Megéri két vagy több SATA3-as SSD-t RAID1-be kötni sebesség növelés érdekében?
Nem érdemes RAD0-ba kötni az SSD-ket, mert alig lesz gyorsabb. Inkább egy nagyobbat használj kettő kisebb helyett.
Meg egy gyors sata3-as SSD-vel elérhető 5-6 másodperces boot időn már mit akarsz gyorsítani? :D
"a jól tudom minél nagyobb az SSD annál kisebb az élettartama"
Erről valami linket?
Mert ez marhaság, nem tudom minek terjeszt ilyet bárki is..
Ha adatbiztonságra vágysz, akkor meg a RAID1 ami ugyanazt tükrözi a második ugyanakkora kapacitású meghajtóra, <-- de ez pazarlás.
Alakíts ki pl. egy RAID5 tömböt 4-5 meghajtóból. Ha a tömbből egy kiesik, kicseréled egy újra, és a másik diszkeken levő adatokból visszaállítódik a kiesett lemez tartalma.
De ilyet otthonra nem szoktunk csinálni.
A legjobb az, ha a fontos dolgokból (pl. fénykép gyűjtemény) van mentés egy külső merevlemezen, vagy egy másodlagos gépen.
Az SSD élettartamát meg úgy növelheted, ha 10% üres helyet mindig tartasz rajta, h a Trim jól tudjon működni. De ha nem így teszel, az oprendszer úgyis jelzi, h nincs elég szabad hely a Trim biztonságos működéséhez.
És azt is tudni kell, h ez az élettartam dolog kicsit túl van reagálva.
Agresszív, intenzív használat mellett (torrent pl.) még mindig csak ~10 év alatt lehet azt a mennyiségű adatot beleírni a cellákba, ami alatt elhasználódnának. De addigra meg kidobjuk az SSD-t, és veszünk újat.
Elsőnek: "olvasás szempontjából ugyanaz a kettő"
Na ne csináld. Nézz már utána mire való a RAID0.
Stripe, vagyis csíkozás. 1 adatstruktúrát annyi diskre ír több szeletre bontva, ahánnyal létre lett hozva a tömb. Előnye: a legjobb teljesítmény, írás és olvasás szempontjából is.
Hátránya: hibatűrés nincs, vagyis bármelyik lemez kiesik, minden adatnak annyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!