Az igaz a processzorokra?
"azt hallottam"
tudod, sok mindent lehet a világban hallani...
Pl:
Szeptember 11 meg sem történt...
Nem a majmoktól származunk....
a denevérek vakok...
Általában procit tuningolni fölfele szoktak, órajel emelést eszközölnek.
Ha a fenti állítás igaz, akkor egy 20% felett csökkentett órajelű processzornak gyorsabbnak kellene lennie mint eredeti órajelén.
A végén kiderül, hogy a 400MHz-es Pentium gyorsabb mint a 3,2 GHz-es Core i5 :DD
te csacsi!
a Hővezetés fogalma , az ellenállás fogalma és az ellenállás-hőmérés fogalma nem Ugyanaz ám!
A Hővezetés (mint a nevében is benne van) a melegebb hőmérséklet elvezetése a hidegebb felé. Ez egy automatikus áramlási folyamat, a különböző hőmérsékleti pontok arra törekednek hogy kiegyenlítődjenek. A melegebb hidegebb legyen , a hidegebb melegebb legyen. Ez a fogalom maga termodinamika, semmi köze az elektromossághoz.
Az Ellenállás:
röviden, az ellenállás értéke(R) növekszik
ha a vezető hossza növekszik, ha a vezető keresztmetszete csökken.Általában elmondható, hogy a hőmérséklet növekedésével nő az ellenállás is de! két féle van, léteznek pozitív hőfoktényezőjű ellenállások (PTK), amelyek a hőmérséklet növekedtével növelik ellenállásukat, és vannak negatív hőfoktényezőjű ellenállások, amelyek a hőmérséklet növekedtével veszítenek ellenállásukból. Ez utóbbiakat NTK ellenállásoknak hívjuk.
Bővebben a témáról Eckart K. W. Moltrecht, DJ4UF német nyelvű „Amateurfunk-Lehrgang für das Amateurfunkzeugnis Klasse 1 und 2” címü könyvében olvashatsz
Nem tudom milyen processzorod van ami 47 fok felett már "tilt". Igen van olyan a Számítástechnikában, hogy Thermal throttling , vagyis amikor a proci terhelve elér egy túlságosan magas hőfokot , és a beépített automatika hővédelemből visszaveszi a procinak adott feszültséget és órajelet hogy ne "süljön" meg... ezáltal csökken a teljesítmény. Nálad nem ez a jelenség lép fel?
De ilyen jelenség csak akkor van ha eléri a proci azt a hőfokot ahol bekapcsol ez a biztonsági "rendszer". Ha egy nagyobb hűtővel és kisebb feszültséggel kiküszöbölöd a magasra törő hőmérséklet emelkedést eddig a szintig, akkor a biztonsági automatika sem fogja visszábbvenni/lekapcsolni a procit.
látszik nem olvastad el figyelmesen amit írtam...
" Hővezetés fogalma , az ellenállás fogalma és az ellenállás-hőmérés fogalma nem Ugyanaz ám! "
Nem írtam azt hogy ugyan az (ám). processzor nem csak egy nagy félvezető, hanem rengeteg összetevőből áll nem gondoltam hogy az összes alkotóelemére réz,arany,szilícium,szét kellene bontsam a processzort ("sosem szedtem még szét")...
"Nem tudom milyen processzorod van ami 47 fok felett már "tilt""
Nem azt írtam, azt írtam 47°C a gyártó által meghatározott üzemi hőmérséklete, Maximális (kritikus) hőmérséklete 70°c.
Kettő között fokozatosan romlik a teljesítménye a processzornak.
Nem így lenne akkoz nem hűtő- , hanem fűtőborda lenne rajta...
Nem nem szabályoz le a processzor, Én szabályozom le ha eléri a 65°C -ot és szorzónként és feszültség értékenként is finomhangoltam, ne melegedjen túl, pont azért mert ahogy melegedett úgy lassult be és jobb a békesség.
