Lelassult a gépem, többet tölt, akadozik. Mi lehet a probléma?
1 hónapja azt vettem észre, hogy a számítógépem néha akadozik (pl youtube videóknál, és játékokban), többet tölt(pl oldalak betöltésekor, vagy játékokban).
Processzor: Intel Core i7 4790K
Memória: Kingston HyperX 12GB DDR3 1600Mhz
Videókártya: ASUS GeForce GTX980TI-6GD5 6GB
Op. rendszer: Windows 10 Home 64bit
Alaplap: Ashock B85M PRO4
Merevlemez: 1TB Seagate 3.5" 7200rpm winchester
(ST1000DM003),
120GB Kingston SSD SATA3 2.5" meghajtó
(SV300S37A/120G)
Optikai meghajtó:LG GH24NSC0 SATA DVD író fekete OEM
Ház: XDL Happy 31B
Tápegység: Chieftec 700W Smart tápegység (GPS-700A8)
Tehát elég vaskos egy jószág, éppen ezért írok, mert nem kéne neki egyáltalán akadoznia. Amint észrevettem a lassulást, azonnal újraraktam a windowst az ssd-re, de semmit nem változott. A tálcán a jobb sarokban az internetjelző X-et mutat, miközben van internet. A bootolásnál a bejelentkezés előtti töltésnél betölt, aztán szokatlanul elsötétedik a kép, és megint betölt, de ilyenkor a kis töltést jelző kör 'laggosabban' mozog. Gépelésnél néha nem azonnal írja a betűket, hanem pár sec késéssel. Az 1 éves processzoron a gyári hűtő van, egy éve nem volt pasztázva, azóta is a gyári paszta van rajta. A gépet oldallap nélkül használom, de semmilyen állat nem mászkál szabadon a szobában, és az asztalon van maga a gép. A hdd-n fontos adatok vannak, tehát ezt nem formáztam le, megeshet, hogy ezen bújt meg egy vírus? Ezekre gondolnék, hogy ezek valamelyike okozta a lassulást. Portalanítom havonta, tehát a porral nem lehet gond.
Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha nem elegendő az információ, írjátok le.
Szóval az lenne a kérdésem, hogyha egy új processzor hűtő, processzor pasztázás, és egy új hdd újítása után is lassú marad, akkor mi a teendő?
Gephaz: Minek vetted? Ha megoldhato elhelyezese akkor gephaz nelkul is hasznalhato a gep, jobb is lenne ugy egy ilyen gepnel amig normalisra nincs penz, ezzel 5ezret sporoltal voln. Ha meglevo akkor sem tuszkoltam voln bele ezt a gepet.
Processzor: minek a K -s ebbe a lapba? vegulis mindegy de 5ezret s simaval sporolhattal volna. Vagy pedig egy Z -s alaplapot vettep voln ala.
Alaplap: Mivel SSD is van a gepben ezert H87/97/Z87/97 -es alaplap hasznos lett volna.
Memoria: Ha ezt igy vetted ertelmetlen szerencsetlen variacio 2x 8GB (16GB kellett voln). Ha meglevo volt akkor is ilyen variaciora kelett voln kijavitani.
Tapegyseg: Itt a fo gond, vettel egy abszolut ertelmetlen gyartasu, legalsokategorias irodai tapegyseget. Mindezt egy abszolut csucskategorias cpu+vga paros ala. Azt a kb. 5-10ezer pluszt sajnaltad vagy legalabb azt hogy arban egy normalist vegyel...
Ez teljeseggel erthetetlen, tapot ebben a gepben mindenkepp cserelni kell, akkor van gond ha tonkre tett valamit.
Mindjart felsorolok par tapot vegen.
Jo tappal lehet a tobbi hibaforrast keresni csak.
Ezt meg bemereted vagy annelkul elkezded arulni. Hasznalni ebben nem erdemes.
SeaSonic S12II, M12II, 520, 620
EVGA G1 650
EVGA GS 550
be quiet! Straigth Power E10 500 (CM is)
be quiet! Power Zone 650
Corsair RMx 550
EVGA G2 550
olcsobban:
FSP Aurum S 400, 500 pl.
ezeket csak fejbol irtam.
Gephaznak meg legalabb egy Raijintek Arcadia kellene, ha csak nincs tervbe valami komolyabb.
