Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » SSD-re tényleg akkora veszélly...

SSD-re tényleg akkora veszéllyel van a hibernálás?

Figyelt kérdés

2 nagyméretű system fájl, amiről mindenhol olvasni SSD kapcsán:

hiberfil.sys, amit mindig újraír hibernáláskor a Windows.

Mindenhol azt javasolják, hogy kapcsoljam ki a hibernálást. Namost ez nekem 3.4GB, ami nem tűnik soknak, hetente 4-5-ször hibernálom a gépet. Vagy menjen? Önmagában az alvással is megelégednék, de van hogy egy idő után leáll a gép, és a hibrid alvásnak köszönhetően hibernálásból még vissza tud jönni a gép.

Persze azt mondják hogy SSD-vel 10mp mire elindul a Windows, de ettől még a teljes munkamenetem nem fog visszajönni. Nem tudom ez mennyire befolyásolja az SSD élettartamát.

pagefile.sys

Mindenhol megintcsak ezt olvasom, hogy ha sok RAM van, és nincs annyira kihasználva, akkor felesleges. Nekem 8GB RAM-om van, így a pagefile.sys is ekkora. RAM load-om átlagosan 40-50%, szerintem 60-70% fölé sosem mentem. Akkor ez valóban nem fog nekem kelleni?

2015. okt. 11. 10:49
 1/7 anonim ***** válasza:
92%
A mai technológiával készült SSD-k nagyon sok újraírást tudnak csinálni így egy átlagos felhasználónál akár 10 évet is kibírhat egy SSD. Szóval nincs rá veszéllyel nyugodtan hibernáld.
2015. okt. 11. 11:26
 2/7 anonim ***** válasza:
36%
Pont hogy a régebbi technológiájú SSD-k írhatók újra nagyon sokszor (első SLC-s modellek 100k írást, az első MLC-sek 10k írást is elviseltek...ma ez már csak töredéke). De az biztos, hogy még így is sokáig húzzák a meghajtók normál használat mellett. Ha csak azzal számolsz, hogy ki fog bírni 100TB írást és egy év alatt beleteszel 10TB-t, akkor az 10 év. Márpedig normál/egyszerű használat mellett évente beleteszel 2TB írást és egy normálisabb SSD kibírhat 200-300TB írást is gond nélkül. Nincs mitől félni. :)
2015. okt. 11. 11:31
 3/7 anonim ***** válasza:
Még hozzátenném, hogy van itt egy 4 éves SSD, amit 2 évig Én használtam és 2 éve meg a feleségem nyúzza. Ő mindig alvóba teszi a rendszert, ami alapértelmezetten hibernál is (nincs kikapcsolva, a lapozófájl sem). Idáig 5,5TB írás történt a meghajtón (egyszerű felhasználás mellett), megélt már 1 év 10 hónap év üzemidőt és bő 1700 bekapcsolást. A kondíciója 98% és az SSDlife szerint 2112 januárjáig fogja húzni ilyen felhasználás mellett (még ~96 évig). :) :D
2015. okt. 11. 11:44
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Nézegettem a különböző how-to cikkeket, több oldalon keresztül írják hogy kapcsold ki ezt, kapcsold ki azt, mert felesleges/árt az SSD-nek, de akkor ezek szerint semmi ilyen beállítást nem kell végrehajtani, csak legyen AHCI módban és TRIM be legyen kapcsolva.
2015. okt. 11. 14:13
 5/7 Gábor_79 ***** válasza:
A lapozófájlt fix 400MB-ra beállíthatod, mert úgyse nagyon használ többet vagy ennyit sem. Ha máshogy lenne, akkor a rendszer jelez, de egy-két program kérheti.
2015. okt. 11. 15:18
 6/7 anonim ***** válasza:
Meg a lemeztörit kapcsold ki, ha be van nyomva. A lapozófájlt is fixálhatod (néhány GB is belefér sztem).
2015. okt. 11. 15:23
 7/7 anonim ***** válasza:
A Win10 biztosan nem töredezettségmentesít. Észleli a meghajtó típusát, és az alapján vagy töredezettségmentesít, vagy optimalizál. Előbbit nem részletezném, utóbbi csak ellenőrzi és szükség esetén futtatja a TRIM parancsot, ami gondolom szintén ismerősen hangzik. A Win7-ről nem tudok nyilatkozni, arról én már rég váltottam, de szerintem ha frissítve van akkor a Win7 is optimalizálja az SSD-t, ahogy Win7-től felfele az összes rendszer. A gyári programban meg tudod nézni, hogy mit akar csinálni az SSD-vel. Ha optimalizálást ír, nyugodtan csinálhatja, azt akkor nem is árt beállítani időzítettre. Amúgy nekem olyan 3-3,5TB írás jött össze kb. egy év alatt és nekem csak a hibernálás inaktív, illetve a programok még SSD-ről futnak ahogy egy kb. 10GB-os játék is napi szinten (LoL).
2018. jún. 11. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!