Lelassult a gépem, többet tölt, akadozik. Mi lehet a probléma?
1 hónapja azt vettem észre, hogy a számítógépem néha akadozik (pl youtube videóknál, és játékokban), többet tölt(pl oldalak betöltésekor, vagy játékokban).
Processzor: Intel Core i7 4790K
Memória: Kingston HyperX 12GB DDR3 1600Mhz
Videókártya: ASUS GeForce GTX980TI-6GD5 6GB
Op. rendszer: Windows 10 Home 64bit
Alaplap: Ashock B85M PRO4
Merevlemez: 1TB Seagate 3.5" 7200rpm winchester
(ST1000DM003),
120GB Kingston SSD SATA3 2.5" meghajtó
(SV300S37A/120G)
Optikai meghajtó:LG GH24NSC0 SATA DVD író fekete OEM
Ház: XDL Happy 31B
Tápegység: Chieftec 700W Smart tápegység (GPS-700A8)
Tehát elég vaskos egy jószág, éppen ezért írok, mert nem kéne neki egyáltalán akadoznia. Amint észrevettem a lassulást, azonnal újraraktam a windowst az ssd-re, de semmit nem változott. A tálcán a jobb sarokban az internetjelző X-et mutat, miközben van internet. A bootolásnál a bejelentkezés előtti töltésnél betölt, aztán szokatlanul elsötétedik a kép, és megint betölt, de ilyenkor a kis töltést jelző kör 'laggosabban' mozog. Gépelésnél néha nem azonnal írja a betűket, hanem pár sec késéssel. Az 1 éves processzoron a gyári hűtő van, egy éve nem volt pasztázva, azóta is a gyári paszta van rajta. A gépet oldallap nélkül használom, de semmilyen állat nem mászkál szabadon a szobában, és az asztalon van maga a gép. A hdd-n fontos adatok vannak, tehát ezt nem formáztam le, megeshet, hogy ezen bújt meg egy vírus? Ezekre gondolnék, hogy ezek valamelyike okozta a lassulást. Portalanítom havonta, tehát a porral nem lehet gond.
Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha nem elegendő az információ, írjátok le.
Szóval az lenne a kérdésem, hogyha egy új processzor hűtő, processzor pasztázás, és egy új hdd újítása után is lassú marad, akkor mi a teendő?
ASRock Fatal1ty Z97 Killer
alaplap pl.
ebbol eleg sok valtozat van
gephazad vagy elrakod vagy arulod majd (sokat hasznaltpiacon sajnos nem er, 2ezer kb.)
alaplapod szinten ha garit atudod adni akkor 15ert minimum arulhatod
a tapegyseged szinten, ha gari atahato az is min. 15ert arulhato
hardverapro.hu
cpu hutonel meg majd Noctua, be quiet! ekkel szemezges elsonek
alaplapnal jo lenne tudni meddig mesz el
es netan 980Ti SLI t tervezel e
a fenti az crossfirex es (ezt altalaban mind tampgatja ha tamogat tobb vga s rendszert, nvidia sli t viszont a dragabbak altalaban)
MSI Z97S SLI Krait Edition
egy olcso sli s lap
Ezeket néztem ki azok közül amiket ajánlottál:
Táp:Corsair RMx Series RM650x 650W
Alaplap: ASRock Fatal1ty Z97 Killer
Cpu hűtő: Noctua NHU09BSE2
Ház: NZXT S340
(Szólj, ha te másképp választanál)
Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget, és a tippeket!
#13 ez igy nagyon tokeletes lenne a fenti konfigba behelyetesitve
aztan ha oszeraktad oket, mindent szinten tokeletesen, kabeleket elvezetve es figyelve mindenre
akkor remeljuk 99% eselyel hogy nek kell viszaterni tovabbi problemak kutatasara
hasznalj CCleaner t vagy valami hasonlot de talan ez a lejobb, es minden felesleges dolgot löj ki vele amit nem hasznalsz
ssd re ne nyomj lapozo faljt, ennyi rammal ki is kapcsolhato
#13 ilyesmikkel kellett voln mar eloszor venned egy ilyen kategoriaju gepet es annyira sok pluszt nemnis jelentenek, nem igaz?
Sajnos még nem változott a kérdésben lévő konfig, de újabb problémát fedeztem fel:
A Videokártyám Memória Órajele néha felugrik max (7010) mhzre aztán vissza megy normálra (810mhz), aztán megint random felugrik és vissza. Amikor a facebook kezdőlapon görgetek lefele, akkor biztosan felugrik, de nem csak ilyenkor. Az előbb pedig felugrott 7010 Mhzre és úgy is maradt. Szépen melegedett a kártya, úgy hogy csak egy böngésző volt megnyitva. Próbáltam korábbi derivert is felrakni, különböző op. rendszereken is megnéztem, de semmi változás.
