy pedig szofveresen lett megmókolva. Próbáltam a WD oldaláról letölteni a hivatalos hozzá való Acronis particionáló programokat is, de azok sem igazán hoztak sikert... :(
2016. márc. 1. 11:15
 10/11 A kérdező kommentje:

Jahh, a kért képet elfelejtettem mellékelni, itt van az is, így néz ki most:

[link]

2016. márc. 1. 11:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!