Processzor túlmelegedés! Segítene valaki?
A gép: asztali PC, AMD 5600+ 2,9 Ghz processzor, 3 GB RAM, 500 GB HDD.
Az elmúlt napokban állandóan kikapcsolt a gép.
Feltettem az AIDA 64-et amely hol 94, hol 108 fokot mutatott!
Viszont az a helyzet, hogy a hűtőborda egyáltalán nem meleg és ezáltal a hűtőventillátor sem pörög annyira.
Már újrapasztáztam egyszer ezüst alapú, majd sima szilikon alapú pasztával.
Alaposan (már nem először pasztázok, a laptopomon is többször végeztem és ezen az asztalin is).
Mit lehetne tenni? A gyári ventilláor és hűtőborda van rajta.
Eddig nem produkált ilyesmit. Én úgy látom, hogy a leszorító ,,csipesz" jól összeszorítja a két érintkező felületet. Vagy mégsem?
De egyszer, miután az első pasztát levettem és kicseréltem, annyira össze volt tapadva, hogy a hűtőborda kihúzta magával a processzort, tehát nagyon jól ,,odaragadt" és nem volt hézag.
De akkor miért nem adja át a hőt neki?
Emlékszem, hogy régen szabályosan forró volt a hűtőborda és szerintem inkább annak kell forrónak lenni és nem a processzornak.
Ezeket az értékeket a Harware Monitor fül alatt találod a BIOS-ban.
A VCCP a procidnak adott feszültség
Nem magas, az AMD Athlon 64 X2 5600+ 1.3V / 1.35V között kell hogy kapjon feszt.
3800-on a venti teljes fordulaton jár.
A Chassis Fan a házadban levő venti fordulatát jelenti.
Én azt ajánlom először azt próbáld meg ,hogy fixáld le a BIOS-ban a processzornak adott értékeket kézzel. Tehát Auto módból kivéve lefixálnám a szorzót 14x, de inkább 12x -re így igaz a 2800-as proci csak max 2400-on menne, de egy próbát megér.
Lefixálnám a procinak adott feszültséget 1,3 Volt-ra
A többihez nem nyúlnék.
Ha nem nyújt eredményt resetelném a BIOS-t
Az a helyzet, hogy olyan BIOS-om van, amiben sem a szorzót, sem a VOLT értékeket nem lehet állítani. Nem engedni/nincs ilyen menüpont egyáltalán. Csak a proci ventillátora van a gépházban, semmi más ventillátor nincs.
A BIOS reset módját pedig nem ismerem. Ki kell nullázni manuálisan? Vagy csak simán a default settings? Mert azt már próbáltam. Köszönöm a sok segítséget. :)
Itt van az alaplapod kézikönyve:
nem lehet ,hogy az elmúlt hét 30-35 fokos levegő hőmérséklete miatt nem bírja a géped lehűteni a venti?
Egyelőre ne tedd vissza a ház oldalát.
Kézi beállítás:
Az Advanced fülön állítsd az AI Overclocking értéket Manual-ra
Megnyílnak az állítási lehetőségek
FSB Frequency: 200
PCIE Frequency: 100
Processor Frequency legyen x12 de maximum x14
Processor Voltage: 1,3V
DDR Voltage: Auto
VCore Over Voltage: Disabled
Ennyit állíts, mást ne, majd mentsd el. (F10)
BIOS-t resetelni pedig "jumpereléssel" lehet, az alaplapon a gombelem mellett találsz egy 3 tüskés érintkezősort CLRTC néven. Van rajta egy műanyag külsejű de fém belsejű kis "jumper". Normál állásban az 1 és 2 tüskéken van a rövid-zár ráhelyezve (bal-középső).
RESET-elni úgy lehet hogy áthelyezed a jumper-t a 2 -3 állásra (közép-jobb) pár másodpercig , de csak is kikapcsolt és áramtalanított gép esetén! Utána visszateszed a Normál állásra.
Ez visszaállítja az alaplapodat a gyári beállításokra, újra minden Auto módban lesz.
Sajnos az elmúlt években sem sikerült rábukkannom az AI Overclocking menüpontra.
De a Resetet megpróbálom.
Az imént flasheltem a biost cd-ről, ugyan arra, mint ami volt, de most is 74 fokosnak mutatja a procit és a hűtőborda még mindig hűvös, jó a 25 fokos.
Köszönöm, próbálom a resetelést.
a fenébe és tényleg!
Eddig rossz kézikönyvet néztem. (fenébe a Google elsőnek a rosszat adta ki találatra)
Szóval akkor ez:
Tényleg nem látok rajta állítási lehetőséget.
Kár.
Az az igazság, hogy sok reményt nem fűzök a BIOS resethez, nem igazán hinném, hogy megoldja a problémát.
De egy próbát megér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!