Játékos gépbe fx8350 vagy I5/I7?
Most nézegettem teszteket és arra jutottam hogy szerintem egy játékos gépbe az FX 8350 jobb választás. Még az I5, nél is, leírom hogy szerintem miért.
1: Hiába van egy játékban több fps, az fx8350 is jelenleg mindenre elég, nincs olyan ahol túl kevés lenne egy jó vga mellett..nekem mind1 hogy 71 vagy 51 fps..
2: Az elsőre visszakanyarodva, az i5 vagy i7 többletköltségéből vehetnék egy 15-40 ezerrel drágább vga vagy mindjárt 2-t és crossfire-be mennének vagy 1db jóval erősebbet, így i7 ide vagy oda ez erősebb lenne mint egy erősebb proci+fele olyan jó kártya.
3:Lehet hogy a játékok nem használják ki a 8magot de egyéb dolgokban jól jöhetmég vagy a jövőben lehet hogy pont ez lesz jobb mert 8 magos..
Szóval én szerintem így belegondolva akkor milyen érvek vannak a mellett hogy intelt vegyek.
Javítsatok ki ha valamit rosszul írtam, nem biztos még ezért kérdeztem meg hogy mi a véleményetek.
De az drágább..pont arról van szó.
60 ezer ft durván egy I5 ehhez veszek x árú vga-t.
Fx 43 pénzbe kerül akkor fx + x+17 ezer értékű kártya és ez így erősebb mivel játékoknál inkább a vga számít
Nem írtad, hogy melyik i5-re gondolsz. Akkor nézzük a legolcsóbbat(pcx-nél) ez a i5-4460,, 47,338 Ft.
Szintén itt az fx8350-ért,, 43,095 Ft-ot kérnek.
!Az árkülönbség 4,243 Ft.!
Ahhoz, hogy a teljesítményük !egyenlő! legyen, az fx8350-et kb. 4600MHz-en kell járatnod, amihez már is kell egy jobb hűtő + 1 jobb tápegység is.
Ellenben az i5 beéri a gyári hűtőjével és egy kisebb tápegységgel, szóval több pénzed marad vga-ra.
Azt nem tudom, hogy ez a "15-40 ezer" többletköltség, hogy jött ki az i5 javára?
"Javítsatok ki ha valamit rosszul írtam, nem biztos még ezért kérdeztem meg hogy mi a véleményetek."
Én kijavítalak, szerintem az i5 éri meg jobban! :)
Nah Máté! Az első ember aki normálisan leírja a tutit és nem csak okoskodik, ment a zöld kéz!
Többieknek 1-es leülhetnek
Esetleg én még kiegészíteném azzal, hogy egy FX-xxxx proci alá minimum egy 20000-es alaplap kell.
De akkor én számolok egy kicsit most.
Tehát, vegyünk egy FX-6300-at+ASUS M5A97+ASUS R9 280X+hűtő (mert a gyári palacsinta sütésre lesz jó ha azt rakod rá ;) )
Ez PCX-en 132,685 forintból van meg.
Na most akkor nézzünk egy intelest:
Akkor most vegyünk egy i5 4440-et+ASrock B85M PRO4+ASUS R9 280X
Ez 138,050 forintból van meg.
Viszont az Inteles megéri ezt a ~6000~ plusz pénzt, mert:
-Kisebb lesz a villanyszámla, ami azért pénztárca barát hosszú távon.
-Jelen i5 nem feltétlen hogy megveri a 8350-et, mert minden attól függ hogy van optimalizálva, de ha egy program egyaránt jól érzi magát egy Intelel, vagy akár AMDvel akkor az i5 jobban teljesít nála.
-Az inteles konfighoz egy kisebb táp is elég, így máris van egy kis plusz pénz, amit bele lehet rakni a VGA-ba.
"3:Lehet hogy a játékok nem használják ki a 8magot de egyéb dolgokban jól jöhetmég vagy a jövőben lehet hogy pont ez lesz jobb mert 8 magos.."
Erre csak azt tudom mondani, amit már írtak.