Nekem az automata hővédelem annyit tesz hogy 80°c -nál letilt (xp,alaplap K8-upgrade 1689), tehát ez kizárva.
Összegezve én furcsállanám, ha a hőmérséklet emelkedése javítana a teljesítményén a gyártók nem véletlenül adják meg azon értékeket amiknél a processzor még jól működik (üzemi és maximáis hőmérséklet), ellenkező esetben tuningolásnál elég lenne lejjebbvenni a processzorhűtést, hogy jobban üzemeljen.
Hát én már komolyan nem értem merre megyünk el a témában.
Ha lehet én maradnék a kérdező kérdésénél szorosan.
Eddig bármely processzorom órajelét emeltem a számítási teljesítménye arányosan nőtt vele. Persze mindig szem előtt tartottam, hogy a proci hőmérséklete ha lehet minimális mértékben emelkedjen és ne érje el a kritikus hőfokot tuning alatt (jobb , nagyobb hűtő beszerelése stb, gondolom nem kell részletezni)
Nézzük a kérdező processzorát: Intel Core2Duo E7400
E proci alapórajele 2,8 GHz
Ennél a Processzornál a T CASE = 74,1 fok. Ajánlott működési hőfoka: 5°C - 74.1°C
A proci feszültsége: 0.8500V-1.3625V között mozoghat (ez órajelfüggő ugye)
Tegyük fel hogy alapórajelen a proci terhelve maximum 50 fokig melegszik. Tehát 2,8 GHz =50 °C. Tegyük fel hogy ezt az 50 fok körüli érték állandó marad.
Elkezdem húzni a procit, de ugye már az általános iskola első osztályában is azt tanítják, hogy mindig nézd a hőmérsékletet közben, így figyelemmel sikérem én is.
Felemelem a procit 3 GHz-re, a hőmérséklet 55 °C lesz. Fogjuk rá, hogy maximumra emelem a procihűtő ventilátor fordulatszámát és ismét 50 °C lesz a proci 3 GHz-en.
Következő lépéshez lecserélem a proci hűtőt egy nagyobbra.
Felemelem a procit 3,2 GHz-re a már jobb hűtővel, és tudom tartani az 50 °C-t sokáig
3,4 GHz-nél már 20%-ot húztam a procin, de a proci még 50 °C mert a hűtő jól teszi a dolgát.
3,6-nál már 28 %-os a tuning, (eddig jutott a kérdező is a tuningban!)de gondolom ha továbbra is 50 °C körül van a procim akkor nem beszélhetünk lassulásról.
Tegyük fel, hogy 3,8 GHz-re is sikerül feltornásznom ha adok neki + feszültséget, és ha sikerül továbbra is 50 °C körül tartanom a hőmérsékletét akkor ismét csak nő a proci számítási teljesítménye.
Nézzük ismét a kérdező kérdését:
"10-20% húzás az még gyórsít a processzoron de már 20%-nál több az már lassítja a processzort"
Nekem ez a kérdés mindvégig úgy jött le, úgy értelmeztem: egy 2,8 GHz-es proci 3,4 GHz-ig (20%) gyorsul, e fölött lassul (tehát mintha 3,6 GHz-re húzva lecsökkenne a teljesítménye mondjuk megint 2,8-ra vagy alá)
Ha ilyen jelenség van akkor ez a Thermal throttling.
De közel állandó 50 fokon tartva a procit, nem következhet be ilyen, ergo emelhetem a proci órajelét addig ameddig bírja .
Itt egy 4 GHz-re emelt E7400. Ez 42%-os tuning:
tegyük fel hogy a képen levő 64 fok Celsius nálunk továbbra is konstans 50 fok.
Nem hinném, hogy a 42%-ra tuningolt 4 GHz-re húzott E 7400 ( a kritikus hőfok alatt tartva a procit) lassabb lenne mint a 20%-ra tuningolt 3,4 GHz-re húzott...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!