Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A laptopok tervezésében...

A laptopok tervezésében konstrukciós hiányosságokat miért nem küzdik le így?

Figyelt kérdés
Olvastam egy oldalon, hogy nagyon sok laptop tönkremenetelét az okozza, hogy a felhasználók az ágyban használják, így a készülék alul nem tud rendesen levegőhöz jutni amit aztán oldalt vagy hátul kifújhatna. A kérdésem, hogy miért nem oldják már meg, hogy a gépek felül azaz a billentyűzet felől a hangszóróknál lévő rács körül szívjanak levegőt be és oldalt vagy hátul fújják azt ki? Nem értem, hogy ezt az évtizedek óta fennálló nevetésesen egyszerű áttervezési hibát miért nem képesek megoldani? Olvashattuk, hány és hány lakástűz is volt már ilyen dolgok miatt. Vajon szándékos, hogy a gyártók ezt a problémát nem oldják meg? Talán piaci haszonremény van emögött? A probléma azt hiszem nem lehet ismeretlen a nagy gyártók előtt, de azok előtt sem akik a szabványokat "diktálják" hogy minek milyennek kell lenni vagy minek hogy kell megfelelni a forgalmazhatóság tekintetében. Kicsit olyan ez mint ha a telefon gyártók nem akarnának tudomást venni arról esetleg, hogy a telefon tönkremehet ha az élethelyzet szerű használat miatt a fülünkhöz tesszük. A laptopokat is manapság mindenki ágyban használja, kivéve az informatikusokat akik sík terepen, asztalon laptop hűtővel... De az átlag ember az nem! A konyhai gépeknél, háztartási gépeknél felkészítik a gépeket arra, hogy átlagos ember használja. A laptopokat miért nem ??

#hűtés #forróság #laptop #ágyban használat
2016. jan. 30. 13:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

rengeteg laptop van hűtővel a hátulján..

miről beszélsz?

2016. jan. 30. 13:50
 2/11 A kérdező kommentje:
Olyan hűtőről beszélek, ami a levegőt nem alul szívja be és oldalt vagy hátul fújja ki hanem pont azért, hogy a levegőt FENT a billentyűzet felől szívja be és úgy fújja ki oldalt! Hiszen, ha leteszi valaki az ágyra, óvhatatlanul is az alsó "szívó" nyílás lefedődik és ha ott nem tud mit beszívni teljesen érthető, hogy oldalt vagy hátul nem fog tudni mit kifújni így nem lesz hűtő hatása sem. Hm?
2016. jan. 30. 14:05
 3/11 anonim ***** válasza:

Ha leteszed az ágyba nem csak az alsó nyilások lesznek elfedve hanem az oldalsók is.

Legalábbis az én takaróm puha, belesüpped a laptop.

2016. jan. 30. 14:13
 4/11 anonim ***** válasza:
A ventillátort könnyebb vízszintesen elhelyezni, mint függőlegesen. Nagyobb felületen könnyebb beszívni a levegőt. Kifújáskor ennek már nincs akkora jelentősége.
2016. jan. 30. 15:30
 5/11 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam, hogy a ventilátort esetleg pontosan fordítva lehetne elhelyezni, a beszívás nyílásához (a ventilátor közepéhez) pedig egy kürtőn át lehetne friss levegőt szívatni felülről, a kifújás is lehetne felül egy másik ponton. Én ezt nagyon súlyos megoldatlan de mégis egyszerűen megoldható dolognak tartom amikor műanyagból olyan kürtő fröccsenhető a gépekbe amilyet csak akarnának.

"Egy 25 éves fiú meghalt abban a tűzben, amit a szomszédok vettek észre az ablakon sűrűn kiáramló füstből. Ők értesítették a tűzoltókat is, de a fiú életét már nem lehetett megmenteni. A szakértők szerint az történhetett, hogy a bekapcsolt készülék ventillátora nem kapott elég levegőt, a készülék emiatt túlforrósodott, és kigyulladt. A fiú a tűzre nem ébredt fel, vélhetően szén-monoxid mérgezés okozta a halálát.

