Milyen proceszort ajánlotok egy gamer-nek! Egy Intel core I5 4 magos 3.1GHz proci van egy Amd 8 magos 4GHz?
GTA V-ben átlag fps-ben az FX-9590 már majdnem be tudja érni az i5 3470-et.
És ugyanúgy, ahogy játékban az FX nem terhelődik 100%-ra, az i5 sem.
A Prohardver pedig például elég masszívan az AMD felé részrehajló, ezt mérte ki játékban:
Azonos videokártya mellett 57W különbség az i7-hez.
Nekem 6 magos AMD-m van és a legtöbb játék magokra lebontva 50-65% terhelést ír magonként, ez lószart sem jelent. Kérdés, hogy méri a terhelést, mert ugye az AMD magok teljesen más felépítésűek (pl. két magja jut egy FPU, de egyéb erőforrásokon is osztoznak). Egy i5-ben viszont négy teljes értékű mag van. Az AMD a következő architektúrájánál maga is dobni fogja ezt a felépítést és teljes értékű magokat készít.
A 8 magos FX-ektől sem várok többet, minthogy teljesítményben legfeljebb beéri a 4 magos i5-öket, ha egyszer tényleg kihasználják majd a 8 magot. Azzal pedig még mindig megszívatja magát az ember. Egyszerűen semmi értelme megvenni, ha ugyanazért a pénzért jobbat is lehet.
FX vásárlásnál még mindig egy reményre vesz valaki egy alapvetően elhibázott terméket, hogy talán a jövőben ér majd valamit, ha kihasználják a benne rejlő potenciált, mielőtt annyira elavul, hogy így is úgy is cserélni kell. Történt már ilyen, épp az AMD-vel az első Phenom sorozattal. Ott is mindenki a seggét verte a falhoz, hogy ott az "igazi" négymagos proci, és attól, hogy a Core2 Duo rommá veri, majd kifizetődik, ha a programok átállnak négy magra. Nem fizetődött ki. Mire ez megtörtént, az AMD saját kétmagos Phenom 2-i is rommá verték a négymagos Phenom 1-et.
8 magos AMD-t munkára (esetleg hobbi modellezésre, renderelésre, stb.) éri meg megvenni, de arra nagyon is, feltéve hogy nincs pénz i7-re.
Nem azzal van a baj, hogy valamivel kisebb fps-t produkál játékokban mint az i5, sőt, még az sem akkora gond, hogy jóval többet fogyaszt. A kisebb átlagfps-t kb. csak egy GTX Titan mellett lehet észrevenni, halandó emberek földi kártyával néha nagyobb átlagfps-t kapnak FX-el, mint i5-tel.
Az az igazi probléma, hogy felépítéséből adódóan instabilabb, jóval nagyobb fps droppok vannak ami sokkal zavaróbb tud lenni, mint ha nem lenne olyan magas átlagfps, de azt stabilan tartaná. Emiatt nem szoktuk gamer-konfigokba ajánlani ezt a procit, nem azért, mert olyan hűdesokat fogyaszt, vagy annyival gyengébb mint egy i5. (Persze azt meg sem említem, hogy kell alá egy normális lap és egy jó hűtő is)
A DirextX12 megjelenése pedig lehet hogy segíteni fog rajta, de lehet, hogy nem. Vaktában nem éri meg sok évre konfigot venni úgy, hogy a szerencsében reménykedünk.
Nem tudom, hogy figyeltetk -e arra, amit Trevor írt:
"az a "8 mag" (ami valójában 4 modul)." Ez elmon szerintem mindent. Szó nincs 8 magról az AMD részéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!