Ennyitől elromlott volna az alaplap, nem is a táp?
Sziasztok!
ASRock FM2A75M-DGS alaplapom van (GIGABYTE Superb 460W GE-R460-V1 táppal).
Egy kisülés okozta történéstől (működő IDE HDD-t akartam csatlakoztatni a bekapcsolt gépre/tápra, mikor kis szikrát dobott a csatlakozónál) leállt a gép, ami azóta sem indul.
Már minden hardvert (Processzor, Videokártya, Memória, Merevlemez, elemet is) kivettem, betettem, próbálgattam, de úgy sem indul... másik táppal sem. (a kondenzátorok laposan a tápban és az alaplapon is)
Mellesleg a táp csak akkor indul (pörög fel a ventilátora és ad áramot a csatlakozóin), ha összeérintem a zöld és fekete drótot, ha az alaplaphoz van csatlakoztatva nem indul, de az alaplap képes áramot leadni az összes csatlakozóján.
Lehet rá megoldás?
egyszer a haveromnak hasolló volt a problémája,csak annak a hirtelen áram kimaradás okozta.
nem részletezem,de keresgélünk hogy mi a hiba,s végül is az egyik ram volt kisült vagy valahogyan meg sérült.
próbáld meg talán neked is csak ez lesz a baj.
1. szabály: bekapcsolt állapotban (feszültség alatt ne szereljük a gépet.
Másik gépen érdemes vizsgálni a memóriakártyákat, erre az ubuntu telepítőlemeze tökéletes.
Minden érintkezést ellenőrizni kell videokártya, stb. kis pucolás nem árt.
Ja és ha már szétszedted a gépet, annyit tegyél meg, hogy a processzor hűtőbordáit is kipucolod, és visszaszereléskor (újra?)pasztázol a proci és a hűtőborda között! Ez alapvető karbantartás, kosz esetén nagy teljesítmény- és élettartam-növekedést tud okozni.
A te helyzetedben azonban az a gond, hogy el sem indul a gép. Próbálkozz csak az egyik, aztán a másik memóriakártyával, de a javasolt tesztet is érdemes elvégezni.
És ki tudtad próbálni más kompatibilis alkatrészekkel ezt az alaplapot?
Netán egy másik számítógépházban?
Lehet, hogy neked egy alaplapba került az, hogy megtanuld a leckét. :( (Én elfogadtam volna érte egy 1 GB-os 400 GHz-es DDR1-es RAM-ot is) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!