Melyik a jobb alaplap?
Miért lenne rossz?
Mondtam, h a jelenlegi 8600GT-nél az A8-ba épített VGA kábé kétszer erősebb.
Nem szükséges mellérakni videokártyát.
Pont ez ennek a rendszernek a lényege.
Azt azért tudod, h az A4, A6, A8, A10-es APU-k tartalmaznak egy viszonylag erős VGA-t is. Ezért nem kell melléjük videokártyát rakni, mert van bennük.
Persze amit te veszel A8-5600k-t, abban nem a legerősebb van, az A10-6800K-ban van a legnagyobb (HD8670), ami ebbe a foglalatba beletehető.
Lássuk csak:
VGA = videokártya
CPU = processzor
IGP = integrált videokártya (Integrated Graphic Processor)
Picike, kis teljesítményű video chip, h az alaplap tudjon képet kiadni. Régebben az alaplapokra volt a chipkészletekbe integrálva, de egy ideje már a processzorokba van integrálva.
APU = CPU + IGP (Accelerated Processing Unit)
Az AMD nevezi így a processzormag mellé rakott viszonylag nagy teljesítményű IGP-vel szerelt egységeit.
Jellemzően ezek az A-sorozatú AMD APU-k.
Azt meg onnét tudom, h melyik videokártya mnilyen erős, h vannak erre benchmark oldalak, ahol össze vannak hasonlítva az egyes videokártyák ereje, így könnyű kikeresni, h melyik mit tud. (nagyjából)
A másik meg az, h évente amikor megjelennek az új generációs VGA-k, processzorok, akkor ezeket tesztelni szokták, így megtudjuk, h az előző évi generációhoz képest mennyire erősebbek.
Na ilyenkor egy egy ilyen teszt 15-20 oldal is nemritkán, és ezeket az ember elolvassa mondjuk a Prohardveren, és így elmondhatom, h képben vagyok a VGA-k teljesítményét illetően.
Igaz, h a 8600GT már régi kártya, de emlékszek rá, tudom hova sorolni, tudom, h mit tud.
Szóval ha az eddig elég volt, akkor az A8-as konfigba nem kell tenned VGA-t, mert elég lesz bőven a processzorba integrált is.
Igen, újra kell telepíteni.
Lehetséges, h elindul a Windows, de kiabálni fog, h megváltozott a hardverkörnyezet, esetleg kékhalállal elintézi.
De majd meglátod.
Van rá esély, h elindul, és feltelepíti magának a szükséges hardvereket, majd kér egy újraindítást, és tudta használni tovább, de ez nagyon ritka.
Többnyire ilyenkor újra kell telepíteni.
És igen, nem kell bele tenni videokártyát.
Azt hittem direkt azért veszel A sorozatú AMD cuccot, mert ebbe már van egy viszonylag jól használható VGA is. Ezek szerint nem.
Hát akkor örüljél, az alaplapon hátul lesz videokimenet, nem kell bele tenni VGA-t.
Ez az alaplap amúgy:
Vagyis 3 féle van belőle (rev1.0, 1.2, 3.0), nem tudom a tiéd melyik lesz, a lap sarkában fel van tüntetve - ha az eladó nem közölte már eleve.
Te figyelj, hányszor írjam még le?
Ha eddig a 8600GT megfelelt, akkor amit most veszel, az kábé annál kétszer erősebb lesz.
Eddig miért nem vettetek a 8600GT helyett valami erősebbet?
Eddig nem hiányzott egy erősebb?
Akkor ez után sem fog..
Ha meg majd lesz rá pénz, akkor vehettek hozzá egyet azok közül amiket felsoroltam:
HD6850/HD6870, HD7770 15-20ezer között
vagy HD7850/HD7870 20-25ezer között
Vagy ha van pénz, akkor természetesen lehet drágábbat is venni, pl. GTX750Ti 30-35ezerért.
Persze van még ezer féle kártya, de ezek a legjobb ár/érték/tudás arányúak az adott ársávon belül.
MEMÓRIA:
A jelenlegi M2A-MX-lapban DDR2-es memóriák vannak.
Amit most vesztek, abba DDR3-ast kell tenni.
8giga DDR3-as ram kábé 8-10-12ezer Ft.
Vagy 2×4-et vesztek, vagy egy 8gigás modult.
Az AMD APU-jai jobban működnek, ha dual channelben van két modul hajtva. Tehát célszerű 2×4gigát venni, vagy 2×8-at.
De tudni kell, h 8giga ramnál többet nem igényelnek a játékok, meg úgy általában tervezőprogramokon, képszerkesztő/videoszerkesztő-programokon kívül semmi.
Szóval 2×4 elég lesz még sok évig.
Mivel az alaplapon csak 2 sín van, ezért abban ne gondolkodj, h 2×2gigát vesztek, aztán majd még 2×2-t melléraktok, h meglegyen a 8giga.
2×2-t inkább nem ajánlanék, még akkor sem, ha úgy vagy vele, h most "kezdésnek" vesztek 2×2-t, aztán majd később eladjátok, és vesztek helyére 2×4-et. Nehéz lesz eladni a 2×2-t, mert 4giga ram kevés, vagyis inkább 8 gigát keres mindenki, eljárt már az idő a 4gigás gépek felett.
Én itt szoktam ramokat venni:
Ha végignézed, elég sok kitet árulnak 2×4GB 1600MHz kiépítésben 10ezerért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!