Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Szerintetek melyik a legmegbíz...

Szerintetek melyik a legmegbízhatóbb adattárolási módszer?

Figyelt kérdés
Rengeteg adatom van (programok, játékok, filmek, zenék stb.) és szeretném, ha nem vesznének el. Cloud módszert nem igazán akarok választani, mert offline is szoktak kelleni nekem az adatok. Egy nagyobb (belső) HDD-re gondoltam, amit csak erre szánnék, és ami nem lenne rendszeresen használatban, csak ha menteni kellene rá. USB-s HDD-kkel nem igazán volt szerencsém, mert rendre elvesztek róla az adatok, egy-egy újracsatlakoztatás után. Mit gondoltok? Jó erre a célra a "hagyományos" winchester?

2015. dec. 26. 07:40
 1/6 belapus ***** válasza:
100%
Úgy gondolom, hogy ebben az esetben nem csak egy helyen kell tárolni az adatokat.Mindenről mentéseket ajánlott készíteni.Akár egy belső és egy külső adattároló is jól jöhet.
2015. dec. 26. 08:14
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy dologhoz nem férhet kétség: ha csak egy helyen tárolod az adataidat, akkor csak idő kérdése, hogy mikor vesznek el.

Teljesen mindegy, hogy milyen technológiával tárolod, aza dathortdozó egyszer úgyis megadja magát.

Belső HDD: túl azon, hogy ez sem örök életű, elég bekapnod egy cryptolockert, és el is veszett mindened.

Külső HDD: egy fokkal biztonságosabb, mivel a tartalma csak akkor érhető el, ha csatlakoztatod a géphez. (Így pl. egy vírustámadás vagy véletlen törlés ellen jobban védve vannak az adatok.) Viszont a tapasztalatom azt mutatja, hogy ezek az eszközök kicsivel könnyebben hibásodnak meg, mint a belső HDD-k.

Pendrive, memóriakártya: hasonló, mint a külső HDD, csak nem mechanikailag fog tönkremenni. A kettő közül a pendrive a sérülékenyebb, mivel az elektronikája relatíve könnyen el tud szállni.

DVD, Blu-Ray: szerintem nem kell ecsetelnem, hogy mennyire nem örök életű adathordozók, viszont ahhoz nem férhet kétség, hogy amit egyszer felírtál rá, azt onnan csak fizikai sérülés (vagy amortizáció) tüntetheti el.

Az én technikám a következő:

Kezdjük azzal, hogy a dokumentumaimat nem a Dokumentumok mappában tárolom, hanem egy külön partíción, így egy újratelepítéskor nem áll fenn a veszélye, hogy véletlenül elvesszenek. (Meg így praktikus is.)

A fényképeket ha megtelik a fényképezőgép memóriakártyája, egyből kiírom Verbatim DVD-re (nem szokásom reklámozni, de szerintem az a legjobb), ami aztán megy a szekrénybe, a többi közé. Egy másolat pedig a külső vinyómra kerül. A jobbakat pedig a gépem erre rendszeresített meghajtójára is felmásolom. (Sőt, a legjobbakat ki is szoktam dolgoztatni, nem csak biztonsági okokból, hanem mert egyszerűen könnyebb úgy a rokonoknak, ismerősöknek, vendégeknek mutogatni a fényképeket.)

A különböző dokumentumaim, munkáim hasonló módon kerülnek tárolásra.

Továbbá a dokumentum-meghajtóról (aminek a tartalma gyorsabban változik) kb. évente készítek biztonsági mentést.

2015. dec. 26. 08:56
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A legbiztonságosabb jelen pillanatban a DVD/bluray lemez. Az nem fog elromlani, megfelelő tárolás esetén több tíz évig kibírja. Az más kérdés hogy nem túl költséghatékony, főleg nagy adatok tárolásánál. Én például a családi fotókat lemezen tárolom, nem kell attól félnem hogy tönkremegy a HDD vagy az usb kulcs.

Nagy mennyiségű adatok tárolására külső winchestert javasolnék, abból is a 3,5-öst. Ezeknek saját tápjuk van, nem az usb-n keresztül kapják az áramot, sokkal üzembiztosabbak, mint a két és felesek. És hát ahogy előzzem is mondták, mindenképp legalább két helyen tárold, mert ezekkel az eszközökkel bármikor történhet valami.

2015. dec. 26. 09:28
 4/6 anonim ***** válasza:

Tök mindegy mire rakod, csak legyen meg az adat legalább két különböző eszközön. Én a GB/ár mutató miatt HDD-t javasolok.

G.

2015. dec. 26. 10:21
 5/6 anonim ***** válasza:

Én DVD-re és Blu-ray-re nem mentenék, volt már "szerencsém" felírt adattal, ami 2 hónap múlva már nem vagy csak részben volt olvasható.

Na jó, valójában csak DVD-vel volt ilyen tapasztalatom.

Áruházban vettem a lemezeket, Verbatim, TDK meg hasonlók.

Pioneer és Plextor íróval is jártam így, amelyeket "a legjobbnak" mondanak.

Talán ezekből a MDisc megjelölésűek a jók és tartósak, de ehhez kell olyan meghajtó is, amely támogatja e típust, valamint ezek drágák még.

Ha az USB HDD-t megfelelően használod (nemcsak lehúzod adatmentés végén, hanem a "Hardver biztonságos eltávolítása" segítségével távolítod el, akkor nem szoktak meghibásodni.

Ismerős gyakran lehúzza anélkül, hogy biztonságosan eltávolítaná, aztán csodálkozik, hogy a legközelebbi csatlakoztatás alkalmával a fájlrendszert sem ismeri fel, vagy panaszkodik a Win, hogy javítani kellene...

Az USB külső házban lévő merevlemez belső merevlemez, tehát ugyanolyan, mintha belső lenne.

Jaa, meg vannak az úgynevezett "egybe" konstrukciók, amikor a gyártó adja el úgy a merevlemezt, hogy házzal egybe van építve, na olyat nem vennék, csak olyat, amelybe bele kell tenni.

Szóval én inkább USB-s külső merevlemezekre mentek adatokat és minden esetben szabályosan távolítom el a meghajtót.

2015. dec. 26. 11:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Előzőből kifelejtettem, hogy van egy nagyobb kapacitású lemez, amelyen minden adat rajta van, ez szintén külső házban van, erre mentek mindent, aztán ami még nagyon fontos, azt még egy másik lemezre is mentem.

Bár valószínűleg a tlejesen biztos módszer a három helyen történő tárolás lenne.

Külső USB-s házban történő merevlemezre való mentés esetén először nem árt összehasonlítani a könyvtárakat, némely házak szoktak hibázni (valahány MB átmásolása után hirtelen megváltozik az adat), ezt elég megvételkor letesztelni hogy nincs -e ilyen hibája.

Ha nem tudod miként kell összehasonlítani könyvtárakat, egy nagyméretű rar tömörítvénnyel is lehet tesztelni, ha a cél oldalon nem tudod kicsomagolni másolás után akkor van a probléma.

2015. dec. 26. 11:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!