Tapnak nem feletlen kell komolyabb ha nem lesz egy premium tuningra valo alaplapod is kesobb... De még ekkor sem feltetlen kell hisz amitket irtam lazan birjak a legtobbjuk (evga g2, corsair rmx...)
Off: Kontár miért baj, ha így vannak a ramok? (nekem 8+2gb ramom van)
On: Elé hülye konfig, mikor vetted? Alaplapot, tápot és házat kéne cserélni
Kontár: Előszöris köszönöm a hosszú, igényes választ.
Akkor Raijintek Arcadia ház jó lesz, ha mindezeket, amiket leírtál, meg is veszem?
Táp: Corsair RM650 650W CP-9020054-EU(ezt néztem ki,igaz, pont ezt nem irtad, de szólj ha ez nem lenne jó),
Alaplap: Z97 (Ezen belül megköszönném, ha tudnál, pontos fajtát, és márkát mondani, ami jó.)
Memória: Amíg a fontosabb dolgokat nem veszem meg addig így marad, de idővel bele fog kerülni 2x8g
Még pár kérdés:
A processzor hűtőt, amíg a procit nem húzom, nem szükséges lecserélni? Milyen időközönként ajánlatos pasztázni a processzort? Vízhűtésről mi a véleményed? Milyen komolyabb dologra gondoltál, ami miatt jobb ház kéne a Raijintek Arcadia-nál?
A választ előre is köszönöm!
nem olyan jo vetel majdnem 40ezerert
tuningos gepnel nem a watt ot kell elsonek emelni hanem a minoseget
vagyis a Watt ra plusz penzt kell aldozni
geped egy megfelelo 400 as is lazan viszi
ugy mint a SeaSonic Platinum 400 pl. ez is 40 koruli es egy komolyabb tuningot is bir
de atnezem majd kinalatot mit lehet még valasztani
Raijintek Arcadia jo igen egy ATX alaplaphoz is (de a te hazad is szerintem) egy max. 16cm magas cpu hutohoz, hosszu vga khoz is
tapegyseghez is
szabvanyosak a hardverek altalaban
de ha feljebb mesz
NZXT Source S340 20ezer kb. es tobb szinben kaphato
egy kis iras rola:
igen a memorai cserevel raersz, annyira nincs gyakorlati jelentosege, de megis rosszul mutat, igy venni nagyon ertelmetlen (ha egyszere veszed aszimetrikusan)
gyari cpu huto jo gyari orajelre, gephaztol fuggoen (szelozes) meg szobahomerseklettol
gyari is birhat 200MHz koruli tuningot legalabb ugy hogy hofok boven normalon belul marad ez terhelve 60fok vagy kevesebb idealisan
pasztazni eleg lehet mikor szukseges (egyre jobban melegszik) de amugy 1-2evente elgondolkodhatsz rajta de nem ez a fontos
a takaritas a sokkal fontosabb erre is hanigeny van, kb felevente nem art atnezni eendesen gepet, foleg a tapot es a tap allatti porszurot (ha mar lesz ilyen gephazad)
fent a tap azert nem jo mert a gep meleget kenytelen beszivni...
vizhutesnek nincs sok ertelme, inkabb megjobb gephazra szand a penzt ha gondolod
egy leghutes komolyabb tuningra is eleg es megkapod 25ezerig kb.
egy vizhutesre joval felette erdemes kiadni akkor isninkabb ha egyedileg tervezed es nem keszet veszel,
de viszhutest inkabb latvanykent szoktak hasznalni mint mas miatt
de a.szerintem egy duplaventis leghutes is eleg latvanyos
mar ha ez szamit
komolyabb gephazban valakik szinten latvany miatt gondolkodnak, vagy mert sokmindent vesznek gepbe, netan az altalad emlegetett vihutest is
meg ami fontosabb hogy megjobb szelozes, meg maszivabb anyaghasznalat, hagszigeteltseg, konyu eszkozmentes szereles stb...
alaplapokat es tapegysegeket mindjart nezek
ha 650 est szeretnel mindenkepp akkor
Corsair RMx 650 (jobb mutatojuk van ezeknek az ujaknak mint a regi sima RM eknek)
Corsair RMi 650 (vagy RM650i, ez digitalis szinten jobb mutatokkal)
ha nem akkor:
XFX XTS Series 460W (seasonic platinum belsos, olyan mint a 400 as amit emlitetem vagyis venti nelkuli (ezt nem irtam elobb))
de ha feljebb mesz irok meg parat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!