Mindegyik gyártó 4GB-os GTX 960-ja ugyanannyi memóriát tud kihasználni?
E szerint a teszt szerint az MSI GTX 960 4G több, mint 3GB memóriát használ. Vajon a többinél is ez a helyzet?mert akkor jó vételnek tűnik a 4G verzió pár ezressel drágábban.
Az említett teszt videó: [link]
Válaszokat előre köszönöm!
Nekem az az észrevételem, hogy az aktuálisan kihasznált videomemória mértéke nem jelenti azt, hogy annyi feltétlenül kell is. Tökéletes példa erre a HD7850 1GB vs 2GB verzió és a Skyrim esete. Nekem 2GB-os verzióm volt és az erőforrás figyelő szoftverek szerint a VRAM kihasználtság könnyen 1,4-1,7GB között mozgott. Ennek ellenére az 1GB-os kártya is hozta ugyanazt az átlagteljesítményt 1920x1200 felbontáson (ráadásul még élsimítást is használtak a tesztelők):
Az az erős gyanúm, hogy nem érdemes a videokártyáknál memória kihasználtságot nézni, mert nem áll összhangban a teljesítménnyel vagyis ha van rá kapacitás a játék beleül, de ez nem jelent egyenesen jobb teljesítményt is. Persze ilyen teljesítményű kártyáknál már bizonyos esetekben lehet értelme a 2GB-nál több memóriának és csökkenthető a pillanatnyi fps drop-ok száma. A GTX960 viszont pont egy olyan kártya, aminek kissé alul van tervezve a memória sávszélessége és bár így is szépen gazdálkodik vele, azért komoly VRAM és sávszélesség igényes beállításoknál elvérezhet az a 128 bit. Nekem is úgy hozta a sors, hogy GTX960 kártyám lett (2GB-os) és teljesen jól teljesít így is. Ez egy középkategóriás kártya, esetenként érzékelhető, hogy nem egy erőmű, de azért nem rossz...ha valakinek komolyabb cucc kell, akkor nem elég szerintem a 4GB-osra rámenni, hanem jobban a zsebbe kell nyúlni. Persze ha nagyon kicsi az árkülönbség, akkor megérheti a több VRAM, de jelentősen nem változtat a kártya teljesítményén a legtöbb esetben.
Ez is egy érdekes teszt videó. Ebben van R9 380 2GB és 4GB kártya is, amik erősebbek valamivel a GTX960-nál. Látható, hogy van némi előnye a 4GB-nak úgy, hogy a 380 esetében jóval komolyabb sávszélesség áll a rendelkezésre (persze a maxwell meg jobban gazdálkodik vele, de nem annyival, mint amekkora a lemaradása ilyen téren).
A memóriakihasználtságnak az égvilágon semmi köze az átlagfps-hez. GTA5-ben lehet, hogy 2.7GB a VRAM használat 2GB-os kártyával is, mégsem fog akadni. Miért? Mert attól még, mert el van tárazva, nincs ürítve a felesleg, attól még nincs rá szükség. Ha kell a kártyának, a régit eldobja, feltölti az újjal.
A probléma akkor kezdődik, ha hirtelen van szükség annyi textúrára és tárgyra, annyit kell renderelni, hogy hirtelen több kell, mint az 1GB, illetve jelen esetben 2. Ekkor jönnek az akadások, leesik az fps 15-20-ra, vagy még lentebb, majd hosszabb-rövidebb idő után visszaáll minden a régi kerékvágásba, amint ki lett ürítve a felesleges tartalom, vagy már nincs annyira szükség.
Ezért is panaszkodtak a GTX970 SLI-vel, merthogy a 3.5GB pikk-pakk elfogyott 4K-ban a rommá moddolt Skyrimmel, szükség lett volna arra a teljes értékű +512MB-ra is.
GTX960 esetében sokszor mondják, hogy nem képes kihasználni a 4GB-ot. De, képes. Lehet, hogy olyan beállítás kell hozzá, ahol már amúgy egy játékban csak 25-30fps-e lesz az illetőnek, de ha neki elég, az legyen az ő dolga. Én a magam részéről nagyobb biztonságban érzem magam, hogy látom, hogy el van tárazva a 2500-3500MB a videokártyánál használat közben, és tudom, hogy soha nem fog akadni a játék, nem fog leesni az fps, mert a processzor és a vga is bírja a tempót.
"A memóriakihasználtságnak az égvilágon semmi köze az átlagfps-hez."
De igen, hiszen amikor fps drop van az lehúzza az átlagot (minél döcögősebb annál inkább). A többire meg kb ugyanazt írtam...attól még, hogy a játék beleül az nem jelenti azt, hogy használja is. 2GB-t sűrűbben kell ürítgetni. :)
"GTX960 esetében sokszor mondják, hogy nem képes kihasználni a 4GB-ot."
Ezt a kijelentést Én is direkt kerültem ebben a formában, de azért leszögeztem, hogy szerintem nincs komoly különbség gyakorlatban a 2GB-os és 4GB-os verzió között (a legtöbb esetben). Anno mondtam is, hogy 10-15-20% felárat nem ér meg ebben az esetben a plusz memória, de jelenleg egy MSI GTX960 2GB vs 4GB között már csak 7% különbség van árban, ami valószínűleg már megéri.
"tökéletes példa erre a HD7850 1GB vs 2GB verzió és a Skyrim esete. Nekem 2GB-os verzióm volt és az erőforrás figyelő szoftverek szerint a VRAM kihasználtság könnyen 1,4-1,7GB között mozgott. Ennek ellenére az 1GB-os kártya is hozta ugyanazt az átlagteljesítményt"
nekem volt 1 és 2 gigás hd 7850 karim is és ott igen is jobb a 2 gb mint az 1 és van is különbség bf3 full hd anno maxra 1 gb kari elfogyott a vram és hirtelen fps le esések 1-2 -re .. megvettem a 2 gigást már semmi baj nem volt ! a gtx 960 szerintem inkább olyan 2.5 giga vramig bír értelemmel mert onnan 1 kártyás rendszernél el fogy a kraft .. ennyi pénzért inkább r9 380 4gb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!