Ha követed az eseményeket, akkor láthatod hogy az Intel is elért a 8 fizikai magos procihoz (Az AMDnek csak 4 fizikai magos).Azonban ha így megy tovább a fejlődés, lehet mire odaérünk hogy valami "átlag" dolog kihasználna 8 magot, addigra vehetsz pl egy 10 magos procit.
Hogy most egy hogy függ össze?
Úgy hogy ha megfigyelsz pár videót, akkor láthatod, hogy aki egy 4 magos procival játszik, ugyan ott van mint egy 8 magos procival rendelkező játékos.A játékok többsége 2 magra van megírva, így nem is nagyon használnak többet, de a proci csinál olyan, hogy ne csak az 1.,2.-ik mag pörögjön, hogy leosztja a feladatot a 3.,4. magra, ennél többre viszont "nem osztja" le, mert onnantól kezdve nincs olyan terhelés alatt a proci, hogy azt tovább keljen osztani a 6.-8. magra, ezért mondjak azt mindig hogy elég a 4 mag ha játszani akarsz, a fölött csak a videó vágás, renderelés, szerkesztés ami kihasznál 8-12-16 magot, mert ott mivel sokat kell számolni egy időben, ami igen-igen csak terheli a gépezetet.
Remélem érthető ahogy leírtam, kicsit nehézkes is volt ennyire szépen megfogalmazni, és bocsánat az esti meséért ;)
i5 4460: 44.000ft.
Hozzá lap : akár egy 13.000 ft-os B85 is elég,tehát számoljunk B85-tel.
Hűtő hozzá : nem kell, 0 ft.Akár 57.000ft-ból kihozható.
FX8350: 43.000ft.
Lap: Nem árt neki minőségi lap,a legalja amivel bemerném kapcsolni : Asrock 970 pro 3 r2.0 hexasway 18500ft
Hűtő: CM EVO tx3 7k
Ez kb.69k alapból.
FX 8320-szal kb 60-ra jössz ki,ergo olcsóbb fx-el is még drágább az egész,mint az erősebb i5.
Amire 8 mag kell arra a 8 magnak nem szinte "félmagnak" kell lennie,hogy 4 modul 1-1 maggal modulonként,arra már a magnak is 1 szálon/magon olyan teljesítményt kell nyújtania.
Arra a 8 magos fx olyan lesz mint mára a 12 magos xeon 25k-ért ,erős csak nem játékgépbe.
Oks akkor lehet intel lesz, de lenne még egy talán hülye kérdés de van még olyan alaplap amiben integrált radeon vagy nvidia van? Tudom hogy van az I5-ben is egy de nekem olyan kell ami annyit tud mint egy amd apu gpu-ja és ha inteles gépet veszek akkor ez legyen az alaplapon integrálva, de mondjuk azt nem tudom hogyan mivel alapból van kivezetése mind az intelnél mind pedig az amd-nél a prociba integrált gpu-nak de akkor kéne hogy legyen egy külön az alaplapi vga nak is kivezetés...ilyen létezik?
Nekem olyan proci kéne ami proci részen annyit tud mint az i5 a benne található gpu meg annyit mint egy AMD apu r7-je de mivel ilyen nincs ezért kéne hogy az alaplapon legyen.
Az i5-ben HD 4800-as VGA van.
FX-ben nincs integrált VGA.
Az alaplapi VGA csatlakozó a CPU VGA-ját hozza életbe számodra.
AZ AMD AX APU-k 2133+ ramokkal a csúcsmodell 7850K ,egy r7 250 szintjét hozza,ami kb 10-15%kal erősebb mint az i5 IGP-je,viszont ahhoz hogy r7 250 szintjére vidd az APU-t ahhoz közel 28k-s ramok kellenek.
Olyan alaplapi VGA pedig nincs ami egy r7 szinten lenne.
Drágább lapokban pedig átlag nincs alaplapi VGA,vagy ha van oda is csak ilyen dísz szintűt tesznek,amivel megy a win7.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!