#15 tapot nagyon ideje lenne lecserelned pedig
nem jo moka amiatt meregdraga hardvereket is lecserelni ha kart tesz bennuk...
mint irtam mar szerintem be kellene vizsgaltatnod (rendes szamtech muszeresz szakemberrel) a a mostanit hasznalnad, de ez inkabbnideglenesre jo
az hogy nem ugrott vissza orajele es melegedett az a gond
az nem problema ha leveszi orajelet, ez termeszetes jelenseg amibol csak elony van nem hatrany
ha nincs szukseg nagy teljesitmenyre energiagazdalkodas miatt (meg halkabb/huvosebb mukodes miatt) leveszi orajeleket, nem csak vram hanem gpu, es a cpu orajeleit is leveszi
persze ki lehet kapcsolni csak nincs ertelme
akkor van ertelme cpu nal ha >hozzaertoen< megfelelo >okkal< teszed ezeket
vga nal viszont nem kell piszkalni, majd normalis tappal es hazzal ha gondolod felfele tuningolod, bar igazabol minek?...
nem lehet megjosolni semmit, de elobb rendbe kellene razni geped osszeallitas teren ugy ahogy fentebb irtad azokra a hardverekre lecserelve
a gond amugy pontosan micsoda? nem nagyvarosban elsz? netan nem magyaro n? vagy penz hianyzik?
referencia huteses a 980Ti?
mert akkor huzni nem igazan fogod tudni
es tapon meg hazon kivul a sajat ref. hutese miatt melegedhet
menyire melegedett?
amig nincs uj tapod (netan stb. is) addig lefixalhatod "gyengitheted" cpu es vga orajeleit amenyire lehet es amin még tudod hasznalni
de szerintem ez a piszkalas se feltetlen lesz jo hatassal ha problema van geppel/tappal
Igen, sajnos referencia hűtéses a gpu, mert túl elhamarkodottan lett vásárolva. Azóta ez a darab nem is kapható már...
Néhány hónapon belül le lesznek cserélve az említett hardware-ek. Sajnos a pénz hiányzik még rá.
Igazából az a gond, hogy nincs köztes működés, tehát vagy min mhzn fut, vagy maximumon. Ha egy kicsit is igénybe veszem a kártyát, azonnal max mhzre ugrik, és melegszik. Ennek keresem az okát. Eddig a legmagasabb amit láttam, az 85 fok volt. Emellett a játékokban is egyre többet akad, mivel folyamatosan max mhzn fut, akármilyen játék legyen az. Emellett ugye még a böngészőben is felugrik maxra, amint pl. lefele görgetem a weboldalakat. Ennek a problémának keresem az okát. Egyenlőre, ha valamilyen módon nem 'javul' meg, akkor addig elővigyázatosság céljából nem indítok el játékot, amíg a hardware cserék meg nem történtek.
#18 legujabb driver van fent?
windows melyik? felfrissiteted teljesen?
megprobalhatod azt hogy letorolsz minden nvidia driverel kapcsolatosat a geprol utana a legfrissebet feltelepited
ujrainditod gepet mikor mindent letoroltel aztan geforce vagy nividia oldalarol a legujabb te vga d hoz valo driver legyen ami nem beta
ha felteted akkor is inditsd ujra
bios resetet probaltad mar?
vagy ios load setup default -al
automatikusan milyen programok futnak? (indulastol)
van olyan ami nem kell vagy nem tudod mi? mert azokat ki kellene loni
amugy meg kulso hdd sem artana biztonsagi mentesek miatt is, iletve ebol adodoan igy leformazhatnad geped vagyis osszes particiot is torolhetned es teljesenntisztan ujratelepithetned
hogy a szoftveres gondok kiiktatodjanak ha vannak
de egy virus stb. nem arra menne hogy a vram orajelet csak max ra engedje
ha szoftveres gond van akkor driverel van
Most Windows 8.1, felfrissítve.
A drivereket már többször is letöröltem, majd újra telepítettem. Semmi nem változott.
A BIOShoz sajnos soha sem értettem igazán, annyit csináltam, hogy az exit fülnél beállítottam mindent 'defaultra'
Automatikusan indul a Steam, az Asus GPU Tweak II,és az az Nvidia Geforce Experience(ezen belül a shadow play offon van)
Igen, a külső vinyon már gondolkoztam, amint tudok, beszerzek egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!