Egy 56 éves férfi halálát is a laptop okozta Vancouver-ben nemrégiben, itt is a laptop túlfűtöttsége okozta a tragédiát. Az ülőgarnitúrára helyezett készülék ventillátora itt sem jutott elegendő levegőhöz, ami a lítium-ion elemek túlfűtöttségét és a tüzet okozta. "

2016. jan. 30. 15:44
 6/11 anonim ***** válasza:
Hát figyelj... Szedj szét egy gépet, készíts egy prototípust, kérj meg valakit hogy gyártsa le neked (mondjuk 3d nyomtatóval), és teszteld!
2016. jan. 31. 09:26
 7/11 anonim ***** válasza:
Hozzáteszem, az üzleti laptopok úgy vannak kialakítva hogy képesek elvezetni egy pohárnyi, a billentyűzetre kiömlő folyadékot, így onnan a levegőt nem igazán elönyes szívni.
2016. jan. 31. 09:53
 8/11 A kérdező kommentje:
Aki üzleti laptopppal mászkál az már legyen olyan felelős, hogy nem önt bele semmit. Egyébként, a háztartásokban szerintem lényegesen több a laptop és egyre több fiatal kezébe, ÁGYÁBA kerül be laptop, tehát több, mint fontos a kérdés és a felvetés szerintem. Arról nem beszélve, hogy most jelzett egyik informatikus ismerősöm aki szerint a szervizek tele vannak az ebből fakadó halott alaplapos vagy videóvezérlős laptopokkal. Ha találkozott már valaki nem alul beszívós oldalt vagy hátul kifújós hűtővel ellátott, ágyba vihető laptoppal jelezze, mert a típust szívesen szemügyre venném!
2016. jan. 31. 13:12
 9/11 anonim ***** válasza:

Megmondom én neked miért nem tervezik meg így ahogyan mondod..mert nem mutat senki akkora érdeklődést efelé, hogy azt mondja az egyik cég, hogy ő megcsinálja

ha te csinálsz egy márkát, ahol laptopokat gyártasz, és ezzel beújítasz, és emiatt leszel sikeres akkor az a te érdemed, de nem hiszem, hogy ez ekkora kunszt lenne a legtöbb embernek, csupán magadból indultál ki

de a is lehet, hogy rosszul látom, és az egész ipar nem vette még észre ezt a hiányosságot

2016. jan. 31. 13:39
 10/11 anonim ***** válasza:

Én üzleti kategóriás laptopokat szoktam venni, épp azért, mert jobbak, megbizhatóbbak, és még szétszedni is könnyebb, kis túlzással nem kell kiszedni az alaplapot ahhoz, hogy berakj egy új memóriát.

Bár erről a "vizállóságról" nem hallottam, de az inkább előny, mért szeretnéd, ha ezt nem tudná?

Egyébként a jövő arra felé megy, hogy nem lesz mozgó alkatrész egy laptopban mert elég teljesitményt fog adni egy olyan proci is, ami nem melegszik annyira, amit maga az eszköz el ne tudna vezetni ventilátor nélkül.

Optikai meghajtót is egyre kevésbé raknak a gépekbe, és ma már egy 1 terrás SSD sem megfizethetetlen.

Nyilván lesznek (legalábbis még egy jó ideig biztosan) oylan laptopok is, amik jobb teljesitménnyel rendelkeznek, ezekben még szükség lesz hűtésre, de nem az átlagemberek fogják használni, és nem is az ágyban.

Szóval felfedezhetsz egy "új" levegő áramoltatási irányt (bár én úgy látom neten, hogy azért vannak iylen laptopok), de remélhetőleg már nem sokáig lesz szükség az egész hűtésre.

2016. jan. 31. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!