Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Megéri két vagy több SATA3-as...

Megéri két vagy több SATA3-as SSD-t RAID1-be kötni sebesség növelés érdekében?

Figyelt kérdés
Ha nem, akkor RAID0-ba több kicsit a tartósság érdekében, hiszen ha jól tudom minél nagyobb az SSD annál kisebb az élettartama.

2015. dec. 7. 17:19
 1/4 anonim ***** válasza:
69%
RAID0-nak semmi köze a tartóssághoz, és minél nagyobb az SSD, annál tartósabb (élettartamot újraírásban adják meg, és értelemszerűen 240GB-ot nehezebb teleírni, mint 60-at). RAID1 az, ami jobban bírja a strapát, mert ott tükrözve vannak az adatok, RAID0-nál pedig szét van osztva. Olvasás szempontjából ugyanazt tudja a kettő.
2015. dec. 7. 17:23
 2/4 T/Z ***** válasza:

Nem érdemes RAD0-ba kötni az SSD-ket, mert alig lesz gyorsabb. Inkább egy nagyobbat használj kettő kisebb helyett.

Meg egy gyors sata3-as SSD-vel elérhető 5-6 másodperces boot időn már mit akarsz gyorsítani? :D

[link]

"a jól tudom minél nagyobb az SSD annál kisebb az élettartama"

Erről valami linket?

Mert ez marhaság, nem tudom minek terjeszt ilyet bárki is..

Ha adatbiztonságra vágysz, akkor meg a RAID1 ami ugyanazt tükrözi a második ugyanakkora kapacitású meghajtóra, <-- de ez pazarlás.

Alakíts ki pl. egy RAID5 tömböt 4-5 meghajtóból. Ha a tömbből egy kiesik, kicseréled egy újra, és a másik diszkeken levő adatokból visszaállítódik a kiesett lemez tartalma.

De ilyet otthonra nem szoktunk csinálni.

A legjobb az, ha a fontos dolgokból (pl. fénykép gyűjtemény) van mentés egy külső merevlemezen, vagy egy másodlagos gépen.

Az SSD élettartamát meg úgy növelheted, ha 10% üres helyet mindig tartasz rajta, h a Trim jól tudjon működni. De ha nem így teszel, az oprendszer úgyis jelzi, h nincs elég szabad hely a Trim biztonságos működéséhez.

És azt is tudni kell, h ez az élettartam dolog kicsit túl van reagálva.

Agresszív, intenzív használat mellett (torrent pl.) még mindig csak ~10 év alatt lehet azt a mennyiségű adatot beleírni a cellákba, ami alatt elhasználódnának. De addigra meg kidobjuk az SSD-t, és veszünk újat.

2015. dec. 8. 06:43
 3/4 anonim ***** válasza:

Elsőnek: "olvasás szempontjából ugyanaz a kettő"

Na ne csináld. Nézz már utána mire való a RAID0.

Stripe, vagyis csíkozás. 1 adatstruktúrát annyi diskre ír több szeletre bontva, ahánnyal létre lett hozva a tömb. Előnye: a legjobb teljesítmény, írás és olvasás szempontjából is.

Hátránya: hibatűrés nincs, vagyis bármelyik lemez kiesik, minden adatnak annyi.

2015. dec. 10. 21:23
 4/4 anonim ***** válasza:
0%
Te meg építs egy RAID-et és teszteld le. Csók!
2015. dec. 10. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!