Miért melegszik ennyire az AMD FX-6300?
Néhány napja van meg az új gép, de nagyon melegszik. HWmonitoron nézem az adatokat, meg az alaplap is figyelmeztet ha 70 fok fölé megy, ez Battlefield Bad Company 2 alatt meg is történt. Most ahogy ez írom, a processzor 31 fokos. A ventilátor működik, a szobában 24 fok van. Normális ez a 70 fok játék közben? 10.000 forint alatt milyen cpu hűtőt ajánlanátok?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Ezt találtam, ez mennyire lenne jó hozzá? Elég lenne hogy 50 fok fölé ne nagyon menjen?
Most is felment 70 fok fölé, úgy állítottam be hogy akkor sípoljon, de HWmonitor azt írja hogy volt 80 is. Akkor megcsinálom hogy ne sípoljon.
Köszi a választ.
Az AMD-knek elég szar a gyári hűtőjük, de eddig azért nem szabadna felmenni. Nézd meg, rendesen rögzítve van-e.
Egyébként meg eleve meg sem kellett volna venni. Most még rányomsz 10 ezerért egy hűtőt, hogy ne melegedjen és csendes legyen, 15 ezer pluszért meg már i5-öd lenne.
Elvileg a megengedett maghőmérséklet 71C ennél a procinál azaz az Aida64-ben a magoknál ne lépje túl ezt a hőmérsékletet. A jó hűtőn felül fontos a normális rendszer szellőzés is! Én is FX-6300-t használok, de egy 12cm-es Hyper 212+ ventivel, ami már eleve megvolt (ezt anno igen jóárasítva lehetett beszerezni) ezért a gyári hűtő nálam 0 kilométeres, nincs vele tapasztalatom.
A Hyper 212+ hűtő mondhatni halkan tartja a procit hűvösen és 4,6GHz-t is ki tudtam vele préselni Prim95 futtatás mellett, igaz itt már komolyan megugrott a fogyasztás/melegedés. Most alapfeszkón 4GHz-en járatom (turbo kikapcsolva, így vagy energiatakarékos módban vagy 4GHz-en működik a CPU). Jelenleg a szobában bő 27C fok van és a proci alapból -minimális használat mellett- 38C (magokra 19C-t ír, de ezt az értéket elvileg csak full terhelésen érdemes nézni). Most nyomtam 10 perc Prime 95 tesztet (100% terhelés 6 szálon @4GHz) és a CPU érték 61C-ig, míg a magok 50C-ig kevültek az Aida szerint. Ehhez a hűtőnek elég volt egy 1500-as fordulatszám (azaz nincs nagy hangja sem)! A gép is legalább fél éve volt portalanítva utoljára. Játékok alatt természetesen még ennél is alacsonyabbak a hőmérsékletek, így Én csak ajánlani tudnék egy hasonló kaliberű hűtőt!
Köszönöm, törlöm is a HWmonitort :)
Amúgy az alaplapnál normális hogy mindenféle terhelés nélkül 47 fokos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!