Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ez alaplap hiba lesz?

Ez alaplap hiba lesz?

Figyelt kérdés
Kb. egy éve a gép túlélt egy jó kis áramszünetet. Azóta rakoncátlankodik. Bootolás közben, amikor elér a hdd-k ellenőrzéséig, akkor van, hogy percekig gondolkodik és elindul, de van olyan is, hogy be sem indul. Ezt a jelenséget egy bios rezet ideig-óráig megoldja. Mostanában azonban már a rádugott második hdd-t sem látja. Előfordul ugyan, hogy néha észreveszi, de körülbelül 50-ből egy olyan indítás van amikor gond nélkül használható is. Ha lehúzom a hdd-t gond nélkül indul. Hdd problémára nem gyanakszom, mert 2 különböző hdd-vel is ugyan azt csinálja. Nemrég raktam újra. 6 napig gond nélkül ment. Most megint kezdi. Újonnan, már néha az usb-s billentyűzetet is ledobja, és előfordul, hogy a gép befagy 1-2 percre, aztán megy tovább.

2015. okt. 20. 18:27
 1/10 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy rossz az alaplap és HDD közötti csatlakozás, esetleg a HDD sérült és nem tudja rendesen olvasni a windowst.

hard disk sentinel progival érdemes ránézni a winyo állapotára.

de lehet proci probléma is.

illetve igen az alaplap szarráment.

2015. okt. 20. 18:35
 2/10 A kérdező kommentje:

Akkor nyert az alaplap.

Az elsődleges hdd-t a win-el mindig látja. Azzal nincs gond. A másodlagos hdd-t nem látja. De ez is csak a bios rezet után 1-2 nappal kezdődik. Azt nem hiszem hogy a kábel 2 napig jó, aztán egyszercsak nem lesz az. Azért a kábelt csak nem rezetelem :D.

Amint írtam 2 hdd-t is próbáltam. Az egyiket rendszeresen ellenőriztem.

A proci hibátlanul működik.

2015. okt. 20. 18:55
 3/10 anonim ***** válasza:

Nekem is igy kezdődött a dolog, aztán egyszercsak nem kapcsolt be a monitor, ki**sztam az egész gépet és összeraktam egy újat azt jolvan...

Milyen alaplapod van?

2015. okt. 20. 19:00
 4/10 A kérdező kommentje:

A monitor már nekem is elment:D

Csak én a kábelt törtem meg.

Nem egy új darab. Asrock n68c-s ucc. Csak biztosra akarok menni, hogy olyan dolgot vegyek ami megoldja a gondot.

2015. okt. 20. 19:05
 5/10 tamacraft ***** válasza:

Pedig ez a tipikus próbálgatós hiba. Legelőször alaplapra gondolnék, de áramszünet néha sok mindent tönkre tud vágni. Most az IDE/SATA vezérlő ment szét, de lehet hogy a táp is megsínylette, és lehet hogy a HDD, vagy a RAM is, esetleg ezek kombinációja.

Milyen rendszer? régi vagy új?

2015. okt. 20. 19:23
 6/10 A kérdező kommentje:

Maga a gép szerintem 5 éve lett véve. Azonban én menet közben cserélgettem a cuccokat. Egyedül az alaplap és a ház "eredeti" a gépben. A vidkari olyan 3 éves, a proci talán 2, a ramok is 2-3...

Szóval nem egy új gép, de nem is 10 éves.

A dolog számomra csak annyiban érdekes, hogy 2 napig megy gond nélkül, aztán csak boom, nem működik. Most is csak kiírta, hogy a partíció leválasztva. Azt amikor újraindítottam, már megakadt a boot-nál.

Szétkaptam, lehúztam a másodlagos hdd-t, megy megint gond nélkül. Most megint tudnék esetleg játszani, vagy akármit. Teljesítményben nincs baja. Ez a fura. Pár napig fut gond nélkül 2 hdd-vel is, és hirtelen bedöglik. Még elemet is cseréltem, az is megoldotta egy hónapra. :D

Sata 2-es hdd-k, és van egy ide dvd olvasó.

Nem hiszem, hogy a sata portok döglöttek be, mert ha átdugom máshova ott is ugyanez az eredmény. Valószínűleg a vezérlő. Csak pl. tegnap miért nem volt az?

Szóval ja, fura.

2015. okt. 20. 19:45
 7/10 A kérdező kommentje:
Ja am win 7, a legutolsó biosverzióval ami a laphoz elérhető. Biost még nem próbáltam mostanában "újrarakni".
2015. okt. 20. 19:47
 8/10 tamacraft ***** válasza:

Az alaplap ilyen, ha rápillantsz, valószínű láthatod, hogy a kondik föl vannak púposodva, nem stabil a működésük.

A régit, vagy újat, úgy értettem, hogy LGA775/1155/1150, vagy valami AMD verzió? :-D

Ha LGA775, akkor fillérekért kapsz a használt piacon is újat. Javasolom cseréld ki, mielőtt nagyobb baj nem lesz, pl. teljesen tönkre vágja valamelyik HDD-t.

2015. okt. 20. 21:13
 9/10 A kérdező kommentje:

Jaa, hogy úgy! :D

Az asrock nagyon jó alaplapokat csinál. Am2-es és 3-as proci is belement. Ramból is a ddr2 és ddr3 is.

Most rendeltem egy új lapot, 12 ezer forint volt. Remélem, ez megoldja a gondokat. Attól tartok kicsit, ha valami más alkatrész volt a ludas, akkor gajra vághatja az új lapot.

2015. okt. 21. 17:08
 10/10 tamacraft ***** válasza:
Nem valószínű, hacsak nem a táp volt eredetileg is a probléma forrása.
2015. okt. 22. 08:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!