Windows 10 nem látja a másodlagos meghajtót, mit lehetne
tenni?
Figyelt kérdés
Laptopom van, konkrétan asus k53t. Vettem egy optibayt, amiben egy wd black winchester tevékenykedik, elsődleges meghajtóm egy SSD. Frissítettem Windows 10-re, és egyszerűen nem látja a hdd-t meghajtóként. Megpróbáltam felrakni a win10-et frissítésként, és szűz rendszerként egyaránt, nem is egy forrásból, de a probléma tartja magát. Win7-8-8.1 alatt hibátlanul működik, szóval hardveres meghibásodás kizárva. Eszközkezelőben látszik, viszont a gépkezelőben a meghajtók közt abszolút nem látja. Eszközkezelőben megpróbáltam szoftverfrissítést-törlést, és eszköz törlést is. Ha a dvd meghajtót rakom be ugyanide, akkor ugyanezzel a problémával szembesülök. Úgy sejtem, valamiért "nem tudja", hogy ez egy SATA port. Energiaellátás van, a behelyezett eszközök felpörögnek. Sajnos a gép már 3 éves, driver support win10-hez nincs.
AHCI módban van, és igen, látszik a BIOSban, ugyanúgy, ahogy eddig. Megpróbáltam már kicserélni a két meghajtót, (főmeghajtó az optibaybe) hogy "kicseszek én veled", de csupán annyit értem el, hogy a rendszer nem éri el a booteszközt.
Azonban ha átállítom IDE-re, akkor a főmeghajtót a saját helyén tartva is ugyanez az üzenet fogad. (nem tudom, lehet-e ez extra info, de gondoltam, leírom)
2015. nov. 2. 19:01
4/17 anonim válasza:
Számítógép kezelésen belül, lemezkezelésnél látod üres tárterületként? Ha igen, akkor csak szimplán hozz létre rajta új partíciót.
Nem, mint írtam, sajnos egyáltalán nem látja, csak az eszközkezelőben jelenik meg, az egyéb eszközöknél. Plusz új partíciót nem szívesen hoznék létre, ha látszana sem, mert ezen vannak a fontos adatok...
2015. nov. 2. 19:16
7/17 anonim válasza:
Lehet hogy egyszerűbben is lehetne, de így jó lesz.
Telepítsd a gépedre Acronis vagy Paragon lemezkezelő szoftvert (google a barátunk), nézd meg hogy az látja-e az SSD-t. Ha igen, akkor ott állíts a lemezt dinamikus lemezre (ezzel nem veszik el adat róla), ha nem, akkor ebből a programból készítsél boot CD-t, vagy pendrive-ot, indítsd arról a gépet, majd szintén állítsd dinamikus lemezre az SSD-t (adat ezzel nem veszik el).
2015. nov. 2. 20:07
8/17 A kérdező kommentje:
Végül elfogyott a türelmem, mert az acronis próbaverziója nem tette lehetővé a dolgot, tört változatot nem sikerült találnom (biztos van, csak rossz helyen keresgéltem), úgyhogy egy vírus sikeres feltelepítése után úgy döntöttem, hogy egyszerűen megy vissza a win8, amivel nem volt soha semmi baj. Tetszik a win10 felülete, de nem nyújt annyi extrát, hogy megérje ennyit szerencsétlenkedni vele. De azért nagyon köszönöm, hogy megpróbáltál segíteni!
2015. nov. 3. 13:45
9/17 anonim válasza:
Tudom, hogy most már mindegy, de ha legközelebb ilyennel találkozol, érdemes felkeresni a Microsoft Community oldalát. Korrektek, viszonylag gyorsan válaszolnak, én csak jót tudok mondani róluk. Eddig nem találkoztam olyan kérdéssel, amit ne tudtak volna megválaszolni!
2015. nov. 4. 21:41
10/17 stellaz válasza:
Ugyanilyen mi problémám van asus k54n laptoppal.Ugyanezeket a lépéseket jártam végig és ugyanezt a megoldást választottam,tehát lemondtam a win 10-ről.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!